Revierderby előzetes, avagy min múlhat a Schalke–Dortmund örökrangadó • SportTV

Revierderby előzetes, avagy min múlhat a Schalke–Dortmund örökrangadó

2018. 12. 08. 13:35    
Olvasási idő: 3 perc

Bár osztom a mintegy 192 ezer Kicker-szavazó véleményét, miszerint a Borussia Dortmund a találkozó esélyese, a veszítenivaló nélkül "az életéért küzdő" Schalke ellen könnyű dolga biztos nem lesz.

„Két kiemelkedően fontos meccs van a szezonban Dortmundban, mindkettő a Schalke ellen”

Marco Reusnál kevesebben tudják jobban, hogy mit jelent a BVB vs S04, még akkor is ha jelen állás szerint tizenkilenc pontos előnnyel várja a Borussia Dortmund a Schalke ellen Revierderby-t, azaz a Ruhr vidéki rangadót! A két ősi rivális csatái ugyanis helyezéstől függetlenül, Dortmundban és a tőle alig félórányira lévő Gelsenkirchenben, is az év legfontosabb meccsei. Nézzük, mi várható a 174. derbin.

Favre nem izgul

A vendég Borussia Dortmundnál a középső védő poszt okoz némi fejtörést az amúgy igencsak lakonikus sajtótájékoztatót tartó Lucien Favre-nak. Az idei szezon legjobb (dortmundi) középső védője, a 19 éves Dan-Axel Zagadou még a Freiburg ellen sérült meg, és szinte kizárt, hogy játszana. Jó hír, hogy visszatért a rendkívüli intelligenciával futballozó, masszív és atletikus Manuel Akanji, így ő lehet Abdou Diallo párja belül. A széleken a sokadvirágzását élő Piszczek és a félelmetes gyorsaságú Hakimi párosa adott, mint ahogy középen a Witsel, Delaney páros is. Elől Marco Reus talán a Bundesliga idei MVP-je (bár Witsel is remek esélyekkel pályázik a címre), és Favre továbbra is Götzével kezd majd, így az állandóan izomsérüléssel bajlódó Paco Alcácernek marad a kispad – ami ugye tudjuk mit szokott jelenteni. A két szélen Bruun Larsen kisebb sérülés, Jadon Sancho pedig családi okok miatt nem végzett teljes értékű edzésmunkát, ám így is élvezik a bizalmat Christian Pulisic-kal szemben.A még mindig veretlen Borussiának és Favre-nak tehát a jól bevált 4-2-3-1-en nincs nagyon miért változtatnia.

Tedesco csatárgondjai

Annál inkább van oka rá Domenico Tedescónak, akinek NÉGY támadója is sérült: az Uth, di Santo, Teuchert, Embolo kvartett biztos, hogy kihagyja a derbit. Guido Burgstaller (Achilles-ín) és a Nürnberg ellen villogó Steven Skrzybski (vérömleny) játéka is erősen kérdéses, de vélhetően az orvosi stáb és a Schalke mindent meg fog tenni, hogy pályára lépjenek szombaton. A Hoffenheim ellen a Bundesligában debütáló amerikai Haji Wright hetven perc alatt 3 sikeres passzt hajtott végre, és csütörtökön a tartalékokkal edzett, így ő csak akkor juthat szóhoz, ha egyik csatár sem tudja vállalni a játékot. Nagy kérdés, hogy a tavalyi szezonban a biztos védekezésre, kontrákra és aggresszív letámadásra alapozó Schalke a Tedesco által favorizált 3-5-2-es felállásban lép-e pályára. Az első ábrán látható, hogy ennek az előnye, hogy egy védekező középpályással (a formáját még mindig kereső Sebastian Rudy) Reus-t követhetik, és a BVB támadóhármasára (Götze, Sancho, Bruun Larsen) marad három belső védő. Így Oczipka és Caligiuri szép kis különmeccset vívhatnak a szintén szívesen előretörő Piszczek-Hakimi duóval. Ugyannor, Schalke labdabirtoklás esetén a három belső védő 3v1-ben hozhatja ki a labdát a Dortmund első presszingvonalával (Götze) szemben. Ugyanakkor, egy esetleges dortmundi magas letámadáskor, egy gyors összjáték, vagy egy pontos hosszú átadás (Fährmann vagy Stambouli kiválóan alkalmasak erre) könnyen megtalálhatja a Piszczek mögötti területen Oczipkát. Ez hatványozottan igaz a védekezésben kevésbé fegyelmezett Hakimire, illetve a Schalke-támadások egyik fő szervezőjére, az előző szezon egyik kiemelkedő játékosára, Daniel Caligiurira.

