A dobogó melyik fokán telel a Bayern? • SportTV

A dobogó melyik fokán telel a Bayern?

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 22. 09:42    
Olvasási idő: 3 perc

Mivel hétfőn szenteste van, a Bundesliga2-ben nem játszanak akkor, viszont játszanak szombaton, méghozzá az első „tavaszi” fordulót. Emellett az élvonalban a szokásos öt mérkőzésre kerül sor. Az őszzáró rangadón vesztes Gladbach még a Bayern előtt van, jobb gólkülönbségével, ám ha a rekordbajnok egy pontot fog Frankfurtban, már a második, ám abban az esetben 8 pontos hátránnyal vonul a négyhetes téli szünetre. Ha nyer, „csak” hattal...

ST. PAULI–MAGDEBURG

Legutóbb nyolc éve, 2010–11-ben járt a St. Pauli a német élvonalban, s most reális célnak tűnik, hogy ismét visszajusson. Jelenleg azonos pontszámmal áll az osztályozós helyet elfoglaló Union Berlinnel, csak kevésbé jó gólkülönbségével szorul a fővárosi rivális mögé. Idegenben eredményesebb a hamburgi együttes, a csak a házon kívüli eredményeket tartalmazó táblázaton a 3., míg a hazai tabellán csupán a 6. helyen áll. Jó passzban van, a Kiel elleni október közepi hazai 0–1 óta hatos veretlenségi szériát épített fel, 3-3 győzelemmel és döntetlennel.
A vendég Magdeburg viszont fordított sorozatban van. Szeptember 30., a Sandhausen elleni 1–0 óta nem nyert mérkőzést, 3 döntetlen mellett 6 vereséget halmozott fel, ebben volt egy ötös vesztő széria is. Így csupán a 17.. kiesést jelentő helyet foglalja el, két ponttal elmaradva az osztályozós pozíciójú Duisburgtól.
Mivel ez már „tavaszi” forduló a másodvonalban, az idénynyitó játéknap fordítottja, a két csapat is játszott már Magdeburgban. Azt a találkozót Knoll 81. perces szabadrúgásgóljával a St. Pauli nyerte meg, amely most is esélyesebb mindhárom pont otthon tartására.

RB LEIPZIG–WERDER BREMEN

A lipcseiek remekül tartották magukat a hét közben Münchenben, csak egy némileg balszerencsés góllal veszítettek a mérkőzés hajrájában a rekordbajnok Bayern ellen. A gárda fő ereje kiváló védekezésében rejlik, továbbra is a legkevesebb gólt kapta az élvonalban (15), 3-mal kevesebbet, mint az előtte álló Dortmund, Gladbach, Bayern trió. Az Allianz Arenában a két magyar válogatott közül Gulácsi végig védett – jól –, Willi Orbán ismét kimaradt az együttesből, noha a Kicker előzetese szerint kezdeni kellett volna.  A szaklap online változatában most is ott van a kezdőben, elvileg Upamecanóval ők alkotnák a védelem közepét, de azért a tapasztalatok alapján erre azért ne tegyen senki sem nagy tétet valamelyik fogadóirodánál. Elképzelhető, hogy Rangnick mester frissít egy kissé a csapaton, Mukiele, Saracchi, Matheus Cunha és Augustin is bekerülhet a kezdő tizenegybe.
Az ellenfél Werder meglehetősen hektikusan szerepel, legutóbbi hat meccsén egyszer sem ért el kétszer egymás után egyforma eredményt. Vereség-döntetlen-vereség-győzelem-vereség-döntetlen volt a sorozat, a sorminta lapján most egy újabb zakónak kellene következnie Lipcsében. Velkjovic ismét bevetésre kész a védelemben, Rashica is visszafoglalná helyét a középpályán, a Hoffenheim elleni hét közi hazai 1–1 nem az az eredmény, amely után Kohlfeldtnek nyugton kellene hagynia  a kezdőjét.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (LEI–WER)


