„Bikaviadal” a BL-döntőért • SportTV

„Bikaviadal” a BL-döntőért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 16. 10:23    
Olvasási idő: 2 perc
CHL

A Frölunda kedden Plzenben kiharcolta negyedik jégkorong BL-fináléját az ötödik indulásából. Játszott már a döntőben svéd, finn és cseh ellenféllel is. Most az egyik Red Bull-lal fog megküzdeni, csak az a kérdés, az osztrákkal vagy a némettel.

Egy lendületes salzburgi támadás a Bl-idényben – itt finnek ellen. A németekkel szemben egy vagy több ilyennek góllal kell végződnie, hogy az EBEL-reprezentáns játszhassa a BL-döntőt Göteborgban (Fotó: Getty Images)

Az „üdítőbirodalom” két csapata már összecsapott tavaly, a labdarúgó Európa-ligában. Ott is ugyanennek a két országnak az RB-csapata mérkőzött meg, az El B-csoportjában a salzburgiak oda-vissza megverték a lipcseieket, s a hat pont egyoldalú elosztása végül azzal járt, hogy a győztes továbbjutott a kieséses playoffba, a 32 közé, a vesztes meg kiesett. (Senkit se tevésszen meg, hogy a lipcsei focicsapat a RasenBall nevet viseli, az csak a szabályok arcpiritó, de törvényes kijátszása miatt van, valójában azt a klubot is Ausztriából „távirányítják”…)

Szóval a hokisok most ebben a BL-kiírásban mindketten remek sorozatot teljesítettek. A mai visszavágón házigazda osztrákok megnyerték a G-csoportot, 13 ponttal az ugyanennyit szerző svájci SC Bern előtt, kettejük közt az egymás elleni eredmény döntött. A nyolcaddöntőben aztán idegenbeli 3–3 után otthon 5–1-gyel intézték el a francia Dragons de Rouent, a negyeddöntőben idegenben 2–1-re megverték a 2015-ös döntős finn Kärpätot, a visszavágón 3–3-mal megőrizve előnyüket.
A vendég müncheni „vörös bikák” szintén azonos pontszámmal (12), egymás elleni mérkőzésekkel (3–2, 1–6) másodikként zártak a B-csoportban a svéd Malmö Redhawks mögött. Utána 2–3, 2–0-val kiütötték a svájci FC Zugot, s megkapták a javítóvizsga lehetőségét a malmőiekkel szemben. Sikerült: otthon hosszabbítás után 2–1-re legyőzték a svédeket, majd idegemben 5–5-tel megőrizték az előnyt.

Az elődöntő első mérkőzésén hatalmasat tusakodott egymással a két RB, de gólt egyiküknek sem sikerült elérnie, így döntetlenről indul a visszavágó. Persze, a hazai pálya minimális előnye az osztrákokat támogatja: a sorozat 5 hazai összecsapásából négyszer győztek egy remi mellett. A müncheniek idegenbeli mérlege viszont csupán 1 győzelem (Minszkben) mellett négy vereség.

Az előzmények alapján nem lenne meglepő, ha a normál hatvan perc kevés lenne rá, hogy eldöntsék: melyik Red Bull szállhat majd harcba február 5-én, idegenben a Frölundával. (A kiírás szerint a jobb mérleg jelöli ki az egymérkőzéses finálé házigazdáját, márpedig a svédek rekordja mindkét Red Bullnál jobb, akármelyikük is nyeri a szerda esti „bikaviadalt”.)

Sport2 20:15 Red Bull Salzburg–Red Bull München jégkorong Bajnokok Ligája-elődöntő, visszavágó (kommentátor: Engyel István)