Kis és nagy lépések a dobogó felé • SportTV

Kis és nagy lépések a dobogó felé

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 09. 03:44    
Olvasási idő: 2 perc

A franciaországi belpolitikai események átírták a női kézilabda Eb időrendjét. Mindkét középdöntő csoport harmadik játéknapjára vasárnap kerül sor, így az eredetileg tervezett eggyel szemben két mérkőzéssel jelentkezünk a tornáról. S persze a szokásos férfi Bundesliga-meccsünk sem maradhat el...

BERGISCHER HC–MINDEN

Két, szinte teljesen azonos eddigi produkciót nyújtó csapat csatáját mutatjuk kora délután. Mindketten 15 mérkőzésből 8-at nyertek meg, 7-et veszítettek el, a vendég Mindent csak 6-tal jobb gólkülönbsége helyezi a házigazda BHC elé, a 7. helyre a táblázaton. A hazai együttes 9 otthoni fellépéséből 6-ot győzelemmel zárt, mindhárom vereségét a táblázaton jobban álló ellenféltől szenvedte el. A Minden eddig idegenben csak Lemgóban és Bietigheimben tudott nyerni. Tavaly nem játszottak egymással, akkor a Bergischer HC még a másodvonalban vitézkedett, amelynek a megnyerésével újoncként szerepel ebben az idényben a Bundesligában. Mindent egybevetve, főleg a helyszín alapján inkább hazai győzelem várható Solingenben.

SVÉDORSZÁG–FRANCIAORSZÁG
Egy játéknap – két korábbi eredménnyel – után az I., nantes-i középdöntő csoport roppant szorosan alakul.  Két négypontos csapatot 4 kétpontos követ, azaz még az első franciák sem biztos, hogy bejutnak az első hatba, és a 6. dánok is lehetnek még érmesek. Minden egyes csatának hatalmas a jelentősége. A svédek önmaguknak tették nehézzé az érem felé vezető utat azzal, hogy legutóbb 30–28-ra kikaptak a 2012-es kontinensbajnok Montenegrótól. Két pontjukkal futnak neki a feladatnak, hogy eltorlaszolják Franciaország előtt az elődöntőbe vezető ösvényt. Tavaly a vébén a svédek eljutottak az elődöntőig, hasonló azonban most az Eb-n lehetetlenné válik, ha kikapnak a házigazdától. A rendezők csapata ideges nyitó meccsen kikapott az oroszoktól, azóta azonban háromszor is nyert, legutóbb imponáló teljesítményt nyújtva a dánok 29–23-as legyőzésekor. Olivier Krumbholz edző azonban nem tekinti magától értetődőnek a következő sikert. ”Fiatal csapatuk van egy nagy sztárral, Bella Gulldénnek. Megadunk minden tiszteletet nekik, de tele vagyunk győzelmi reménnyel” – nyilatkozta az ellenfélről és a mérkőzésről a franciák világbajnok edzője.

HOLLANDIA–ROMÁNIA

Cristina Neagu. Vajon mennyit tesz hozzá a remekül védekező hollandok ellen az eddigi 24 góljához? (Fotó: Getty Images)

Csupán két együttes van a mezőnyben, amely eddig hibátlan, azaz mind a négy mérkőzését győztesen zárta: Hollandia és Románia. Ez a két együttes csap össze Nancyban és egyiküknek – vagy mindkettőnek – el kell búcsúznia százszázalékos teljesítményétől. Legutóbb 14 éve(!) játszottak tétmeccset, akkor az Eb-selejtező playoffjában a hollandok az idegenbeli 27–27-tel jobban álltak, csak éppen otthon kikaptak 31–28-ra. (A románok azt megelőzően és azóta is ott voltak az összes kontinensbajnokságon.)  A mérkőzést akár csoportdöntőnek is tekinthetjük, a győztes csaknem biztosan megnyeri a csoportot, de biztosan legalább elődöntős. A nagyszerűnek ígérkező meccset a semlegesek is élvezhetik majd.
Ambros Martín remek csapattá formálta a románokat, kiváló támadó- és ragyogó védekezőjátékkal, melyekre vasárnap ugyancsak szüksége lesz. A spanyol mester jól ismeri a hollandokat: annak idején ő ragaszkodott Nycke Groot szerződtetéséhez Győrben, most pedig Lois Abbingh klubedzője a Rosztovnál. „Talán tudom, hogy játszik Nycke, de neki nemcsak egyféle játéka van, hanem mesterien tudja variálni. Sok minden megtesz csapatáért, nehéz őt megállítani. Ami Loist illeti, nagyszerű munkát végez az Eb-n, s tudom, mennyire veszélyes lehet” – véli a románok mestere. Kolléganője, Helle Thomsen viszont a román vezércsillagot. Cristina Neagut ismeri remekül.  A dán edzőhölgy ugyanis 2017 júliusától idén februárig a bukaresti CSM szakmai munkájáért volt felelős, Neagut és Aneta Udristoiut is edzette. Így aztán Neagura nem vár könnyű meccs, pedig jelenleg ő az Euro 2018 harmadik legeredményesebb játékosa, 3 meccsen szerzett 24 góljának köszönhetően.

FÉRFI BUNDESLIGA. Sport1 13:30 Bergischer HC–TSV GWD Minden (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila);  NŐI KÉZILABDA EB, középdöntő. Sport1 15:15 Svédország–Franciaország I. csoport-mérkőzés (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Tóth Tímea), Sport1 17:45 Hollandia–Románia II. csoport-mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Tóth Tímea);  Sport1 19:45 Harmadik Félidő kézilabdashow (műsorvezető: Petur András, sztárvendég: Tor Odvar Moen, a Siófok KC vezetőedzője)