ÖSSZESEN: 4 mérkőzés, 2 Leipzig-győzelem, 1 döntetlen, 1 Werder-győzelem/ 6–5-ös gólkülönbség
LIPCSÉBEN: 2–2–0–0/ 5–1
A 2017–18. IDÉNYBEN: Lipcsében 2–0, Brémában 1–1
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Naby Keita 3, ill. Zlatko Junuzovic, Florian Grillitsch,  Florian Kainz, Niklas Moisander és Serge Gnabry 2-2 gól

FRANKFURT–BAYERN

Lewndowski tavaly márciusban győztes gólt szerzett az Eintracht ellen, aztán a vesztes kupadöntőn egyszer, a győztes szuperkupameccsen meg háromszor talált be a frankfurtiak kapujába (Fotó: Getty Images)

Lewndowski tavaly márciusban győztes gólt szerzett az Eintracht ellen, aztán a vesztes kupadöntőn egyszer, a győztes szuperkupameccsen meg háromszor talált be a frankfurtiak kapujába (Fotó: Getty Images)

Lewandowski tavaly márciusban győztes gólt szerzett az Eintracht ellen, idén a vesztes kupadöntőn egyszer, a Szuperkupa-mérkőzésen háromszor talált be a frankfurti kapuba (Fotó: Getty Images)

Elsősorban Niko Kovac személye miatt pikáns a mérkőzés. A Bayern horvát m,estere eddigi klegnagyobb sikerét az Eintrachttal érte el, amikor a berlini kupadöntőben 3–1-re legyőzte a nemcsak a bajnoki címek, hanem a kupagyőzelmek számában is német rekorder Bayernt. Aztán átült a bajorok kispadjára, amelyen ülve első találkozóján, a szuperkupa-mérkőzésen 5–0-ra(!) megverte korábbi együttesét, méghozzá a frankfurti Commerzbank Arenában. Ahol most is összecsap a két együttes, ezúttal a bajnokin. Kovac azóta átélt már diadalmas időszakot – győzelmi rajtsorozat – , és igencsak kínos eredményeket is a legforróbb Bundesliga-kispadon. Természetesen legfeljebb utódja, Adi Hütter ismeri csupán jobban az Eintrachtot nála, azaz taktikailag aligha marad alul a Bayern, amely csak akkor táplálhat reális bajnoki reményeket a Dortmunddal folytatott versenyfutásban, ha nyer, és újra hatpontosra csökkenti hátrányát legfőbb vetélytársával szemben. Kovacnak csak a remek formában lévő Gnabry lipcsei izomhúzódása okoz gondot, a középpályás szereplése kérdéses. Akárcsak Boatengé, ám a világbajnok esetleges kimaradásától nem tartanak annyira a szurkolók, az utóbbi időkben újra bizonytalanabb és könnyelműbb arcát mutatja a mérkőzéseken.
A meccsnek persze a hazaiak számára is van tétje. A jobbik Európa-ligás helyen állnak, mindössze egy ponttal elmaradva a BL-főtáblát jelentő 4. pozíciót elfoglaló lipcseiektől. Azaz esetleges Red Bull-győzelem esetén ők is csak a három ponttal maradhatnának a legközelebb Gulácsiékhoz a karácsonyi szezon-végelszámoláskor.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (FRA–BAY)


ÖSSZESEN: 94 mérkőzés, 21 Frankfurt-győzelem, 22 döntetlen, 51 Bayern-győzelem/ 113–183-as gólkülönbség
FRANKFURTBAN: 47–16–18–13/ 69–59
A 2017–18. IDÉNYBEN: Frankfurtban 0–1, Münchenben 1–4
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Bernd Hölzenbein 13, ill. Gerd Müller 19 gól

BUNDESLIGA2, 18. forduló. Sport1 13:30 FC Sankt Pauli–q. FC Magdeburg (kommentátor: Haraszti Ádám); BUNDESLIGA, 17. forduló. Sport1 15:15 RB Leipzig–SV Werder Bremen (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 18:15 SG Eintracht Frankfurt–FC Bayern München (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)