Új góré Green Bayben • SportTV

Új góré Green Bayben

2019. 01. 08. 14:32    
Olvasási idő: 2 perc

Matt LaFleur lesz a Green Bay Packers történetének 14. vezetőedzője. A liga talán legkreatívabb irányítójának, Aaron Rodgersnek az lesz a főnöke, aki offenzív koordinátorként a liga 27. legeredményesebb támadóegységét dirigálta Tennessee-ben.

A 39 éves szakember több, komoly vezetőedzői tapasztalattal bíró jelöltet ütött ki a nyeregből, hiszen a Green Baynél szóba került Chuck Pagano, Jim Caldwell és Mike Munchak szerződtetése is. LaFleur akkor is a liga egyik legnagyobb tehetségét kapja kezei közé, ha Rodgers pályafutásának két leggyengébb szezonját tudhatja maga mögött. 2017-ben sok sérülése hátráltatta az irányítót, míg idén 6-9-1-es mutatóval zárva be sem jutott a rájátszásba. Mike McCarthy kivágása nem okozott megeleptést, az utód személye annál inkább.

A Packers döntése sok rizikót rejt, ugyanakkor illik az NFL elmúlt években mutatott trendjébe. Ahogy korábban Sean McVay személyében Los Angelesben, vagy Matt Nagy révén Chicagóban, úgy most Green Bayban kap lehetőséget egy fiatal, innovatív támadóguru. LaFleur korábban két évig töltött be offensive coordinator szerepet. Első szezonjában, 2017-ben Los Angelesben jó munkát végzett, idén Tennessee-ben – ha csak a számokat nézzük – már nem annyira. A Titans szinte semmilyen mutatóban nem tartozott a liga első harmadához, gyakran az utolsók közé tartozott. Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy a szezon negyedében a kezdőirányító, Marcus Mariota sérült volt, és a maradék időben sem volt mindig makkegészséges. A Tennessee már az első héten elvesztette kezdő tight endjét, illetve a támadófal is tragikusan szerepelt, minden 10. játékban sacket engedve. Ezzel együtt a Titansnek egészen sokáig esélye volt a rájátszásra

LaFleur az idei szezon ellenére komoly pedigrével rendelkezik. Része volt a 2017-ben is brillírozó Rams támadóegység felépítésében, előtte pedig Kyle Shanahan irányítóedzőjeként segítette MVP-címhez Matt Ryant. Miközben ebben a szezonban LaFleur egysége botladozott, a kreatív, mobilis irányítóra felépített játékhívás karriercsúcsot hozott Mariotának futott yardok szempontjából. Ugyan Rodgers közel sem olyan gyors, mint Mariota, passzjátéka sokkal veszélyesebb, és a futva is rengeteg kulcsszituációt képes megoldani. LaFleur eddigi munkáját nézve Rodgersre sosem látott mennyiségű (és minőségű) opciós futójáték várhat a következő szezon(ok)ban. Ez a taktika egy 35 éves irányítóval rengeteg rizikóval jár, de Rodgers kimagasló tehetségével komoly gondot okozhat bármelyik védelemnek. LaFelurnek arra kell majd figyelnie, hogy ne terhelje túl a quarterbacket.

Ha a Packers tényeg ezt az utat választja, két dologban kell gyorsan cselekednie a nyáron: kell egy hasonlóan fiatal és innovatív támadókoordinátor, illetve meg kell erősítenie az elkapóegységét. A feladat adott, LaFleurnek azonban egy szempontból könnyebb dolga van McVayjal vagy Naggyal szemben: Aaron Rodgers személyében olyan irányítója van, aki lényegesen tapasztaltabb és tehetségesebb, mint Geoff vagy Trubisky.