Dán akadály a Siófok előtt • SportTV

Dán akadály a Siófok előtt

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 05. 10:04    
Olvasási idő: 2 perc

Már az év első hétvégéjén megkezdődik az európai női kézilabdaidény. Az EHF-kupa csoportkörének első napját teljesítik a csapatok. A mezőny egyetlen magyar résztvevője, a Siófok KC hazai pályán, a Kiss Szilárd Sportcsarnokban kezd a dán Ikast-Herning együttese ellen.

Asma Elghaoui góljaira nagy szükség lesz a tapasztalt dán kupacsapat ellen is (Fotó: siofokkc.hu)

A fekete-arany Balaton-parti gárda első ízben szerepel az EHF-kupa főtábláján. Korábban két ízben indult a második számú európai kupaküzdelemben. 2012 őszén a selejtező második körében rögtön alulmaradt az orosz Asztrahanocskával szemben. Három évre rá már a nyolcaddöntőig jutott (akkor még nem volt csoportkör), amelyben csak idegenben szerzett kevesebb góllal esett ki a későbbi győztes Dunaújváros ellen. Most két selejtezőkörön verekedte túl magát, a második fordulóban kettős győzelemmel búcsúztatta a másik magyar csapatot, a GVM Europe Vácot, majd az idegenbeli négygólos vereség után otthon 11-gyel(!) múlta felül az orosz Lada Togliattit.
Mostani ellenfele, a dán Herning tapasztaltabb kupacsapatnak számít. A klubot így mutatja be a siófokiak honlapja:

„Rövid klubtörténet: A Herning-Ikast eddig négyszer nyerte meg hazája bajnokságát, legutóbb 2015-ben, míg az EHF-kupában kétszer is magasba emelhették a győztesnek járó serleget, előbb 2002-ben, majd 2011-ben. A KEK-ben is maradandót alkottak, 2004-ben és 2015-ben is az ő nevüket vésték a serlegre. A klub 2009 és 2018 között FC Midtjylland néven szerepelt, és két alkalommal a Bajnokok Ligája elődöntőjéig is eljutott. A 2000-es évek elején Siti Beáta személyében magyar légiósuk is volt. A csapat székhelye a Herning melletti Ikast (a fúzió a névben is benne van), mely egy 15 ezer lelkes kisváros Silkeborgtól nyugatra. Otthonuk az IBF Aréna, melynek befogadóképessége 2550 fő.

Jelen és forma: Az Ikast két párharcot nyert a csoportkörbe kerülésért. Előbb a lengyel Zaglebie, majd pedig a román Ramnicu Valcea felett sikerült diadalmaskodniuk. Utóbbi ráadásul azért elég nagy fegyverténynek mondható. A franciaországi Európa-bajnokságra mindössze egy játékost adtak Sarah Iversen személyében. A keretben összességében öt légiós található. Három norvég mezőnyjátékos mellett egy svéd és egy német kapuvédő. Utóbbi Sabine Englert, aki több mint 200 mérkőzésen védte a német válogatott gólvonalát, és idén lesz tíz éve, hogy az Ikast légiósa. A csapat kapitánya a norvég Stine Skogrand, aki válogatott szinten Eb-t és vb-t is nyert már hazájával, s remekül ismeri kapusunkat, Silje Solberget. Az Ikast a 15. forduló utáncsupán ötödik a bombaerős dán élvonalban, amelyben olyan csapatok vannak előtte, mint az Odense, a Nyköbing, a Köbenhavn, valamint az Esbjerg. Eddigi mérlege 9 győzelem, 2 döntetlen és 4 vereség. A főpróbája nem sikerült jól, ugyanis szerdán hazai környezetben 26–23-ra kikapott az Esbjerg legjobbjaitól.”

A mérkőzést az EHF-kupa B-csoportjában játsszák. A csoport másik együttese, a svéd IK Sävehof és a német TusSies Metzingen vasárnap kezdi mg a küzdelmeket egymás ellen, Svédországban.

Sport1 17:45 Siófok KC–Herning-Ikast Handbold EHF-kupa-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Molnár Zsolt, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea)