19 plusz egy jóslat a Bundesliga tavaszára, 2. rész - szép lipcsei tavasz • SportTV

19 plusz egy jóslat a Bundesliga tavaszára, 2. rész – szép lipcsei tavasz

2019. 01. 17. 17:33    
Olvasási idő: 3 perc

Már csak egyet kell aludni, és a Bundesligában is elkezdődik a tavaszi idény, rögtön egy Hoffenheim-Bayern rangadóval, hogy aztán  Leverkusen – Gladbach, Lipcse- Dortmund és Schalke – Wolfsburg derbivel folytatódjon. A 2018-as év a válogatottnak nem, de a Bundesligának nagyon bejött, és fantasztikus ősz után a bajnoki címért zajló kiélezett versenyfutás miatt (is) izgalmas tavaszra van kilátás. A szokásokhoz híven, a nyári baklövéseket (a Stuttgart és a Werder az első 7-ben, a Gladbach és a Wolfsburg alábecslése) száz százalékig felvállalva, 2019-ben is potenciálisan felelőtlen, ám szakmailag megindokolt jóslatokba bocsátkozom, szám szerint 19-be, a tegnapi plusz egy mellé:

1. A Lipcse nem veszít a Dortmund ellen, és végig ott lesz a bajnoki cím közelében

A Nagelsmannra várunk jeligére felfűzött idény őszi része igencsak jelentős megterheléssel járt Gulácsiéknak, hiszen már júliusban EL-selejtezőket játszottak, és a Financial Fair Play miatt nem igazán tudtak további nyári erősítéseket végrehajtani. Így olyan kulcsjátékosok, mint például Diego Demme, már 2200 perccel (ez körülbelül annyi, amennyit a nem éppen sérülékeny Thomas Müller egy idényben a Bundesligában játszik) a lábukban várták az új esztendőt. A gyengécske kezdés, Rangnick mester fenyítései (szerencsekerék, Augustin-Mukiele büntetései), az EL beáldozása (Wernert a hatból 4 meccsre nem is nevezték) és Gulácsi remek formája azonban nyolcmeccses kapott gól nélküli sorozatot hozott össze december elejére. A freiburgi kisiklást a Gladbach és a Mainz elleni meggyőző teljesítmény foglalta szendvicsbe, ám a Bayern (0-1) és a Bréma (3-2) ellen a 65-70. percre nagyon elkészültek az erejükkel, a padról pedig nem volt bevethető ember. A két évvel ezelőtti 39-hez igen, de az említett nehézségekhez képest a 31 pont nem kevés, főleg úgy, hogy az XG különbség most 13.63 (gólkülönbség +14) a 2016\17-es idény féltávjánál 15.5 (+19-es gólkülönbség) volt, tehát az idén inkább a mutatókkal megegyezően teljesítenek, míg két éve 3-4 góllal felülmúlták azokat. Sőt, ha szétbontjuk kapott gólokra és várható kapott gólokra (XG Against) akkor 17 vs 21.68-cal azt látjuk, hogy Gulácsi (és védelme) majdnem öt gólt fogott, míg két éve ez a mutató 15 vs 15.9 volt. Ebből az is következik, hogy a 19 gól összehozó Werner, Poulsen kettős vezette támadószekció (17 XG-jük van) ugyan jól muzsikál, de sokatmondó adat, hogy a házi góllövőlista harmadik helyezettje a legutóbb szeptember végén eredményes Jean-Kevin Augustin. Míg a két évvel ezelőtti remek Wernert (21 gól) Naby Keita (8 gól), Emil Forsberg (7 gól, 19 gólpassz) és Marcel Sabitzer (8 gól akkor, most 2) segítette, jelenleg sem Bruma (411 bajnoki perc, 1 gól, 1 gólpassz), sem a nagy reményekkel és 15 millió euró ellenében megszerzett Matheus Cunha (253 bajnoki perc, egy bombagól a Herthának) nem képes érdemben segíteni.

A nyáron megszerzett, a szélső védő posztot erősítendő Mukiele, Saracchi páros csaknem harmincmillióba került, de az idény közepétől a feljutást anno kiharcoló Halstenberg, Klostermann duó simán kiszorította őket, tehát ezek a transzferek sem sültek el tökéletesen. Ha ehhez hozzávesszük Forsberg második éve húzódó makacs sérüléseit (szívzavarok, hasi húzódás, lágyéksérülés, stb) ami miatt alig 1900 bajnoki percben állt a Lipcse rendelkezésére, akkor érthető, hogy miért hozzák hírbe a klubot pl. Hakan Calhanogluval. Persze a Lipcse azért „házon belül” is erősített, hiszen a Salzburgból megszerzett, sérüléséből lábadozó, 20 éves mali válogatott középpályást, Amadou Haidarát (18 millióért vették) sokak – között én is – Naby Keita méltó utódjának tartják, míg a 19 éves amerikai Tyler Adams a NY Red Bulls üdvöskéjeként Jessie Marschsal dolgozhat újra együtt.

Timo Werner NBA-s kifejezéssel élve „contract yearben” van, hiszen a hírek szerint sem ő, sem a csapat nem akarja jövő nyáron ingyen elengedni: egy hasonlóan erős félszezonnal a tarsolyában még így is 65-75 milliót kaphatnak érte, akár az egyre inkább érdeklődő BVB-tól (ha már a fiatal német csatár nem annyira akar Lewandowskival együtt elöl játszani a Bayernben), és akkor még a Liverpoolról nem is beszéltünk.

Mivel a tavasszal az EL-ben már nem érdekeltek Rangickék, a 17 Bundesliga-meccshez legfeljebb 4 kupameccs párosulhat, ez így 21, ami az őszi 31-hez (17 bajnoki 6 EL-csoportmeccs, 6 EL-selejtező, 2 kupameccs) képest óriási könnyebbség. Mivel hétközi fordulókat sem rendeznek, így Rangnicknak vélhetően nem kell rotálnia a csapatát, amely így a több fronton is érdekelt Bayern, Dortmund, Frankfurt trióval szemben jelentős frissességi előnyre tehet szert.

Ez hosszabb távon a Lipcse malmára hajt(hat)ja a vizet, és egy továbbra is remekül teljesítő Gulácsival, valamint Willi Orbannal felálló stabil védelemmel akár 38-40 pontos tavasz is összejöhet, ami pedig simán azt jelenti, hogy végig versenyben lesznek a 72-73 pontra beárazott BVB, Bayern duóval.

Ez a menetelés akár már a szombat esti, Dortmund elleni meccsen elkezdődhet, még akkor is, ha Forsberg egyelőre nem bevethető, továbbá a Galatasaray elleni edzőmeccsen rúgást kapó Bruma játéka is erősen kérdéses, valamint Stefan Ilsanker eltiltás miatt hiányzik. 

Ki nyeri a Bundesligát, a Kicker magazinnál több mint 163 ezren szavaztak

Most már csak az RB Leipziggel nem éppen szimpatizáló német olvasókat kéne meggyőzni,

de legyünk optimisták, mint az egyszeri Jim Carrey az aspeni síklubban….