Kármentés Lisszabonban • SportTV

Kármentés Lisszabonban

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 06. 11:17    
Olvasási idő: < 1 perc

Ideiglenes edzővel, a B-csapatot eddig irányító Bruno Lagéval a kispadján várja a Benfica az esztendő második tétmérkőzését, a Rio Ave elleni bajnokit.

Jonas, a veterán brazil támadó második gólját ünnepli a Rio Ave ellen 2015 dece,berében. Tönn mint három év után is elsősorban tőle várják az újabb gólt, gólokat a sasok szurkolói... (Fotó: Getty Images)

Ritka eset, hogy valakit egy 6–2-es győzelem után tíz nappal kirúgjanak, de Lisszabonban most ez történt. Az együttes december 23-án sziporkázó játékkal lelépte a konkurens Sporting Bragát és  4.-ről a második helyre ugrott fel a bajnoki táblázaton. Január 2-án, Portimaóban aztán két ritkán látható peches, illetve ügyetlen öngóllal alulmaradt, s ezzel kicsordult az utolsó csepp a pohárból: a vezetőség menesztette Rui Vitoria edzőt, akivel pedig korábban 2016-ban bajnokságot nyert, illetve egy évre rá megvédte címét a sasos alakulat. A BL-kiesést és a többi gyenge eredményt tehát nem tudta elfedni a Braga elleni bravúros 6–2, a mestert ideiglenesen Bruno Lage, a II. csapat edzője váltja a kispadon.
A héttérben persze folyik a keresgélés, ritka egy ilyen nagycsapatnál, hogy a „no name” átmeneti edző megmaradjon, inkább érkezik majd a  nagynevű „megmentő”, aki vagy beválik – vagy nem… Mindenesetre a „ideiglenes” státusnak van némi varázsa, statisztikailag kimutatható, hogy első meccsükön az új edzők többnyire eredményesen mutatkoznak be. Mivel a Benfica jelenleg a virtuális dobogó mellett foglal csak helyet, a „jó eredmény” most csakis a győzelem, a három pont megszerzése lehet. A Rio Ave ehhez „statisztikailag” megfelelő ellenfélnek tűnik: 24 eddigi lisszaboni fellépéséből egyszer sem tudott nyerni a Benfica ellen, a legutóbbi pontszerzésre több mint 13 évet kell visszakeresni az eredménylistákban, 2005 novemberében játszott 2–2-t a RAFC a Fény stadionjában.
A stratégiai cél persze még merészebb: a három éven keresztül folyamatosan birtokolt, s tavaly tavasszal elveszített bajnoki címet kellene visszahódítania a csapatnak a 2018 októbere, éppen a sasoktól elszenvedett vereség óta minden sorozatot figyelembe véve veretlen Portótól. Hogy új mesterrel, vagy a pillanat koronázta Lagéval a kispadon, az a szurkolók számára egyre megy…

LIGA NOS. 16. forduló. Sport1 18:30 SL Benfica–Rio Ave FC (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)