Háromhetes dartsőrület 2 és fél millió fontért • SportTV

Háromhetes dartsőrület 2 és fél millió fontért

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 13. 09:24    
Olvasási idő: 2 perc

Huszonhatodik alkalommal indul útjára a professzionális dartsozás legfontosabb versenysorozata, a világbajnokság. A szokott helyen (London, Alexandra Palace), a szokott időben (december közepétől január 1-jéig), egy megszokott, ha lehet így mondani, a legmegszokottabb arc, Phil Taylor távollétében.

Minden idők legkiválóbb dartsosa az előző mind a 25 versenyen rész vett, ebből 19 alkalommal el is jutott a döntőig, amelyet 14-szer meg is nyert. (Emellett kétszeres világbajnok a kisebb szervezetnél, a BDO-nál is.)  Nagyrészt az ő tevékenységének, zsenijének, eredményességének is köszönhető, hogy a darts egy népszerű kocsmasportból Angliában az  esztendő végének legnézettebb sportközvetítés-sorozatát produkáló sportággá lett. (A másik  nagy alak a szervező-rendező-népszerűsítő Barry Hearn,  aki Taylorral ellentétben meg is tiszteli jelenlétével a vb-t. A zsenit erre nem sikerült rávenni, díszvendégként, díjátadóként vagy szakkommentátoként sem vállalta a jelenlétet az AllyPallyben.)
A pénzdíj immáron 2.5 millió angol font, a győztes 500 ezret, a döntős 200-at, a két elődöntős 100-at kap, de még az első forduló vesztesei is kapnak egy 7500 fontos (kb. 2.67 millió forintos) átutalást a bankszámlájára.
A mezőny 96 fős, a legjobb 32 csak a második fordulóban kapcsolódik be a versenybe. Tábla szerint persze, mert a lebonyolítást más nagy versenyekhez hasonlóan úgy szervezik, hogy az első másfél hétben minden sessionben (délutáni és esti játékszakasz) vegyesen rendeznek 1. és 2. fordulós meccseket, azaz mindegyikre jut legalább egy közönségvonzó, nagymenő kiemelt.  Wimbledonhoz hasonlóan a címvédő már az első napon fellép: az idén Újév napján a legendát detronizáló, nem mellesleg újonc Rob Cross a nyitó est negyedik találkozóját vívja az első páros, a holland Jeffrey de Zwaan (a világranglista 44. helyezettje) és az indiai Nitin Kumar csatájának győztesével. (Az első és második forduló meccseit egyaránt három nyert szettig játsszák.) A középső két mérkőzést a német Martin Schindler (vlr.: 46.) játssza az ausztrál Cody Harrisszal, majd következik a holland Jan Dekker (vlr.: 43.) és az angol Lisa Ashton. Utóbbi 4-szeres BDO-világbajnokként az első női versenyző, aki pódiumra lép PDC-vb-n, mellette még egy másik hölgy is elindulhatott, a háromszoros BDO-világbajnok orosz Anasztaszja Dobromiszlova. Mindenki kíváncsian várja a kísérlet sikerét, az orosz hölgy egyébként az angol Ryan Joyce-szal mérkőzik meg majd hétfőn este.
Amúgy a mezőny 96 tagjából 20 angol és 8 holland mellett még 26 érkezett más országból (a brit tagállamok ebben a sportágban külön számítanak, miként a futballban is), de 2-nél többet a  két szuperhatalmon kívül csak Skócia, Németország és Észak-Írország (4), valamint Wales (3) ad az induló listára.

A csúcsesélyes persze a világranglista-vezető, kétszeres világbajnok Michael van Gerwen, aki harmadik sikerével előre ugrana az örök ranglista második helyére. Az ő bemutatkozására szombat estig kell várnia a sportág híveinek.
A vb-közvetítéssorozatot két jól bevált szakértőnk, Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd  segítségével élvezhetik végig az egész torna során.

Sport2 20:00  PDC-dartsvilágbajnokság, 1. nap (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)