Képernyőn a Ruhr-derbi és a Bayern is • SportTV

Képernyőn a Ruhr-derbi és a Bayern is

2018. 12. 08. 13:06    
Olvasási idő: 3 perc

Eredeti terveinkhez képest 50 százalékkal bővült szombati Bundesliga-programunk. A kínálatban helyet kap a legnagyobb német lokális rangadó, a Ruhr-vidéki derbi, a rekordbajnok hazai mérkőzése és a kupagyőztes berlini fellépése is. Ezen kívül este még egy portugál bajnoki is befér műsorkínálatunkba.

SCHALKE–DORTMUND

A legnagyobb német derbivé az utóbbi negyedszázadban a Bayern–Dortmund párharc nőtte ki magát, ám a legnagyobb hagyományú lokális összecsapás a Schalke és a Dortmund duelluma. A két város, Gelsenkirchen és Dortmund a hivatalos térképadatok szerint csupán 24.8 km-re van egymástól, (Ennél közelebb csak Leverkusen és Köln van egymástól – 11 km – a Bundesliga-csapatok székhelyei között, de hát azok nagycsapatai más időszakan élték fénykorukat, és a klubok valamint a szurkolótáborok sem voltak olyan éles ellentétben egymással, mint a szombati derbi részesei. A két egyesület teljes történelme során a trófeák számában csak enyhe a BVB fölénye (csupán 4 trófea), de a legutóbbi 55 évet, azaz a Bundesliga-korszakot és főleg a nemzetközi eredményességet tekintve a Dortmund jelentős pluszban van. Ehhez képest az 1947-től számított regionális és országos bajnoki mérlegük jóval kiegyensúlyozottabb, a Bundesliga-meccseket tekintve pedig abszolút minimális a különbség közöttük (egy győzelemnyi!) Ezek persze csak puszta számok, nem fejezik ki azt a szenvedélyt, amellyel a két szomszéd hadakozik egymással. A drukkerek ellenszenve már-már gyűlöletbe csap át, nem ritkák az ultrák közti heves összecsapások, egy-egy meccs kiemelt kockázatú, amelyhez mifelénk csak a Fradi–Dózsa párviadal csörtéi hasonlatosak. Ilyenkor a közhely szerint nem számít a táblázaton megmutatkozó távolság (jelenleg 11 hely és 19 pont a BVB javára), minden találkozó abszolút háromesélyes. A mostani is az lesz, el sem lehetne képzelni nagyobb örömöt, mint amit a Schalke-drukkerek éreznének, ha éppen a királykékek vennék el a Borussia bajnoki veretlenségét. Aki a Sport1-et választja szombat délután, képletesen szólva vérre menő csatát láthat majd, az bizonyos!
(Részletes szakmai előzetesünket Mészáros Ábeltől külön olvashatják.)

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (S04–DOR)


ÖSSZESEN: 92 mérkőzés, 31 Schalke-győzelem, 29 döntetlen, 32 Dortmund-győzelem/ 132–143-as gólkülönbség
GELSENKIRCHENBEN: 46–20–14–12/ 80–61
A 2017–18. IDÉNYBEN: Dortmundban 4–4, Gelsenkirchenben 2–0
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Lothar Emmerich 11, ill. Klaus Fischer, Gerhard Kleppinger és Olaf Thon 5-5 gól

BAYERN–NÜRNBERG

Arjen Robben hetedszer léphet pályára a Nürnberg ellen. Eddigi személyes mérlege: 4 győzelem, 2 döntetlen, 2 gól (az elsőt ünnepli képünkön még 2012-ben) és egy piros lap (Fotó: Getty Images)

