A kosaras attól tart, a török elnök megöletné Londonban • SportTV

A kosaras attól tart, a török elnök megöletné Londonban

2019. 01. 06. 14:34    
Olvasási idő: < 1 perc

Nagyon kellemetlen dolog történik az NBA-ben játszó török Enes Kanterrel, a New York Knicks centerével. Azt mondja, aért nem utazik el Londonba a Knicks Washington Wizards elleni meccsére, mert tart az általa őrültnek nevezett Recep Erdogan török elnöktől és attól, hogy merénylet áldozata lehet.

2011-ben játszott a török válogatottban az Eb-n. (Fotó: Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)

Június 17-én Londonban lép pályára a Washington Wizards és a New York Knicks, az NBA évente egyszer az O2 Arenában játszott alapszakaszmeccsen. Azonban

a Knicksnek a sérült játékosok mellett nélkülöznie kell centerét, Enes Kantert. Hivatalosan a vízuma miatt, de a játékos állítása szerint azért, mert veszélyben lenne az élete.

Enes Kanter arról nyilatkozott, nem utazik el a szigetországba, ugyanis tart Recep Erdogan török elnöktől és attól, hogy merénylet áldozata lehet.

„Beszéltem a vezetőséggel, sajnos én nem megyek Londonba amiatt a rohadt őrült török elnök miatt. Van rá esély, hogy engem ott megölnek, ezért beszéltem a vezetőséggel arról, hogy nem megyek” –  nyilatkozta, és elmondta, New Yorkban marad, és ott fog edzeni. – „Sajnálatos dolog, hogy egy ilyen ügy befolyásolja a karrieremet, mert ott szeretnék lenni, és segítenék a csapatomnak. De egy őrült, egy mániákus, egy diktátor miatt el sem mehetek oda, hogy tegyem a dolgom. Ez nagyon szomorú.”

Arra az újságírói kérdésre is válaszolt, hogy tényleg úgy gondolja, megölhetik ott, azt válaszolta:

„Oh, igen, könnyedén. Rengeteg kémjük van ott, akik könnyedén megölhetnek, nagyon csúnya szituáció alakulhatna ki.”

A török származású center, aki Fetfüllah Gülen híve többször is élesen bírálta a török vezetést és személy szerint a török politikus, Recep Erdogant, többek között a 2016-os törökországi katonai puccskísérlet idején is. A twitterfiókját betiltották az országban, a családja kitagadta politikai nézete miatt, ettől függetlenül tanár édesapját a tisztogatások során elbocsájtották az egyetemről.

2017-ben Bukarestben ragadt, aminek akkor hatalmas sajtóvisszhangja lett a világban. Kanter útlevelét betiltották, és elfogatási parancsot adtak ki ellene terrorizmus vádjával, miközben a világot járta bemutatóival. Állítólag az NBA és amerikai nagykövetség közbelépésen köszönhetően tudott Romániából előbb Londonba, majd az Államokba utazni.