Leonardot elsöpörte a gyűlölethullám

2019. 01. 04. 10:38    
Olvasási idő: 3 perc

A San Antonio Spurs 125–107-re kiütötte az NBA-ben a legtöbb győzelemmel álló Toronto Raptorst. Kawhi Leonard visszatérése nem csupán ezért sült el rosszul, hanem azért is, mert a hazai közönség elképesztő ellenszenvvel fogadta.

Nagyjából az elmúlt években is lehetett tudni, hogy az AT&T Centerben mikor van a labda Kawhi Leonardnál, de az állítás hatványozottan igaz volt csütörtök estére. Csak most már nem ünnepelték, hanem pfujolták a korábbi kedvencet. Hiába, ha valaki megkavarja egy nyugodt, már-már családias franchise életét, majd kikényszeríti a távozását (bár nem feltétlenül Torontóba akart menni, de a Spurs végül oda cserélte el), az sok jóra ne számítson, amikor először tér vissza korábbi otthonára. Bár, ha az ESPN tudósítója úgy véli, a San Antonio Spurs–Toronto Raptors meccsen tapasztalthoz hasonló légkör még nem volt arrafelé, akkor talán Leonard legrosszabb álmát is alulmúlta a fogadtatás. Gregg Popovichét, a hazaiak vezetőedzőjéét mindenképpen, mert ő így fogalmazott: „Rosszul éreztem magam. Mindannyian hozunk döntéseket az életünkbe, hogy merre akarunk menni a jövőben. Ez ugyanolyan jogunk, mint mindenki másnak Őszintén rosszul éreztem magam.”

Leonardot már akkor fütyülték, amikor kijött melegíteni, aztán amikor a meccs előtt a vele együtt szintén (de nem saját kérésére) távozó Danny Greent és őt méltató videót vetítették a kivetítőn, egyértelmű volt, mikor mutatják Greent és mikor Leonardot. A tetszés- és ellenszenv-nyilvánítás között eléggé hallható és látható volt a különbség. Leonard dobta a meccs első kosarát, aztán viszont jött a Canossa-járás. Hiába a 21 pontos, 1 lepattanós, 5 asszisztos statisztika, minden megmozdulását pfujolták és fütyülték, illetve „Áruló! Áruló! és „Lógós! Lógós” rigmusokkal kísérték. Leonard elismerte, nem számított tárt karokra, ugyanakkor gyorsan megtalálta, ki a hibás az egészért. „A média nagyszerű munkát végez az emberek elméjének megkeverésében, és befolyásolja őket, hogy egy bizonyos módon gondolkodjanak. Szóval már tudtam, hogy ez vár rám, ez volt a média által kijelölt út” – mondta. A helyzetet az édesanyja is nehezen viselte:

Kawhi Leonard's Mom Gets Heated With A Spurs Fan

Kawhi's mom was not having it with this Spurs fan 😬(via David Shetler/ Twitter)

Posted by NBA from B/R on Thursday, January 3, 2019

Közben meg a Spursnál mindenki élete meccsként fogta fel a párharcot, a 125–107-es hazai siker nem is tükrözi hűen a különbséget, hiszen volt az olykor közte 28 is… A San Antonio 55 százalékkal dobott, hatan jutottak el legalább 10 pontig, közben meg a Toronto 30-ból csak 6 triplát dobott be, a minden mezőnydobását elrontó Danny Green egyenesen 0/6-tal zárt a hármaskísérletekből. „Ilyen pillanatokban kell virágozni. Imádok ilyen hangulatban kosarazni, mindegy, hogy otthon vagy idegenben. Feltölt, azt mondatja velem, gyerünk, csináljuk! Élvezem” – mondta az este hőse, DeMar DeRozan.

Ő volt a Toronto részéről az ász a Leonard-trade-ben, őt küldték többek között San Antonióba, és most megmutatta, mit is ér valójában. 21 ponttal, 14 lepattanóval és 11 assziszttal tripla-duplát hozott össze, 714. NBA-mérkőzésén az elsőt. „Megmondtam neki, hogy már ideje volt” – mondta szarkasztikusan a meccs után Popovich mester. Spurs-játékosként hazai közönség előtt legutóbb Tim Duncan ért el tripla-duplát, még 2003-ban. Ha DeRozannek valamiért hiányérzete lehet, az az, hogy egykori torontói csapattársa, Serge Ibaka nyári partiján még azt ígérte, ötven pontot szór majd a Raptors ellen. Ennek a fele sem jött össze…