Ez is derbi, igaz csak tartományi (mindkét együttes bajor), ám igazi rivalizálásról esetükben nem lehet szó. Igaz, ugyanabban az évben (1900) alapították őket, de csupán abban előzi meg az 1FCN az FCB-t, hogy az első Bayern-bajnokság előtt 4 össznémet bajnoki címet nyert. Azóta (1932) a bajnoki győzelmek száma 4–0-ról 9–28-ra módosult, s akkor az egyéb címekről még nem is beszéltünk. Jelenleg törpe-óriás viszonylatban vannak egymással. S bár a Bayern önmagához képest gyengébb idényt fut, nem engedhet meg magának már egy újabb hazai pontvesztést egy ennyivel gyengébb ellenféllel szemben. Ráadásul a hétközi BL-záró fordulóval sem kell már törődnie, gyakorlatilag már a negyedik kör után véglegesítette a helyét a rájátszásban. Niko Kovac számára talán a legfontosabb a győzelem, a másik két eredményalakulás esetén a Bayernben nem túl gyakori idény közbeni edzőcsere (igaz, tavaly azért volt példa rá, méghozzá elég sikeres…) elodázhatatlannak látszik.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (BAY–NÜR)


ÖSSZESEN: 60 mérkőzés, 37 Bayern-győzelem, 12 döntetlen, 11 Nürnberg-győzelem/ 119–62-es gólkülönbség
MÜNCHENBEN: 30–23–4–3/ 66–19
A 2017–18. IDÉNYBEN: Münchenben 2–0, Nürnbergben 2–0
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Rainer Ohlhauser 8, ill. Franz Brungs 9 gól

HERTHA–FRANKFURT

Az idény két „pozitív” csapata találkozik Berlinben. Dárdai Herthája a sorozatos sérüléseken felülemelkedve – a Kicker előzetese 18(!) nem bevethető játékost sorol fel – tartja stabil pozícióját a középmezőnyben, míg a Frankfurt harmatosabb rajt után a Gladbachtól elszenvedett szeptember végi zakó után produkált egy 11 tétmeccses veretlenségi sorozatot (közte 7 Bundesliga-találkozóval), amely szériát a múlt heti wolfsburgi 1–2 zárt le. A kupavédő így is az 5. – Európa-liga-főtáblát érő – helyen áll a táblázaton, ezt a szereplést kevesen várták Niko Kovac távozása után az együttestől.
Dárdait elsősorban a csatárduó összetétele foglalkoztatja: megtartsa-e a múlt héten jól muzsikáló Ibisevic, Selke kettőst vagy a németet felváltsa a szezonban már 6 gólos, Ibiseviccsel holtversenyben házi gólkirály szlovák Ondrej Dudával.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (HER–FRA)


ÖSSZESEN: 60 mérkőzés, 28 Hertha-győzelem, 16 döntetlen, 16 Frankfurt-győzelem/ 108–82-es gólkülönbség
MÜNCHENBEN: 30–20–3–7/ 59–32
A 2017–18. IDÉNYBEN: Berlinben 1–2, Frankfurtban 3–0
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Lorenz Horr 8, ill. Alexander Meier és Bernd Nickel 7-7 gól

SETÚBAL–BENFICA

Portugál bajnoki nélkül sem maradnak nézőink szombaton este. A Porto pénteki fölényes győzelme után az idényben már sokat bizonytalankodó Benfica nem hibázhat újra. A rekordbajnok nehezen viselte az őszi kettős terhelést: kiesett a BL-ből és a bajnokságban is jelentős hátrányba került.  A mérkőzés előtt 7 pont a deficitje északi nagy riválisával szemben, ezt Setúbalban kellene lefaragni négyre. Ki tudja, nehéz lesz vagy könnyű: a Vitoria hazai pályán eddigi öt meccséből 2-2-t nyert meg és vesztett el, egy remi mellett. Mindenesetre a Porto 2–0-s sikerrel távozott szeptemberben a Bonfim Stadionból.

 

BUNDESLIGA, 14. forduló. Sport1 15:15 FC Schalke 04–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 15:30 FC Bayern München–1. FC Nürnberg (kommentátor: Haraszti Ádám), Sport1 18:15 Hertha BSC–SG Eintracht Frankfurt (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor), Sport1 21:15 LIGA NOS, 12. forduló. Sport1 21:15 Vitória Setúbal–SL Benfica (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván)