Bolond már nem lesz, király még lehet - Ryan Joyce története • SportTV

Bolond már nem lesz, király még lehet – Ryan Joyce története

2018. 12. 29. 15:09    
Olvasási idő: 2 perc

Ha az első fordulóban kikap Anasztaszija Dobromiszlovától, a PDC-vb talán legnagyobb vesztese lehetett volna Ryan Joyce, most viszont, hogy sorozatban négy meccset nyerve már negyeddöntős, a torna egyik nagy nyertesének tekinthető.

A PDC-világbajnokságon még versenyben lévő játékosok közül az idei tornán mindenki dobott már legalább egyszer 95-ös meccsátlag felett, kivéve a világelső Michael van Gerwennel találkozó Ryan Joyce-t. Sőt, az angol játékosnak még a 91-es átlagot sem sikerült meghaladnia egyszer sem, mégis „behúzott” már négy meccset az Alexandra Palace-ban. Anasztaszija Dobromiszlovát 90,34-es (3-0), Simon Whitlockot 90,4-es (3-0), Alan Norrist 87,74-es (4-3), James Wade-et pedig 87,69-es átlaggal verte meg (4-3), úgy, hogy az első mérkőzését leszámítva rendre rosszabb átlaggal fejezte be a találkozót, mint aktuális riválisa.

Ezek után érdemes egyáltalán latolgatni a Van Gerwen elleni esélyeit? „A valaha volt legjobbamat kell nyújtanom, ha meg akarom verni Michaelt – mondta erre Joyce. – Öt szettre megy, meglátjuk, mire jutok. Mindenki azt gondolja, Michael 5-0-ra nyer, de higgyék el, én a legjobbamat hozom, aztán meglátjuk, mire lesz ez elég. Természetesen nagyon-nagyon kicsi esélyem van a győzelemre. A tornaátlagom tizenkét ponttal rosszabb, mint az övé, ez tény. Így ugye nehezen mondhatom, hogy nyerni fogok ellene?! De ha valami különleges történik, akkor talán lesz esélyem. Mindenképpen megpróbálok tanulni tőle. Már megpróbáltam úgy dobni, ahogy ő, de semmi értelme sem volt. Szétment a hátam. Elképesztő, menyire képes előrehajolni.”

Holland újságírók megpróbálták Royce-t a „tavalyi” Rob Cross-szal összevetni, aki akkor – szerintük – ugyanúgy szinte az ismeretlenből jött, ahogy most ő, aztán megverte a világelsőt. „Ezt nem lehet így összehasonlítani. Cross a világbajnokság előtt már nyert öt profi tornát, az én nevem mellett pedig egy jó nagy nulla áll. Legyünk realisták, már az is óriási, hogy eddig eljutottam. A világbajnokság előtt az volt a célom, hogy Dobromiszlova és Whitlock ne csináljon belőlem bolondot…”

Kétségtelen, különösen a Dobromiszlova elleni veresége lett volna fájó neki, hiszen PDC-vb-n hölgytől azért mégsem illik kikapni. Nem is tette meg, simán továbbment, most pedig élete első PDC-vb-jén már a negyeddöntőre készülhet. Úgy, hogy közben James Wade ellen meccsnyilakat élt túl. „Mindketten nehezen tudtunk célba találni. Amikor két nyilat elhibáztam, azt hittem, végem, de szerencsére kaptam még egy esélyt” – emlékezett vissza a nyolcaddöntő hajrájára Joyce.

Az ő esetében azt is meg kell jegyezni, sokáig a vb is csak álom lehetett a számára. Mert bár ettől az évtől a BDO helyett immár a PDC égisze alatt versenyez, elsőre vakrepülésnek tűnt az ugrás, hiszen tavaly év végén még szponzora sem volt. Igaz, túl sok nagy eredménye sem, hiszen a sikertelenség mimatt 2014 végétől még egy másfél éves szünetet is be kellett iktatnia az életébe. Aztán 2016-ban visszatért, az Isle of Man Openen döntőt játszhatott (úgy, hogy útközben két BDO-világbajnokot, Scott Mitchellt és Martin Adamst is megvert), 2017-ben a BDO világbajnokságára is kijutott (a selejtezőt még túlélte, de a főtábla első körében Martin Adams 3-2-re jobbnak bizonyult nála), de az extra elmaradt. Aztán 2018 elején meglett az első jelentős támogatója is, a PDC-nél a Q-Schoolon keresztül kétéves Tour Cardot szerzett, a világbajnokságon pedig remekel. „Tavaly, amikor az év végén a tévében néztem a meccseket, csak álmodoztam arról, hogy egyszer itt lehetek. Akkor elérhetetlennek tűnt, ahol most vagyok” – mondta őszintén.

De vélhetően ugyanilyen messze volt a világbajnokság attól a newcastle-i kocsmától is, ahol hajdan dolgozott, és ahonnan anno a dartspályafutása indult. „A nagybátyámnak volt ott egy dartscsapata, és egyszer, amikor nem voltak meg, megkérdezett, van-e kedvem beszállni. Valakitől kölcsönvettem a nyilait, és elkezdtem dobni. Az első hét meccsemből hatot megnyertem. Aztán amikor a következő évben a bajnokság legjobb csapata megkérdezte, van-e kedvem beszállni, megvettem az első nyilaimat” – mesélte a kezdetekről Joyce.

Még néhány jó kör, és nem veszi a nyilakat, hanem saját kollekcióként kapja azokat.

A Sport TV élőben követi nyomon a PDC-világbajnokság eseményeit.