Az oroszok egypontnyira az éremkaputól • SportTV

Az oroszok egypontnyira az éremkaputól

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 10. 09:47    
Olvasási idő: 2 perc

Az utolsó előtti játéknap következik a női kézilabda Eb I., nantes-i középdöntő csoportjában. Az olimpiai bajnok oroszok számára már egy pont is az elődöntőt jelentő minimum 2. hely megszerzését jelenti, a délszláv rangadó győztese pedig versenyben marad legalább az 5. helyért vívandó helyosztó mérkőzésért.

DÁNIA–OROSZORSZÁG
A háromszoros olimpiai bajnok dánoknak valahogy nem „műfajuk”az Európa-bajnokság. Noha 3 arannyal és 2 ezüsttel az örök éremtáblázat második helyén tanyáznak, legutóbbi medáliájukat (egy ezüstöt) a 2004-es(!) magyarországi tornán szerezték. Azóta mindössze két 4.helyre (2010, 2016) futotta az erejükből. Az ezen a tornán szereplő csapatuk számára is az utolsó esélyt kínálja a hétfő délutáni találkozó a javításra. Ehhez azonban le kellene győzniük az ezen az ágon a középdöntőben még hibátlan olimpiai bajnok oroszokat. Az edzőlegenda Jevgenyij Trefilov vezette csapat azonban parádézott a második körben eddig, vasárnap kiváló védekezéssel, két klasszisa, Anna Vjahireva és Darja Dmitrijeva  vezérletével egyértelmű győzelmet (29–25) aratott a szerbek fölött. Ráadásul az oroszok már túl vannak a tornán „kötelező” gyengébb meccsükön is, az első kör záró találkozóján, zömmel a tartalékokkal fellépve kikaptak 29–27-re a szlovénoktól, de ez a vereség nem osztott és nem szorzott. Ha csak egyetlen pontot is szereznek a dánok ellen, már a hárompontos svédek nem érhetik utol őket, így legalább a 2. helyen zárnak, győzelem esetén pedig csoportelsőként várhatják a II. középdöntő szextett másodikját, nagy valószínűséggel Norvégiát vagy Romániát a párizsi AccorHotels Arenában (korábbi nevén: Bercy Sportcsarnokban) sorra kerülő elődöntőre.

SZERBIA–MONTENEGRÓ

A másfél éve még egy országot képviselő két „utódállam” csapata egyaránt két pontot számlál – akárcsak Dánia – a középdöntőben. Amelyik megnyeri az esti mérkőzést, megelőzi a svédeket és az 5. helyért folyó helyosztót jelentő csoportharmadik pozíciójába lép előre. Döntetlen esetén a három együttes pontszámban holtversenybe kerül és az utolsó körben elért jobb eredmény tehet majd különbséget közöttük. (A párosítás, szerdán: Dánia–Montenegró, Svédország–Oroszország, Szerbia–Franciaország). A szerbek elsősorban az Érdben szereplő Katarina Krpezs-Szlezak pazar lövőformájában bízhatnak: az átlövő 33 góllal vezeti a torna góllövőlistáját a román Eliza Buceschi (32) és Cristina Neagu (28) előtt. Ezen a listán egyébként a montenegróiak két legeredményesebbje, Djurdjina Jaukovics és Jovanka Radicsevics az 5. és a 6. helyen áll 24, illetve 23 találattal. A „nehézbombázók” formája döntő lehet az exjugoszláv párharc alakulásában.

 

NŐI KÉZILABDA EB, középdöntő. Sport2 18:00 Dánia–Oroszország I. csoport (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Tóth Tímea), Sport2 21:00 Szerbia–Montenegró I. csoport (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Tóth Tímea)