Ő a zsákolás kryptonitja az NBA-ben • SportTV

Ő a zsákolás kryptonitja az NBA-ben

2018. 12. 30. 13:39    
Olvasási idő: 2 perc

A szezon eddigi időszakában már három, a zsákolásairól híres szupersztárt akadályozott meg abban, hogy bődületes nagyot tépjen. Blake Griffin, LeBron James és most már Giannis Antetokounmpo is megtanulta, hogy vele óvatosan kell bánni, mert ő a zsákolás kryptonitja: Jarrett Allenről van szó.

Amennyiben valaki nem ismeri olyan jól a képregényes-filmes DC Univerzumot és Supermant, gyorsan leírjuk röviden, mi a kryptonit: Ez egy kődarab Superman szülőbolygójából, amivel, ha érintkezik a hős, akkor elveszíti szupererejét, az akár meg is ölheti.

Egy zsákolásnak mi lehet a legfőbb ellenszere? Hát természetesen a bődületesen nagy blokkolás. És ebben a jelenlegi szezonban Jarrett Allen a legjobb. Nem a blokkolásban általában, mert abban Myles Turner vezet 2,8-cal meccsenként. Allen csak 1,4-et blokkol átlagban, viszont ő az, aki sorra levadássza a legbrutálisabb zsákolókat, nem fél attól, hogy áthúzzák, hogy poszterre rakják, hanem beleáll, és ennek megvan az eredménye.

Allen a blokkolások mellett szerintünk külsejében is a jelenlegi NBA egyik legszínesebb egyénisége. A Brooklyn Nets centere olyan afrofrizurát visel, mintha a 70-es évekből érkezett volna, ehhez hozzájön 211 centiméteres magassága, és ha felugrik, közel 370 centiméteres magasságba ér fel. Íme a számadatok, és azt is látjuk, hogy kapusnak sem utolsó:

Messziről indultunk, de jöjjön egy kosárba gyűjtve a szezon 3 eddigi legnagyobb blokkolása tőle, időrendi sorrendben:

Blake Griffin, Detroit Pistons (október 17.):

A Detroit Piston sztárja a 2011-es zsákolóversenyen bizonyította, hogy autót át tud ugrani, de Jarrett Allen ebben a helyzetben megoldhatatlan feladat volt számára. A szezon első meccsén Griffin megkísérelte áthúzni a centert, és bődületes blokk lett a vége.

Érdekesség, hogy az előszezonban már egy kísértetiesen hasonló helyzet összejött. Persze az preseason, nem tétmeccs, de tanulhatott volna belőle.

LeBron James, Los Angeles Lakers (december 18.):

James is híres kőkemény zsákolásairól, illetve ő az, aki nagyon sokszor jó pillanatban mutat be hatalmas blokkokat. Allen ellen azonban utolérte a végzete, kapott egy bődületes sapkát a húszéves centertől.

Ahogy a videóban is beszélnek róla, azért is nagy dolog, hogy Allen így elcsípte Jamest, hiszen 16 éves pályafutása során ez csak a kilencedik alkalom volt, hogy zsákolás közben szerelni tudták, pedig 1850 zsákolási kísérlete volt. Nem olyan rossz arány, az ESPN össze is gyűjtötte, kiknek sikerült már ez a bravúr: Amar’e Stoudemire-nek kétszer is 2004-ben, Jermaine O’Nealnek 2005-ben, Gerald Hendersonnak 2012-ben, Mason Plumleenek 2014-ben, Myles Turnernek és Andre Drummondnak 2016-ban, és ebben az esztendőben egyszer már Kelly Oubre Jr-nak.

Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks (december 29.):

Hiába van úton az MVP-címért a ligaelső Milwaukee Bucks „Görög Szörnye”, egyszer őt is utolérheti a végzete, és tegnap Jarrett Allen rá is lecsapott. A Bleacher Report összegyűjtötte nekünk mindhárom nagy sapkát, így egyben is meg tudjuk nézni a három jelenetet.

Giannist nem kell félteni, fölényesen győzött a csapata, ő pedig egy remek tripla-duplát (31-10-10) mutatott be.

Hogy teljes legyen a kép:

Egyébként az elmondható mindhárom esetről, hogy bár döbbenetesen nagy sapkákat láttunk, sem Griffint, sem Jamest, sem Antetokounmpót nem vetette annyira vissza az eset, és remekeltek azon a meccsen a blokk után is (a Pistons és a Bucks nyerni is tudott). Ettől függetlenül szerintünk

egyre több játékos meggondolja kétszer is, hogy felugorjon-e zsákolni, mikor Allen áll előtte,

ha már ilyen zsákolóbajnokokat is sikerült szerelnie.

Félreértések elkerülése végett:

Nem szabad összetéveszteni ezt a kryptonitot KryptoNate-tel, mert az Nate Robinson beceneve, méghozzá azért, mert átugrotta zsákolóversenyen Dwight Superman Howardot: