Vissza a kezdetekhez – itt a BDO-vb! • SportTV

Vissza a kezdetekhez – itt a BDO-vb!

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 05. 09:57    
Olvasási idő: 2 perc

Ígértük – eljött! A PDC-vb sikerén felbuzdulva egyre több eseményt mutattunk és mutatunk a sportágból, köztük megszereztük az időben régebbi világbajnokság, a BDO szervezet vb-jének – amelyet a színhelyéről egyszerűen csak Lakerside-vb-nek is neveznek – a közvetítési jogát. Az esemény szombaton kezdődik és egy hétre rá a férfi és a női világbajnoki döntővel ér véget.

A vb 16 esztendővel idősebb a „kistestvérnél”, először 1978-ban rendezték meg. A legtöbbszörös világbajnok a sportág „atyamester” figurája, Eric Bristow, aki öt világbajnoki címe mellett további 5 alkalommal döntőzött is. A második legeredményesebbet mi is jól ismerjük, Raymond van Barneveld a BDO-nak is négyszeres világbajnoka. Kétszeres bajnok még minden idők legnagyobb dartsosa, Phil Taylor (1990, 1992), rajtuk kívül mindkét szervezetnél vb-címet szerzett még a kanadai John Part is. A korábbi BDO-bajnokok és döntősök közül ma már a PDC-ből ismert többek közt Mervyn King, Simon Whitlock, Martin Adams, Mark Webster, Jelle Klaassen, Dave Chisnall, Christian Kist, Stephen Bunting, Alan Norris, Jeff Smith vagy Danny Noppert is.

A legutóbbi két BDO-világbajnokságot az angol Glenn Durrant nyerte meg, a tavalyi döntőben nagy küzdelemben győzött 7–6-ra a honfitárs Mark McGeeney ellen, aki az mostani vb első kiemeltje.
A férfi mezőny 40 tagú, nyolcan selejtezőt játszanak a 32-es táblára jutásért. A női mezőny 16 versenyzős, köztük a PDC-vb-n látott négyszeres világbajnok angol Lisa Ashtonnal és a háromszoros vb-győztes orosz Anasztaszija Dobromiszlovával. Minden programrészben 3 férfi és egy női mérkőzésre kerül sor. A férfimérkőzések a selejtezőben 2, az első körben 3, a másodikban 4, a negyeddöntőben 5, az elődöntőben 6 és a döntőben 7 nyert szettig tartanak. A női verseny mérkőzései mind két nyert szettesek, kivéve a finálét, amely három győztes játszmáig tart.

Az első nap délutáni programjában az 1. kiemelt, tavalyi vb-ezüstérmes Mark McGeeney játssza a nyitó mérkőzést a holland Derk Telnekessel (a világranglistán: 13.). Utánuk selejtező meccs következik az amerikai Jim Widmayer és az angol Nigel Heydon között. A harmadik találkozó női mérkőzés a négyszeres világbajnok angol Liza Ashton és a japán sztár Szuzuki Mikuru részvételével. Az ázsiai játékos a tavalyelőtti vb nyolcaddöntőjében nagy meglepetésre 4–2-re legyőztes Ashtont. A délutáni versenyrész utolsó összecsapásán a 16.(!) vb-jén fellépő, 58 esztendős walesi Martin Phillips (vlr.: 18.) küzd meg az angol Conan Whiteheaddel (vlr.: 20.).

Az esti műsor első csatája színangol selejtező mérkőzés, Paul Hogan  és a vb-újonc Wez Newton között. A „Krokodil Dundee” becenevet is viselő Hogan két ízben is eljutott a negyeddöntőig a BDO-vb-n. 2005-ben Ritchie Burnett-től, 2016-ban Jelle Klaassentől kapott ki, s mindkét legyőzője abban az esztendőben el is nyerte a trófeát! A következő női találkozó résztvevői, a holland Sharon Prins és az angol Roz Bulmer egy éven belül harmadszor csapnak össze egymással. Prins a World Trophyn 4–0-ra győzte le vetélytársnőjét, aki a német mesterverseny negyeddöntőjében vágott vissza. A harmadik összecsapás ausztrál házi rangadó, Mal Cuming és Justin Thompson között. Ők ketten egyetlenegy mérkőzést vívtak eddig, az áprilisi Gelong Classic fináléjában Cuming győzött. Az est és a nap záró mérkőzését a holland Wesley Harms játssza az angol Tony O’Shea-vel. A párosítás már harmadszor fordul elő vb-n: 2012-ben és 2013-ban is az elődöntőben küzdöttek meg, mindkétszer az angol nyert 6–5-re és 6–4-re, viszont utána mindkét finálét elvesztette, akárcsak korábban a 2009-est. Ő tehát minden idők „legpechesebb” Lakerside-finalistája: három döntőből hármat bukott el, de még nem adta fel…

Sport2 13:30  és Sport1 20:00 BDO-dartsvilágbajnokság, 1. nap (kommentátor: Fülöp „180” László és Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)