Kérdés, hogy vajon Favre, illetve Marco Reus is emberfogással követi majd a remekül szervező Sebastian Rudyt, áthárítva az építkezést, a nem éppen gyors döntésekről és pontos passzokról híres Sané-Nasztasics, Stambouli (ő azért felfelé lóg ki ebből a trióból, ezt láthattuk a 4-4-es meccsen, de még nincs igazában formában a sérülése után) trióra. Kulcsfontosságú lesz a pálya közepe is, hiszen a tavaly őszi rangadón a Julian Weigl, Nuri Sahin páros súlytalansága, és a Goretzka, Harit duó becserélése alapjaiban változtatta meg a játék képét. Nos, ebben is jobban áll a Dortmund idén, hiszen a nagyon acélos Witsel, Delaney páros vélhetőleg le tudja védekezni majd a nagy formában játszó Bentalebet és társát (legyen ez Weston McKennie vagy Suat Serdar).

Tedesco gyémánt B-terve

Persze joggal merül fel a kérdés, hogy 19 pont hátrányban, egy szörnyű idény közepette, nem éri-e meg Tedescónak kockáztatnia? Eddig a Schalke drukkerek egész jól viselik a gyenge teljesítményt, és egy esetleges győzelem a bajnokságban még veretlen BVB ellen, óriási lökést adhatna, sőt talán mindent feledtetne. Persze, fordítva is elsülhet, hiszen sok gelsenkircheni drukkerben és a vezetőségben is elszakadhat valami egy súlyos vereség esetén. Tedesco B-terve pedig az a 4-4-2 „gyémánt” lehet, amit a Hoffenheim ellen elég sikeresen alkalmazott. Itt Stambouli eshet ki (Nastasic az egyetlen ballábas belső védő, Sané pedig talán a legjobb fizikumú), a gyémánt alját Rudy, tetejét pedig a talán idei legjobb, Nabil Bentaleb alkothatja. A 24 éves korábbi Tottenham játékos idén már többet játszott, mint a múlt idényben (1016 perc vs 1006), és már nemcsak a távoli bombáival, vagy magabiztos büntetőivel véteti magát észre. Tedesco szerint: Bentaleb új szerepben egyre jobban teljesít, remekül cselez kontráknál, felállt védelem ellen az átemelésekkel bont meg védősorokat, de többre is képes, ha támadóbb pozicíóban játszik, ám ezt még szoknia kell” Tedesco dicsérő szavait alátámasztja a statiszika, azaz Bentaleb utóbbi hat meccsen összeszedett 12 kulcspassza. A Nürnberg ellen például látványosan sokat tört előre, és hozta kétszer óriási helyzetbe (egy zseniális szóló után) Guido Burgstallert, aki a Hoffenheim ellen négy óriási helyzetet is képes volt elpuskázni. A Schalke „gyémántjának” másik erőssége a 3v2 lehet a középpályán, amit McKennie, Serdar és Bentaleb használhat ki Witsel és Delaney ellen. Ezt talán Reus visszalépésével kompenzálhatja a Dortmund, viszont akkor Rudy szervezhet szabadabban.

Tedesco 4-4-2-es gyémántja

Összességében a Schalke részéről inkább az ötvédős rendszert tartom valószínűbbnek, és egy kiélezett küzdelmes meccset várok a 174. Revierderbitől. Bár osztom a mintegy 192 ezer Kicker-szavazó véleményét, miszerint a Borussia Dortmund a találkozó esélyese, a veszítenivaló nélkül „az életéért küzdő” Schalke ellen könnyű dolga biztos nem lesz. A találkozót a Sport1 15:15-től közvetíti!