Angol búcsúnap karácsony előtt • SportTV

Angol búcsúnap karácsony előtt

2018. 12. 23. 03:16    
Olvasási idő: 2 perc

Anglia a darts első nagyhatalma, s egy ideig az is marad – nagy valószínűséggel. Talán ezt a tényt akarták aláhúzni a PDC-vb szervezői a vasárnapi program összeállításával. A karácsony előtti „búcsúnap” – 24–25–26-án nem játszanak, 27-től folytatódik a torna – hat meccsén összesen 7 angol versenyző lép a dobóvonal elé, s csupán egyetlen a színangol párosítás, azaz minden párba jut legalább egy játékos a sportágvezető országból...

A délutáni első pár angolja Chris Dobey, aki kiemelés nélkül indult a tornán és az első két körben még szettet sem vesztett. Ezt azért nehéz lesz megtartania, mert ellenfele Vincent van der Voort lesz, aki a 13. kiemelt Darren Websteren hámozta át magát, szintén 3–0-val. A két datsos között mindössze négy hely van a világranglistán, az angol javára (34., ill. 38.). A 43 éves holland több mint 250 versenyzővel mérkőzött meg már PDC-versenyen, másfél évtizeddel ifjabb vetélytársa most iratkozik fel erre a listára. A párosítás győztesének ”jutalma”: egy meccs Gary Andersonnal.
A középső találkozót az Brendan Dolan vívja az ő angoljával, Mervyn Kinggel (19. kiemelt). Az északír szintén szettveszteség nélkül játszotta le eddigi két mérkőzését (a kínai Liu és a 13. kiemelt angol Joe Cullen ellen). A továbbjutó az Alcinas–Van de Pas meccs győztesével nyolcaddöntőzik majd.
A délután záró összecsapása a színangol meccs, James Wade (9.) és Keegan Brown között. Nem kétséges, a helyi (és a nemzetközi) szimpátia melyikük mellett van. A sportág rajongói még három nap múltán is fel vannak háborodva Wade viselkedésén az előző körben japán ellenfelével szemben, akire szabályosan ráordított egy megnyert leg után. Bármelyikük i s lép tovább, újabb színangol párosításban küzdhet tovább, mert ellenfele az (angolverő, Norrist elbúcsúztató) Ryan Joyce lesz.

Adrian Lewis, a kétszeres világbajnok a meglepetésemberrel küzd meg a nyolcaddöntőért (Fotó: Getty Images)

Az estét a kétszeres világbajnok Adrian Lewis (16.) kezdi a mezőny egyik nagy meglepetésszerzőjével, Darius Labanauskasszal. (Csak csendesen jegyezzük meg: noha a vb „fősodra” a kiemeltek gyakori elhullása, de az induló aktív világbajnokok közül eddig csupn Van Barneveld „veszett oda”…) A litván játékos küldte haza Barney nagypapát, most egy újabb vb-győztessel kell megküzdenie. S ha netán megint világszenzációt okoz, akkor már a nyolcaddöntőben a csúcsfavorit világelső MVG lesz az ellenfele.
A nap utolsó előtti párbajának részesei: Nathan Aspinall és Kyle Anderson (27.). Előbbi nem kisebb nevet „vadászott le”, mint a 6. kiemelt Gerwyn Price. Az ausztrál pedig nemzete, sőt kontinense utolsó képviselője a vb-n. A Wright kiesésével „kiüresedett” alsó negyedben vannak, a győztes a szintén egyedüli kontinensképviselő, a dél-afrikai Devon Petersen (szerepvállalásáról ld. külön cikkünket) és Steve West összecsapásának győztesével játszik a negyeddöntőért.
A karácsonyi szünet előtti utolsó párt a vb-címvédő Rob Cross (2.) és az egyik titkos favorit, Cristo Reyes (31.) alkotja. A két versenyző tavaly óta összesen 4 meccset váltott, egyelőre 2–2-re állnak. Legutóbb egy nap híján egy hónapja csaptak össze: a Players Championship döntőjében az első körben a spanyol 6–1-re „tönkreverte” a világbajnokot (aztán egy körrel később hatalmas meccsen kikapott 6–5-re Steve Lennontól). Crosstól (is) függ, lesz-e legalább két angol továbbjutója a vasárnapnak… (Lehet persze hat is!)

Sport1 13:30 és 20:00  PDC-dartsvilágbajnokság, 11. nap, a nyolcaddöntőbe jutásért (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)