Nem akarnak a sztárok LeBronnal játszani? • SportTV

Nem akarnak a sztárok LeBronnal játszani?

2018. 12. 07. 15:33    
Olvasási idő: 4 perc

Tudjuk, hogy a csúcson lévő Dwyane Wade és LeBron James között volt egy kis feszültség az első közös évükben Miamiban, azt is, hogy Kyrie Irving azért kérte elcserélését, hogy kikerüljön az árnyékából. Azt is látjuk, hogy a Lakers nem tudott igazi sztárt csábítani a nyáron az NBA Királya mellé? De miért van ez? A Bleacher Report járt utána, mi pedig felidézünk pár történetet.

Vannak, voltak és lesznek arra utaló jelek, hogy annyira nem is könnyű a kosárlabda elmúlt 15 évének legfényesebb kosárcsillagával, LeBron James-szel játszani. Ha most gyorsan fejből kellene példákat mondani, íme 4 emlékezetes:

2010-11-ben állt össze a Miami Heatben a James-Dwyane Wade-Chris Bosh csodahármas. A bemutatkozó sajtótájékoztatón nem egy, nem kettő, nem három, nem négy… bajnoki címet ígért James a Heat szurkolóinak. Azonban a 2011-es fináléban Dirk Nowitzki és a Dallas Mavericks legyőzte a szuperhármas. Ez a sztori hidegen tálalva, de egy picit megvizsgálva a csapat kémiáját, az azonnal látszott, hogy Bosh a harmadik hegedűs lesz a csapatban, James és Wade viszont az első közös évben még nem vívta meg a saját alfahím-háborúját, és nem dőlt el, hogy ki lesz a csapat igazi vezére. Wade ugye már hét éve játszott South Beachen (szerzett is egy bajnoki címet), addig ő volt a vezér, de érkezett mellé a liga 2009-es és 2010-es MVP-je, James. Azóta James nyilatkozta, hogy 2011 nyarán leültek Wade-del, aki azt mondta neki, „ez innentől a te csapatod”, és ahogy tisztázódott a helyzet, nyertek is egymásután két bajnoki címet.

2017 nyarán Kyrie Irving kierőszakolta elcserélését a Cavaliers vezetőségénél, mert nem akart tovább LeBron James árnyékában játszani. Irving volt az a játékos, akit James Miamiba való távozásának köszönhetett a Cavaliers, hiszen a vezére nélkül szenvedő csapat pocsékul szerepelt, és elsőként választhatott a 2011-es drafton. Irving három évig James nélkül, majd három évet James mellett másodikszámú opcióként játszott. Ő azonban vezér akart lenni máshol, és a Boston Celtics-ben az is lett, míg meg nem kellett műteni.

2018-as rájátszás. Több Cavaliers játékos is elmondta, hogy nagyon nehéz James csapattársának lenni, hiszen ő a legjobb kosárlabdázó a világon, és ha egy ilyen zseni mellett hibázol, az felnagyítja a hiba súlyát. Szóval egyrészt áldás, hogy a világ legjobbja veled van, de átok is, mert közben attól félsz, hogy hibázol mellette.

2018 nyarán James nagyon hamar bejelentette, hogy a Los Angeles Lakers játékos lesz, nyilván abban bízott ő is és a vezetőség is, hogy majd minden nagy sztár oda akar menni, ahol James van, de ez nem így történt. Paul George-dzsal kapcsolatban mindenki 1000 százalékosan meg volt győződve, hogy hazaigazol a Lakershez, és csatlakozik James-hez. Nem így tett végül, maradt az OKC-ben Russell Westbrook mellett.

De miért van mindez?

Erről a Bleacher Report írt egy cikket. „Ha melletted van LeBron, minden LeBronról szól. Együtt kell tudnod élni ezzel. Mindegy, ki vagy, a karriered mely pontján vagy, ez egy áldozat, amit a győzelemért hozol” – ezt Tyson Chandler nyilatkozta, mielőtt a Lakershez igazolt.

