Keleti és nyugati elődöntő az Eb-n • SportTV

Keleti és nyugati elődöntő az Eb-n

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 14. 11:07    
Olvasási idő: 4 perc

A torna záró fázisára átköltözik a női kézilabda Eb Párizsba, az AccorHotels Arénába, amelyet korábban Bercy Sportcsarnoknak neveztek. A maradék öt mérkőzést már itt rendezik meg, pénteken a 5. helyért zajló mérkőzés és a két elődöntő kerül sorra, majd vasárnap a bronzmérkőzés és a döntő. A két elődöntőt két kelet-európai és két nyugat-európai együttes vívja.

SVÉDORSZÁG–NORVÉGIA

Már csak két napig Norvégia a sportág női Európa-bajnoka. Svédorszég és Norvégia is az elődöntőt célozta meg a torna előtt, s most csupán az 5. helyért küzdhetnek meg egymással. Ez lesz az első elődöntő 2000 óta skandináv csapat nélkül, az északi ízeket most utoljára élvezhetik a tornán a sportág ínyencei. Ez túl kevés mindkét csapat számára, nem volt elég idejük javítani pozíciójukon. Hiába vannak kiváló formában, nem jutottak el a végjátékig, mivel előtte kiábrándító mérkőzéseket is játszottak.
A norvégok három legutóbbi mérkőzésüket megnyerték, megverték Magyarországot, Hollandiát és Németországot, összesen plusz 34-es gólkülönbséggel. Mégis az alapszakaszból hozott két vereségük megfosztotta őket attól, hogy játszhassanak a címük megvédéséért. „Németországtól és Romániától is kikaptunk, a fájdalmasabb a németek elleni vereség volt. Kiestünk, mert nem nyertünk mg egy fontos mérkőzést” – kesergett Thorir Hergeirsson, a norvégok izlandi edzője. 2000 óta először nem játszik Norvégia az elődöntőben, ezzel véget ért hatos Európa-bajnoki győztes sorozata. A mérkőzés különleges lehet Camille Herrem számára, aki ha két gólt elhelyez a svéd kapuban, karrierje 100. Eb-gólját lövi. Svédország is kissé beragadt a rajtnál, de később a világbajnok franciákkal 21–21-et játszott, az olimpiai győztes oroszokat meg 39–30-ra legyőzte. A jobbszélső Natalie Hagman 17 gólt(!) szerzett az oroszok ellen, csapata abban reménykedik, hogy a norvégoknak is bedob ugyanennyit vagy többet.
A két skandináv ország eddig ötször találkozott az Eb-ken, a norvégok ezeken ötször győztek, többek közt a legnagyobb tétű összecsapást, a 2010-es döntőt is  megnyerték 25–20-ra.

ROMÁNIA–OROSZORSZÁG

Draja Dmitrijeva, az oroszok egyik legjobbja gólt dob az Eb-n Dániának (Fotó: Getty Images)

Draja Dmitrijeva, az oroszok egyik legjobbja gólt dob az Eb-n Dániának (Fotó: Getty Images)

Darja Dmitrijeva, az oroszok egyik legjobbja gólt lő az Eb-n Dániának (Fotó: Getty Images)

Romániának felül kell emelkednie legjobbja, Cristina Neagu elvesztésén, a zseniális átlövő a mieink ellen szenvedett súlyos térdsérülést, amely miatt az idény hátralévő részét teljes egészében ki kell hagynia. Nem könnyíti meg Ambros Martín edző tanítványainak feladatát, hogy a mezőny legkiegyenúlyozottabb csapatával, Oroszországgal kell mérkőzniük az utolsó előtti mérkőzésükön.
A román játékosok könnyekkel a szemükben ünnepelték a vereséggel is elért elődöntőt, a siker mellett megsérült kapitányukra is gondolva. Neagu az 52. percben sérült meg súlyosan, a vizsgálatot megerősítették, hogy jobb térdében súlyos izomszakadást szenvedett. Ez már másodszor történt meg pályafutása során, 2012-ben ugyanez történt a bal térdével. „Sok gondolat kavarog a fejemben most, de mindent megteszek, hogy pozitív próbáljak maradni. A csapattal maradok a hétvégén Párizsban. Az álmom most bennük él tovább” – mondta  a sérült klasszis. A csapatnak biztosan roppant mehéz lesz a dolga nélküle. A 171 gólból 67-et ő ért el eddig a tornán, ráadásul ő töltötte a legtöbb időt is a pályán, a maximális 360 percből 322-t játszott. „Most neki is fogunk játszani, de nagyon nehéz lesz nélküle” –  nyilatkozta a mieink elleni vereséget követően Crina-Elena Pintea.
A románok harmadik alkalommal jutottak el az elődöntőbe egy Eb-n, 2000-ben a 4. helyen végeztek, 2012-ben megszerezték a bronzérmet. A román csapat lesz a hatodik a torna történetében, amely eléri a 2000-es gólhatárt, amikor a 11. gólt belövi Oroszországnak.
Az olimpiai bajnok oroszok éppúgy két mérkőzést veszítettek  tornán, mint pénteki ellenfelük, csak mindkettőt akkor, amikor már nem volt tétje a találkozónak (az alapszakasz és a középdöntő zárásaként, mindkétszer már biztos csoportelsőként). A két együttes eddig hatszor találkozott  kontinensbajnokságon, az oroszok háromszor nyertek, a románok kétszer, egy döntetlen mellett. A román B-csapat három hete a Kárpát-kupán 25–24-re legyőztes Oroszországot, de Trefilov edző akkor nem játszatta klasszisai közül Vjahirjevát, Dmitrijevát és Kuznyecovát sem.  „A román csapat így is tele van sztárokkal, még ha a legnagyobbat el is vesztette. Mindent meg fog tenni, hogy megnyerje a meccset” – így az oroszok kemény edzője. Csapata játékstílusa különbözik az évtizeddel ezelőtti sikergárdától, akkor a lövőerőre és a fizikumra alapoztak, most a sebesség és az agresszivitás jellemzi. A gólgyártás jól eloszlik a csapattagok közt, négy játékos is 20 gól fölött teljesített, a házi gólkirály Darja Szamohina 26-nél jár a tornán.
Ám a románok edzőjének. Ambros Martínnak is van ász a talonjában. Klubszinten éppen az orosz bajnok Rosztov-Don edzője, amely nyolc játékost is ad az Eb-keretbe, így tudhat egy-két dolgot ahhoz, hogy kidolgozza a taktikát, amellyel megállítja őket.

