Dwyane Wade és LeBron James vélhetően utoljára… • SportTV

Dwyane Wade és LeBron James vélhetően utoljára…

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2018. 12. 11. 12:58    
Olvasási idő: 2 perc

…lépett együtt parkettre az NBA-ben. Persze a kosárlabdában nehéz ilyet kijelenteni, hiszen még a szurkolók is beszavazhatják mindkettőjüket az All-Starra, és papíron Lakers-Heat döntő is lehet, de ezekre olyan nagy esély nincsen. A csereügyletet inkább számításba sem vesszük.

Ünnepként készült az NBA a Los Angeles Lakers és a Miami Heat hétfő esti összecsapására. Mindenki úgy számol, hogy utoljára láttuk együtt a parketten LeBron James-t és Dwyane Wade-et. Wade a szezon előtt bejelentette, hogy ez az évad lesz az utolsó tánc, és nem lesz több meccse a Heatnek és aLakersnek.

Készített is egy összefoglalót kettejük pályafutásáról az NBA:

Minketten 2003-ban kerültek az NBA-be, a történelem egyik legerősebb draftosztályával. James volt a draftelső, a Cavaliers választotta, Wade pedig James, Darko Milicic, Carmelo Anthony és Chris Bosh mögött az ötödik, és a Miami heathez került.

Vezérként tekintettek rájuk Clevelandben és Miamiban, második szezonjukra mindketten All-Starok lettek.  A csapatsikerek Wade-nek jöttek előbb, harmadik szezonjában már bajnok volt és a döntő MVP-je. James 2007-ben vezette el döntőbe a Cavalierst, de kikapott a San Antonio Spurstől, egyénileg viszont ő ért el nagyobb elismeréseket, 2009-ben és 2010-ben is MVP lett.

2004-ben és 2008-ban az olimpián, 2006-ban vb-n szerepeltek együtt az amerikai csapatban. Sokak szerint itt köttetett olyan mély barátság, amelynek köszönhetően 2010-ben fontos, a karrierjét meghatározó döntést hozott LeBron James.

2010-ben volt a The Decision, és James South Beachre költözött, hogy Wade és Chris Bosh csapattársa legyen. Négy együtt töltött éve, négy döntő és két bajnoki cím lett az összefogás eredménye, James bezsebelt még két alapszakasz- és két döntő MVP-címet. És ilyen dolgokat hozott össze a Király és a Villám.

Azonban James 2014-ben hazaigazolt Clevelandbe, ahol négy további döntőt vívott és 2016-ban bajnok lett. Wade 2016-ban elhagyta Miamit, hogy szülővárosába, a Chicago Bullsba szerződjön. 2017-ben azonban ismét csapattárs lett a két szupersztár, Wade a Cavaliershez szerződött a nyáron, azonban szezon közben elcserélték a Heathez, visszatért tehát legnagyobb sikerei színhelyére.

Nyáron Wade bejelentette, hogy visszavonul 2019-ben, James pedig a Los Angeles Lakershez került., és ekkor már tudni lehetett, hogy november 18-án és december 10-én vívnak meg csapataikkal ebben az alapszakaszban. A meccs előtt együtt melegítettek be a találkozóra:

És íme egy összefoglaló kettejükről az utolsó meccsről, amelyet végül három ponttal, 108-105-re a Lakers nyert, és volt egy mezcsere a végén: