Háfra, Leynaud és Oftedal egy csapatban

2018. 12. 20. 09:41    
Olvasási idő: 3 perc

A magyar bajnokságban játszó három játékos, Háfra Noémi, Amandine Leynaud és Stine Oftedal is bekerült azon kézilabdázók közé, aki a BL-résztvevők közül – az EHF szerint – az Európa-bajnokságon is remekelt.

A női kézilabda Bajnokok Ligájában az ősszel pályára lépő játékosok között 113 olyan volt, aki az Európa-bajnokságon is szóhoz jutott, közülük 29-en még érmet is átvehettek. Az EHF hivatalos oldala most arra vállalkozott, hogy összeszedje az Eb-n a legjobb teljesítményt nyújtó 10 (illetve 11) kézilabdázót. Nézzük a listát!

1. Anna Vjahirjeva (Rosztov-Don, Oroszország)

Az olimpia után az Európa-bajnokságon is MVP lett. A kanadai táblázatot 17 pontos előnnyel, 84 ponttal (43 gól, 41 gólpassz) nyerte meg, az orosz válogatott igazi vezére volt. Csak az arany nem jött össze neki.

2. Amandine Leynaud (Győri Audi ETO KC, Franciaország)

Hatvan védése volt, Laura Glauserrel párban az Eb legjobb kapustandemjét alkotta. Májusban a BL Final Four MVP-je lett, most Európa-bajnok – és az ETO-val is szép kilátásai vannak.

3. Cristina Neagu (CSM Bucuresti, Románia)

A Magyarország ellen elszenvedett keresztszalag-szakadása miatt nem tudta végigvinni mesterművét, és nem lett Európa-bajnok Románia, ettől még amit addig művelt, megsüvegelendő. „Útközben” pedig ezzel a góllal ő lett az Eb-történelem legeredményesebb játékosa.

4. Tess Wester (Odense, Hollandia)

Darabra nála többet (78) senki sem védett az Európa-bajnokságon. A Románia elleni bronzmeccsen a győzelem egyik fő letéteményese volt.

5. Orlane Kanor (Metz, Franciaország)

Már az első meccsen letette a névjegyét Oroszország ellen, amikor 7 kísérletéből hatot gólra váltott. Még csak 21 éves, de már Eb-aranyérmes – nem epizodistaként!

6. Stine Oftedal (Győri Audi ETO KC, Norvégia)

Többek között Nora Mörk és Amanda Kurtovic nélkül Norvégia 18 év után maradt le az Eb elődöntőjéről, de ez legkevésbé a győriek irányítóján múlt. Támadásban ő volt a legjobb, és ezt nem csupán a 33 gólja, de a kiosztott temérdek gólpassza is bizonyítja.

7. Lois Abbingh (Rosztov-Don, Hollandia)

Nem csupán a spanyoloknak lőtt utolsó másodperces gólja, de például a lentebb látható, több mint 100 km/h-s rakétája miatt is emlékezeteset nyújtott. Ráadásul a középdöntőben Nycke Groot kiválása után élére állt a holland együttesnek.

8. Nathalie Hagman (CSM Bucuresti, Svédország)

Isabelle Gulldén helyett most ő volt a svédek legjobbja, a lerohanásokban és a heteseknél is eléggé odatette magát. A legjobb meccse az oroszok elleni volt, a 39-30-as győzelemhez Eb-csúcsbeállítást jelentő 17 góllal járult hozzá. De ahogy a videó mutatja, a gólpasszok terén sincs oka szégyenkezni:

9. Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria, Magyarország)

A 20 éves balátlövő a magyar válogatott legeredményesebb tagja volt, a németeknek lőtt győztes gólját nehéz feledni, ráadásul még az All-Star-csapatba is bekerült. Mindezt úgy, hogy a nyáron (aranyéremmel záruló) junior-vb, illetve az őszi BL-menetelés miatt nem is volt ideje pihenni az elmúlt bő fél évben.

10. Djurdjina Jaukovics, Milena Raicsevics (mindkettő Buducsnoszt és Montenegró)

Nem csupán a Buducsnosztban, de a válogatottban is kiválóan működött közöttük a játékkapcsolat. Rajcsevics 39 gólpasszt adott, Jaukovics 34 gólt lőtt, elsősorban nekik volt köszönhető, hogy a 2012-es Európa-bajnok egy ideig az elődöntőbe jutásért is versenyben volt.