FRANCIAORSZÁG–HOLLANDIA

2010 Európa-bajnoka és 2016 bronzérmese, a 2017-es világbajnok ismét eljutott az elődöntőig. Ellenfel az az együttes lesz, amely az elmúlt három nagy tornán szintén elérte a legjobb négyet. A házigazdák eddig megfelelően teljesítettek a tornán. Két hete a nyitó találkozón ugyan kikaptak az oroszoktól, a svédekkel meg remiztek a középdöntőben, de a többi meccsüket biztosan megnyerve probléma nélkül érték el az elődöntőt. „Tudjuk, hogy nagy nyomás nehezedik ránk, de tudjuk kezelni is. Akár jól játszunk, akár rosszul, érezzük a közönségünk támogatását, s ez új és új erőt ad nekünk” – vélte Siraba Dembele Pavlovic, a csapat egyik balszélsője. Franciaországnak meg kell szakítania egy balszerencsés sorozatát: 2002-ben, 2006-ban és 2016-ban is eljutott az elődöntőbe, de a következő lépést már nem sikerült megtennie, mindháromszor vereséget szenvedett. Más statisztikák viszont a házigazdák mellett szólnak: 9-ből hatszor megverték a hollandokat nagy tornán. A legutóbbi meccsüket az előző Eb-n a narancsosok nyerték meg, ám három héttel korábban a riói olimpián kétszer is kikaptak a kékektől. „Sokat fejlődtek az elmúlt két évben. Nemcsak a fiatal játékosaik, hanem a középkorú régebbiek is. Jól kiegészítik egymást, hatékony együttest alkotnak” – jellemezte az ellenfelet Olivier Krumbholz, a franciák sikerkapitánya.
Már ötödször egy nagy torna elődöntőjéig jutva a hollandok túlteljesítették az előzetes terveket. A Nycke Groottal felálló, a sérült Danick Snelder  és a visszavonult Yvette Broch nélküli gárda négy győzelem után brutális vereséget (13 gól) szenvedett a norvégoktól, igaz a különbség csak az utolsó 10 percben duzzadt ilyen hatalmasra.  „A csapat meglepett. Amikor elkezdtük a felkészülést Hollandiában, újfajta védekező szisztémát gyakoroltunk be, vonalvédő játékos nélkül. Nagyon tisztelem a játékosaimat. Tizenhárom góllal kikaptunk a norvégoktól, másnapra mégis sikerült felállniuk. Szeretem, hogy a lányaim képesek erre” – mondta Helle Thomsen, a csapat dán edzője.
A pénteki meccsen kulcsponti tényező lehet a védekezés. A nagycsapatok közül éppen a franciák (118) és a hollandok (126) kapták a legkevesebb gólt eddig 6 mérkőzésen.  Köszönhetően főleg remeklő kapusaiknak, Amandine Leynaud-nak és Laura Glasernek, illetve Tess Wessernek. A védekezés támadások hatékonysága tekintetében a franciák állnak jobban (166 gólt szereztek 249 lövésből, amely 67%-os érték, szemben a hollandok 162/193 = 57%-ával). „Természetesen a franciáknak van papíron az erősebb csapatuk. De heten-heten játszunk hatvan percen át, majd meglátjuk a végén mi lesz az eredmény” – vélte Thomsen edző. Így is lesz…

NŐI KÉZILABDA EB. Sport1 14:00  Svédország–Norvéga, az 5. helyért (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea); Sport2 18:00  Románia–Oroszország,  elődöntő (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Tóth Tímea); Sport1 20:45  Franciaoszág–Hollandia elődöntő (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea)