Ki kap esélyt az „újonc-elődöntőre”? • SportTV

Ki kap esélyt az „újonc-elődöntőre”?

2018. 12. 29. 10:47    
Olvasási idő: 2 perc

A péntek már a negyeddöntőé a londoni dartsvilágbajnokságon. Mivel már csupán két világbajnok van versenyben, és ők nem egymással mérkőznek, minimum két olyan játékos éri el az elődöntőt, aki még sosem járt ilyen magasságokban. Ami a nemzetiség szerint megoszlást illeti, egy angol mindenképpen bejut a négybe, de lehet akár színangol elődöntő is. Ez utóbbihoz persze „égszakadás-földindulásnak”, mindkét kétszeres világbajnok kiesésének be kellene következnie, amely azért felettébb valószínűtlen eredményalakulásnak tűnik...

Az egész verseny felfogható egy sajátos Anglia–A világ többi része (Rest of the world) párviadalnak is. A teljes induló mezőny 96 játékosából 34 volt az angol (35.4%), az első kör 64-éből 20 (31.2%), az a második kör végére felment 26-ra (kiemeltek! – 40.6%), a harmadik kör után 32-ből 14-re (43.7%), a nyolcaddöntőre 16-ból 10-re (62.5%), s most a negyeddöntőre mindkét szám megfeleződött: 8-ból 5 (szintén 62.5%). Azaz az angol dominancia  végig nyomon követhető, most is a házigazdák versenyzői uralják (mennyiségileg) a dartsvilágot. (Csak a játék kedvéért adjuk meg a matematikai esélyeket: minimum 25, maximum száz százalék lesz az elődöntőben az angolok részaránya.)
Ugyanakkor a maradék nyolc két legnagyobbja nem angol, a fogadóirodák a két kétszeres világbajnokban jobban látják, hogy az egyik háromszoros lesz, minthogy tavaly után idén is új bajnokot avasson a PDC.
Vegyük sorra a pénteki mérkőzéseket, amelyek ebben a körben már öt nyert játszmáig tartanak!

A délutáni program első angolja egy remek újonc, Nathan Aspinall, aki Brendan Dolannal küzd meg az egyik elődöntős helyért. A mindössze 27 esztendős  stockporti dartsos eddig igazán nemzetközi mezőnyön verekedte át magát a 8-ig. Kivert hollandot, walesit (a 6. kiemelt Price-t), ausztrált és dél-afrikait is, most pedig egy északírrel kell verekednie az elődöntőért.  Ellenfele viszont két kiemelt angolt (Cullen, King) is eltakarított az útból, azaz „angolverésben” van tapasztalata már a vb-n. A két, egyaránt nem kiemeltként induló versenyző még nem játszott egymással, most kezdik írni közös PDC-históriájukat.
A délutáni második mérkőzés tűnik a legszorosabbnak – első látásra. Bár Gary Anderson az egyik csúcsfavorit, azt ne feledjük, Wattimena ellen a kiesés szélén táncolt é s Chris Dobey-t is csak döntő szettben tudta legyűrni. Dave Chisnall, becenevén Chizzy viszont az első meccsén ugyan alacsonyabb körátlaggal csak a döntő játszmában tudta kiverni Josh Payne-t, de a következő nyolc szettből egyetlenegyet sem bukott el, egyaránt 4–0-val rohant át Kim Huybrechtsen és a tavalyi elődöntős Jamie Lewison. Igaz, kettejük párharcában Gary nagyon vezet (17–4, 1 döntetlennel), de a legutóbbi mérkőzésüket idén november 3-án, a World Series of Darts nyolcaddöntőjében Chisnall nyerte meg, 6–5-re, pazar csatában

Michael Smith a színangol negyeddöntő favoritja (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az esti program első csatája az egyetlen „tiszta angol” negyeddöntő, Michael Smith és Luke Humphries között. Smith a kiemelt (10.), de Humphries „világbajnokverésből jön”: 0–2-ről felállva verte meg a címvédő Rob Crosst pénteken este. Éppen ő lehet az „új Cross”, aki első (teljes) vb-jén akár a trófeáért folytatott küzdelemig is elverekszi magát. (A párhuzam picit bicebóca, a 23 éves fiatalember tavaly már bekerült a selejtezősök közé, de kikapott Jeff Smithtől 2–0-ra, azaz az akkor 64-es főtáblán már nem játszhatott…)  Az idén 90 játékossal mérkőzött meg első profi évében, Michael Smith nincs közöttük, azaz ez lesz a második „szűz párosítás” a vb-negyeddöntőben.

MVG tavaly remekelt a nyolc között, nagy elődjét, Barney-t kényszerítette térdre. Most látszólag könnyebb ellenfele lesz Ryan Joyce személyében (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A koreográfiára mindig ügyelő PDC-vezetők természetesen ismét az esti program végére tették a „királyt”, Michael van Gerwent. A világelső aligha ódzkodik a késő esti meccseléstől (nagy elődje, Phil Taylor nem nagyon szerette…), mert ha így lenne, bizonyára el tudná intézni, hogy ne mindig ő legyen a végén. A tar zseni a vártnál könnyebben lépett túl a másik kétszeres vb-győztes Adrian Lewison is egy magas színvonalú mérkőzésen, a torna messze legmagasabb körátlagával (108.08). Nehéz elképzelni, hogy bármilyen ügyes játékos is Ryan Joyce, aki Dobromiszlova legyőzése után tiszta „kiemelt-úton” (Whitlock, Norris, Wade) jutott el eddig, érdemi ellenállást tudjon kifejteni a szuper MVG ellen. S hogy az idei vb-negyeddöntő kiérdemelje a debütáló párharcok fordulója címet, ők sem játszottak még egymással hivatalos PDC-mérkőzést…

Sport1 13:30 és 20:00  PDC-dartsvilágbajnokság, 14. nap, negyeddöntő (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)