Videó nélkül csökkenne a Dortmund előnye • SportTV

Videó nélkül csökkenne a Dortmund előnye

2018. 12. 12. 16:43    
Olvasási idő: < 1 perc

Videóbíró nélkül a Dortmundnak nem lenne akkora előnye a Bayern Münchennel szemben, mint most, ráadásul a Düsseldorf helyett a Hannover lenne a sereghajtó a Bundesligában – derül ki egy felmérésből.

Szinte nincs is olyan forduló a Bundesligában, amelyben a videóbíró rendszere (VAR) ne szolgáltatna beszédtémát. Legutóbb a Mainz–Hannover meccsen röhögtette ki magát a játékvezetői kar, amikor a 83. percben egy vélt Ostrzolek, Mateta párharc után Robert Hartmann bíró tizenegyest adott a „semmire”, ugyanakkor a rendszer nem avatkozott közbe. Horst Heldt, az előnyét a büntetőt követően elvesztő Hannover menedzsere persze kiakadt, Jochen Drees, a VAR projektvezetője kommunikációs hibával magyarázta, amiért esély sem volt az ítélet visszavonására, így aztán nehéz lenne nyugodtnak minősíteni a helyzetet.

A Bild című lap megbízásából most készült egy olyan felmérés, hogy ha nem lett volna videós rendszer, akkor miképp nézne ki a liga tabellája. A vizsgálat során csak a megadott vagy meg nem adott gólokkal és tizenegyesekkel kapcsolatos eseteket vették figyelembe. Ezek alapján elmondható, ha nem lenne VAR, a Bayern hátránya egy ponttal kevesebb lenne a Dortmund mögött, a Schalke és a Hertha BSC pedig három-három ponttal többel büszkélkedhetne. A videózás eltörlésének legnagyobb vesztese a Freiburg lenne, amely négy pontot köszönhet az utólagos korrekcióknak. A tabella utolsó helyén sem a Düsseldorf, hanem a Hannover állna.