Viszont azt az áldozatot sok szupersztár nem hozná meg, hogy lemondjon valamiről a csapatérdekért, és talán ezért nem ment Paul George a Lakersbe, ezért gondolják azt sokan, hogy a Clippersnek több esélye lesz 2019-ben Kawhi Leonard megszerzésére, mint a Lakersnek, és ezért szerepelt Jimmy Butler korábbi kívánságlistáján a New York-Los Angeles tengely négy csapatából három, és csak a Lakers nem. Mondjuk Butler nem túl simulékony karaktere, és vezérszerepere való törekvése még az NBA világában is egyedi.

„Minden attól függ, milyen típusú játékos vagy” – ezt már Kevin Durant mondja, és az ő szavai okoztak igazi hírértéket ennek a cikknek. Példaként Kyle Korvert hozza fel, aki nem első számú opció támadásban, de tökéletesen passzol egy olyan játékoshoz, aki betör és kioszthatja neki a labdát.  „De egy fiatalabb játékost, mint például Kawhi értelmetlen LeBron mellé rakni. Kawhi is szereti, ha nála van a labda, kotrollálni a támadást, diktálni a tempót a betöréseivel. Sok fiatal játékos képes erre, és nincs szükségük még egy ilyen csapattársra.”

Továbbá megemlíti azt is, hogy Miamiban Chris Bosh, Clevelandben Kevin Love vált franchise playerből távolról is jól dobó magasemberré azért, hogy a támadásokban teret adjanak Jamesnek. Azt is elárulta, hogy a fiataloknak is nehéz úgy fejlődni, ha egy ennyire domináns vezér mellett játszanak. A médiát is okolja azért, hogy a James mellett játszók tartanak tőle, mert ha valami nem sikerül, akkor egyből őket hibáztatják. Szerinte az újságírók között is sokan vannak azok, akik rajongók.

Kyle Lowry fogalmazta meg a legszebben az anyagban a lényeget, és ez egybecseng JR Smith 2018-as szavaival: „Ez a LeBron-effektus, nagyon sok nyomást gyakorol rád, de rengeteget le is vesz a válladról” – nyilatkozta a Raptors irányítója, aki azt is hozzátette, hogy elég erős személyiségednek kell lennie ahhoz, hogy tudd kezelni ezt a szituációt.

James reagált a cikkben szereplő állításokra, és egyrészt azt mondta, szerinte szövegkörnyezetből kiragadott mondatokról van szó, másrészt, hogy egyébként sem foglalkozik a kritikával, mert ő az a típus, aki a hátára képes venni a csapatot, és háttérbe is tud lépni, ha arra van szükség.

A kritika ellenoldala:

Azt gondoljuk mi is, hogy nem lehet könnyű LeBron mellett játszani, de azt nem veszi el tőle soha senki, hogy pályafutása során 9 NBA-döntőt (2007, 2011-2018) játszott, és hogy ebben az évtizedben nem rendeztek finálét nélküle. Aki pedig egyszer is látta, főleg a Cavaliers színeiben vívott döntőkön mutatott teljesítményét, az nem kérdőjelezi meg győzni akarását, és talán megérti, ha vannak elvárásai a csapattársakkal szemben, és hogy vezér akar lenni a pályán.

A 2018-19-es szezonban tölti majd be 34. életévét, a Lakers vele 20 százalékkal jobb győzelmi mutatót tud jelen pillanatban felmutatni, mint egy éve (42,7 vs. 62,5 százalék), 28,4 pontot dob meccsenként (ilyen magas átlaga legutóbb a 2009-2010-es szezonban volt), pedig kevesebb időt tölt a pályán, mint valaha (34,8 perc), a 36 perces pontátlaga soha nem volt ilyen magas (29,4; az eddigi legmagasabb 27,4 volt). A játék többi elemében hozza a szokásos James-számokat.

De ha belegondolunk, Michael Jordan és Kobe Bryant mellett is hasonló szituációkkal küzdött, de kevés Scottie Pippen és Pau Gasol típusú játékos van a világon, aki könnyen kezeli az ilyen helyzeteket.

Carmelo Anthony a Lakersben

Na most jön a feketeleves, Carmelo Anthony állítólag a Los Angeles Lakerstől kaphat segítő kezet, mert LeBron James azt szeretné, hogy a 2003-as NBA-draft két (akkor) legjobbjának tartott újonca 15 év után egy csapatba kerülhet…