Új női világbajnokot avatnak • SportTV

Új női világbajnokot avatnak

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 12. 11:48    
Olvasási idő: 2 perc

A maradék négy mérkőzésből hármat szombat délután és este játszanak le a BDO-világbajnokságon. A három párban pályára lépő hat versenyzőből kettő összesen 4 világbajnoki címet mondhat a magáénak. A hölgyeknél bizonyosan új vb-győztest avatnak, a férfiak vasárnapi fináléja a szombati elődöntő függvényében alakulhat ugyanígy, de úgy is, hogy a két kétszeres világbajnok valamelyike növeli eddigi sikerei számát háromra.

Lorraine Winstanley-Farlam lehet a női darts összesen ötödik, azon belül harmadik angol világbajnoka a Lakeside-vb-n (Fotó: Getty Images)

A női döntővel kezdődik au utolsó előtti nap a Lakeside-vb-n. Az egyik versenyzőt a torna előtt is oda várták, hiszen Lorraine Winstanley (lánykori nevén: Farlam) első kiemeltként vágott a versenynek. A finálé másik részese viszont abszolút meglepetésember. A japán Szuzuki  Mikuru a 16 fős mezőny egyik selejtezőből érkező tagja volt, aki a nyitó napon óriási meglepetésre legyőzte az elmúlt két év bajnokát, Lisa Ashtont 2–0-ra. A negyeddöntőben zaklatott – és nem túl magas színvonalú – csatában a holland Sharon Prinsen jutott túl (2–1), végül az elődöntőben egy 3–2-es és egy 3–1-es legarányú szettel 2–0-ra verte meg Maria O’ Brient. Winstanley-nek némileg nehezebb útja volt, némileg nehezebb ellenfelekekkel. Igaz, az első napon csak 2–1-re tudta legyőzni a honfitárs Casey Gallaghert (persze, a döntő játszma ott is 3–0-s volt), ám utána két meccsen összesen 13 vb-cím tulajdonosát ütötte ki: a negyeddöntőben a 8. kiemelt, 10-szeres világbajnok Trina Gullivert 2–0-ra, majd az elődöntőben – a tulajdonképpeni előrehozott fináléban – a 4. kiemelt,  3-szoros vb-győztes Anasztaszija Dobromiszlovát 2–1-re legyőzvén. Sikereit elsősorban ellenfeleinél biztosabb  kiszállózásának köszönheti: csak Gulliver ellen volt jobb a meccs-körátlaga, a másik két mérkőzésen gyengébb ilyen mutatóval is diadalmaskodni tudott, mert jobban dobta a duplákat. A mérkőzés esélyese Winstanley a fogadóirodáknál, ám meglepően kicsi az oddsok közti különbség: az angol első kiemelt sikerére 1.80-szoros, a selejtezőből induló japánéra „csak” 2-szeres pénzt fizetnek az ismertebb bukik. A mérkőzést – egyedüliként a női tornán – három nyert szettig játsszák.

A férfi elődöntő – 6 nyert szettig tart – első mérkőzésén a kétszeres világbajnok Scott Waites (9. kiemelt) lép a pódiumra a második vb-jén is (legalább) az elődöntőig eljutó Michael Unterbuchner (5.) társaságában. Az angol a „németalföldi ágon” egy-egy szettet veszített csupán a belga Van Egdom és a holland Veenstra ellen, aztán a negyeddöntőben nagy meccsen, a negyeddöntő második legmagasabb körátlagát (95.13) elérve győzte le 5–3-ra Conan Whiteheadet. A német fiú a bemutatkozó, ausztrál Thompson elleni 3–2 után egy roppant könnyű nyolcad- és egy pokolian nehéz negyeddöntőn keresztül jutott a legjobb négyig. Wayne Warrent váratlanul simán 4–0-ra intézte el, aztán elképesztő csatában verte meg a holland Mandigerst 5–4-re.
Erről az ágról tehát kerülhet újonc a vasárnapi döntőbe, akár a másikról is. Azt ugyanis a legutóbbi két Lakeside-vb győztese, az első kiemelt Glen Durrant vívja Jim Williamsszel (3.).

Jim Williams 11 évvel Darren Webster világbajnoki címe után első walesiként kerülhet a döntőbe Fremdom Greenben (Fotó: Getty Images)

Az angol „külön tétje”, hogy esetleges végső győzelmével a legendás Eric Bristow örökébe lépve három egymást követő évben szerez vb-címet. A walesi egyéni rekordot döntött a mostani elődöntővel, tavaly egy körrel korábban éppen Durranttől szenvedett 5–4-es vereséget. Az volt az egyetlen világbajnoki meccs 10 eddigi összeakaszkodásuk közül. Összesítésben Durrant 7–3-ra vezet, és a legutóbbi mérkőzésüket is ő nyerte, a World Trophy elődöntőjében tavaly június elején 8–6-ra. A walesi három sikere eddig három páratlan évre esett: 2013-ban a lengyel openen, 2015-ben az angol nemzeti bajnokságon (ez csak a verseny neve, más nemzetbeliek is indulhattak), 2017-ben pedig a hollandiai Zuiderduin Mastersen győzte le Durrantet. Most 2019-et írunk…

Sport1 15:30 BDO-dartsvilágbajnokság, 8. versenynap (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)