Újjászületett a dortmundi Wunderkind • SportTV

Újjászületett a dortmundi Wunderkind

2018. 12. 23. 15:02    
Olvasási idő: 2 perc

Hosszú idő után újra Mario Götzét ünnepelhette a dortmundi publikum: a támadó két gólpasszal segítette a Mönchengladbach elleni győzelemhez, illetve története második legjobb őszi szerepléséhez a BVB-t.

Volt már Wunderkind (csodagyerek) és WM-Held (vb-hős), most úgy tűnik, a „neugeborene” lesz az új „eposzi jelzője” Mario Götzének. A Borussia Dortmund támadója az idény elején még csak a keretbe sem tudott bekerülni, a Bundesligában Lucien Favre vezetőedző először a hetedik fordulóban, az Augsburg ellen vetette be (az őrült, 4-3-as dortmundi sikert hozó meccsen meg is szerezte egyetlen őszi gólját), igaz, azóta mindössze egy találkozón nem játszott, azon is influenza miatt. Viszont a neki rendelt 10 mérkőzésből mindössze kettőt játszott végig… A Mönchengladbach elleni évadzárón is a padon nyitott, aztán Paco Alcacer combsérülése miatt a vártnál sokkal korábban kellett beszállnia.

„Még üldögéltem a padon, csak annyit láttam, hogy Paco lefut a pályáról – mondta a meccs után a ZDF-nek Götze. – Utána minden viszonylag gyorsan ment, rövid időn belül a pályán voltam. Szerencsére minden jól alakult.” Olyannyira, hogy két gólpasszt adott, méghozzá a fantasztikus dortmundi ősz talán két legszimbolikusabb figurájának, Jadon Sancónak és Marco Reusnak. Legnagyobb haverjának, Reusnak kereken nyolc hónap után tudott újra gólpasszt adni, a Bundesligában dortmundi mezben pedig öt év, 2013 áprilisa után adott ismét egy bajnokin két asszisztot. A Bild a legjobb, az 1-es osztályzattal jutalmazta a produkcióját!

„Teljes új helyzet volt a számomra, hogy nem kerültem a keretbe, illetve nem játszhattam, de ezt el kellett fogadnom. Megpróbáltam úgy gondolkodni, hogy erre nekem kell reagálnom. Fontos volt nekem, és egy lépéssel előrébb vitt” – emlékezett vissza Götze a nehéz őszi kezdésre. Favre akkor is, most is a fantasztikus mentalitását emelte ki, aminek köszönhetően mára eljutott odáig, hogy újra senki sem kételkedik benne.

Ráadásul a Gladbach ellen a 200. Bundesliga-mérkőzését játszó Götze megbarátkozott a Favre által neki kreált új szerepkörrel is, az első vonalban. Sokkal támadóbb felfogásban játszik, mint korábban, Alcaerrel osztozik a helyen és a játékidőn. Nem igazi befejező alkat, ugyanakkor többször előfordult már, hogy szétfutotta a riválisok védelmét, amely levegőt sem kapott, aztán jött Alcacer és betalált. „Azért ha azt követelnék tőlem, hogy a tizenhatoson belül ácsorogjak, aztán fejegessem a gólokat, akkor nehéz helyzetbe kerülök – tréfálkozott kicsit Götze. – De ha folyamatos cserékkel játszunk, ha szélről akarunk hatékonyak lenni, miközben Marco a tízes pozíciójából érkezik vagy ha meg tudjuk nyitni a teret, akkor szuper helyzetbe kerülünk.”

Mario Götzével, a Dortmund remek őszével, illetve úgy általában a szezon első felének legjobbjaival részletesen foglalkozunk a Sport1-en hétfőn 19:30-tól jelentkező Germánia című magazinműsorunkban.