Kétszeres világbajnok a Lakerside-vb színpadán • SportTV

Kétszeres világbajnok a Lakerside-vb színpadán

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 06. 09:46    
Olvasási idő: 2 perc

Vasárnap további négy-négy mérkőzéssel folytatódik a BDO-vb programja a surrey-i Lakerside Country Clubban, a férfi- és a női versenyben újabb játékosokkal ismerkedhetünk meg.

Scoo Waites kétszer már pózolhatott a vb-trófeával. Egy esetleges harmadik győzelemmel az örökranglistán is felléphetne a harmadik helyre (Fotó: Getty Images)

A délutáni program az angol Scott Waites és a belga Jeffrey Van Egdom mérkőzésével kezdődik. A yorkshire-i „Scotty-2-Hotty” 2013-ban és 2016-ban is elhódította a trófeát, ám az idén csak a 9. kiemelt pozíciójából futhatott neki a vb-nek. Belga ellenfele jelenleg a 26. a  világranglistán, újonc a vb-n, bár három éve már megpróbálkozott a selejtezőn, de nem sikerült bekerülnie a 40-es mezőnybe. A délutáni program két másik újonc összecsapásával folytatódik, a dán Brian Lökken (a világranglistán: 52.) és a lengyel Krzysztof Kciuk (vlr.: 150.) között. A dán az izlandi és a vilniusi nyílt bajnokságon is a négy közé jutott, a katowicei  nyíldobó a 2009–10-ben és 2016-ban PDC-licenccel versenyzett, tíz éve meg is nyerte a lengyel PDC-tornát. A harmadik találkozó a szokásos női mérkőzés két angol versenyző, Deta Hedman és Maria O’Brien között.  Hedman háromszor már döntőzött is a vb-n, de mindhárom fináléját elvesztette: 2012-ben az orosz Dobromiszlovától (láttuk a PDC-vb-n) 2–1-re, 2014-ben Lisa Ashtontól (őt is láttuk  PDC-vb-n meg kiesni szombaton a Lakerside-on is) 3–2-re, 2016-ben pedig a „női Phil Taylortól” (10-szeres világbajnok, kétszeres második) Trina Gullivertől 3–2-re szenvedett vereséget. A délutáni záró mérkőzés a 8. kiemelt holland Richard Veenstráé (vlr.: 5.), aki a szombati selejtezőben az amerikai Widmayert 3–2-re legyőző angol Nigel Heydonnal játszik. Az összecsapás győztese a nyitó Waites–Van Egdom csörte továbbjutójával meccsel a nyolcaddöntőben.

Az esti programban kezdetként egy németalföldi selejtezőt mutatunk, a belga Roger Janssen (vlr.: 25.) mérkőzik meg a holland Wouter Vaesszel (vlr.: 21.). A belga tavalyelőtt már játszott a selejtezőben, de vesztett Mark McGrath ellen, a holland megnyerte az Antwerpen Opent és játszhatott mind a négy major tornán a 2018-as évben. A következő női csata részese az angol Fallon Sherrock és az ausztrál Corinne Hammond. Előbbi 2015-ben, utóbbi 2017-ben volt döntős a vb-n, mindketten a már a versenytől elbúcsúzott Lisa Ashtontól kaptak ki a maguk fináléjában. Egymással tavalyelőtt kétszer is megmérkőztek, mindkétszer Hammond nyert.
A nap egyik legérdekesebbnek ígérkező ütközetét az új-zélandi Mark McGrath (vlr.: 54.) vívja a Winmau World Masters győztesével, az angol Adam Smith-Neale-lel, ezt a találkozót is a selejtező keretében bonyolítják le. A 29 éves angol fiú egyébként az előző nyolc(!) évet a PDC-ben versenyezte végig, tavaly tért át a BDO-versenyekre.  Az est záró mérkőzésén walesi „házi rangadót” láthatunk Wayne Warren (12. kiemelt, vlr.: 9.) és Mark Layton (vlr.: 33.) között. Warren nemcsak a világrangsorban áll sokkal jobban a honfitársnál, hanem kiváló évet is zárt tavaly: három major tornán is eljutott a negyeddöntőig. A párosítás győztese a nyolcaddöntőben a német klasszis Unterbuchnerrel csap össze, persze csak ha az 5. kiemelt túljut az ausztrál Justin Thompsonon.

Sport2 14:00 és Sport1 20:30 BDO-dartsvilágbajnokság, 2. nap (kommentátor: Bartha Zoltán és Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)