Újabb klasszisok bemutatkozása

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 07. 08:28    
Olvasási idő: 2 perc

Hétfőn délután három, este négy mérkőzéssel folytatódik a BDO-vb programja a surrey-i Lakerside Country Clubban Fremdom Greenben, a férfiak közt bemutatkozik a 3. és az 5. kiemelt, a hölgyek közt színre lép a már a PDC-vb-n is látott háromszoros világbajnok orosz Dobromiszlova is.

Michael Unterbuchner, a vb egyik nem is annyira titkos esélyese hétfőn este mutatkozik be a Fremdom Green-i Lakeside Country Clubban (Fotó: Getty Images)

A délutáni program első játékospárját a kanadai David Cameron (a világranglistán 50.) és az angol Andy Hamilton (vlr.: 22.) alkotja, akik egyben a 7. selejtező meccset is játsszák.  A kanadai már ötödször vesz részt a vb-n, de még sosem sikerült az első fordulón túljutnia. Ellenfele, a „Hammer” (kalapács) becenevű angol újonc, első évében már a húsz közé is beverekedte magát a szervezet világranglistáján. A második találkozó az utolsó selejtező, amelyet az apatini szerb Ferenc Olivér (vlr.: 146.)  vív a skót Ryan Hogarth-tal (vlr.: 38.). Ferenc a regionális selejtezőről bejutva az első versenyző volt, aki Szerbiát képviselte Lakeside-ban még 2012.-ben, de akkor a selejtezőben kikapott Joe Cullentől. (Nem mellesleg tavaly májusban a Hungarian Openen döntős volt, amelyben kikapott Dave Prinstől, miután egy évvel korábban megnyerte a versenyt.) A skót ugyancsak a kvalifikációs rendszerből jutott a 40-es mezőnybe, és tavaly három versenyen is jól szerepelt, játszhatott az England Classicon és az England Mastersen szeptemberben és szép nyitó győzelmet aratott a BDO World Trophyn Prestonban.
A délután záró meccse egy holland–angol összecsapás Willem Mandigers (13. kiemelt, vlr.. 17.) és Paul Hogan között.  A holland – a dán open győztese 2018-ban –  a tavalyi vb-n nyolcaddöntős volt, most is oda jutna, ha legyőzné a selejtezőjét Wes Newton ellen 3–1-re megnyerő angolt.

Az esti programot az 5. kiemelt német Michael Unterbuchner (vlr.: 6.) kezdi az az össz-ausztrál selejtező győztese, Justin Thompson (vlr.: 24.) ellen. A német játékos tavaly meglepetésre egészen az elődöntőig verekedte el magát, majd a novemberi Grand Slam of Dartson (PDC-verseny!) jutott el egészen a negyeddöntőig, 16 ezer fontot bezsebelve.
A következő találkozó a nap női mérkőzése, a háromszoros világbajnok (2008, 2012, 2013), tavalyi ezüstérmes, most 4. kiemelt orosz Anasztaszija Dobromiszlova lép a pódiumra az angol Laura Turner ellen. Az angol versenyző eddigi legjobb eredménye a tavaly szeptemberi British Classic megnyerése, amelynek döntőjében 5–1-re győzte le a háromszoros világbajnok (az idei vb-ről már kiesett) Lisa Ashtont.
Az est harmadik összecsapását a walesi Jim Williams vívja a selejtezőben a holland Vaest sima 3–0-val kiejtő belga Roger Janssennel. A 3. kiemelt Williams szenzációs évet futott tavaly, öt tornát is megnyert, igaz, nem volt köztük major verseny. A tavalyi vb-n a végső győztes Glen Durrant állította meg, a sorolási tábla szerint most az elődöntőben jöhet létre a visszavágó, ha mindketten eljutnak odáig.
A napot egy angol–walesi rangadó zárja Daniel Day (14. kiemelt, vlr.: 14.) és Dean Reynolds (vlr.: 23.) között.  Day tavaly mind a négy major tornán szerepelt, a kisebb versenyek közül a svéd opent megnyerte. Cardiffi ellenfele még 2016-ban elődöntős volt a World Trophyn, eddig háromszor érte el a nyolcaddöntőt a Lakerside-on, ez lehetne a negyedik második fordulós szereplése.

Sport1 14:00 és 20:00 BDO-dartsvilágbajnokság, 3. nap (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)