19+1 jóslat a Bundesliga tavaszi szezonjára, 3. rész - Ja, Herr Bosz! • SportTV

19+1 jóslat a Bundesliga tavaszi szezonjára, 3. rész – Ja, Herr Bosz!

2019. 01. 19. 11:43    
Olvasási idő: 4 perc

3.  Bosz bevezeti a Leverkusent az Európa-ligába

A Leverkusen edzői posztján bekövetkező Herrlich-Bosz váltást sokan fogadták kétségekkel. Ám az önmagát a múlt idényben felülmúló egykori leverkuseni csatár, Heiko Herrlich ideje edzőként már a szezon elején lejárt, hiszen vezetése alatt talán csak Kai Havertz volt képes huzamosabb ideig jó teljesítményt nyújtani. Bár taktikai újításaival (képes 5-6 felállasban is játszani egy meccsen) az elmúlt idényben sok ellenfelet meglepett, ősszel nem tudott extrát kihozni olyan zseniálisan tehetséges futballistákból, mint Leon Bailey vagy Julian Brandt. Sőt még az a szégyen is megesett, hogy 7 meccs után a liga legrosszabb XG mutatójával (7.39) álltak! Bár a támadójáték a végére feljavult (tíz meccsen 21 gól, 18 XG mellett) továbbra is a liga egyik legrosszabb védelme volt a Bayeré: 29 kapott gólt, 28.5-ös XGA mutató támasztotta alá Herrlich menesztését.

A nagy port kavaró (utolsó 6 meccsen 13 pont, El-továbbjutás) trénercsere után a szinte az első forduló óta új edzőben gondolkodó Bayer Leverkusen végül arra a Peter Boszra szavazott, akit német sajtóértesülések szerint Rudi Völler sportigazgató már 2017 nyarán szerződtetni akart. Az Ajaxot újra összerakó és majdnem Európa-ligát nyerő holland tréner akkor a Dortmund mellett döntött és mint ismeretes egy frenetikus szezonkezdéssel sokkolta a Bundesligát. Aztán jött a sorozatterhelés (21 nap alatt 7 meccs), a sérülések, majd a BL után a bajnokságban (8 nyeretlen meccs zsinórban) is összezuhant a Dortmund, Bosz pedig még az ősz végét sem érte meg….

https://24.hu/sport/foci/2017/12/12/valami-buzlik-a-borussia-dortmundnal/

Ez Bosz!

A Roger Schmidt hiperpresszinges rohanós futballján nevelkedett leverkuseni keret, elég jól beleillik Peter Bosz edzői filozófiájába. Mert hiába volt az 1992-es Eb igen komoly esélyesének tartott Van Basten-, Gullit-féle holland válogatott tagja Peter Bosz, magát elsősorban a Cruyff-féle holland iskola megszállottjáként definiálja. Gyerekként minden újságcikket összegyűjtött, egyetemistaként száz kilométereket utazott hétvégenként, hogy az 1981-es, Cruyff edzette Ajaxot láthassa, így nem meglepő, hogy már 19 évesen edzői papírokkal rendelkezett. Most 55 évesen az idei a huszadik szezonja vezetői beosztásban (korábban a Feyenoord sportigazgatója is volt). Bosz futballfelfogására egy másik Barcelonához kötődő edzőlegenda, Pep Guardiola is óriási befolyással bír. A kopasz mester tőle tanulta meg ugyanis a holland pozíciós játékot egy szervezett le- és visszatámadással ötvözni. Már a Heraclésnél is együttdolgozott a Barca utánpótláskoordinátor Albert Capellasszal, aki később Dortmundba is követte. A holland kiscsapat egy 3-4-3, 4-3-3-as hibrid felállásban dominált meccseket 55-60%-os labdabirtoklással, egy olyan bajnokságban, ahol ez csak a PSV, Ajax, Feyenoord reszortja szokott lenni. A végállomás Hollandiában nagy meglepetésre (Bosz Feyenoord-játékos volt), az éppen szenvedő Ajax volt, amelyet a mester egy fiatalítással (Justin Kluivert, Davy Klaassen, Kasper Dolberg, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt és Davinson Sánchez is alatta kerültek be a csapatba) egészen az El-döntőig (ott a Manchester United két szerencsés góllal nyert), és bajnoki ezüstéremig (egy ponttal a Feyenoord mögött) vezényelt.

a Leverkusen Bosz alatti várható kezdője

Mit hoz Bosz, és mit kér a játékosoktól?

Bosz a 4-3-3-as formációt favorizálja, amelyben a kapusnak nagy szerepe van a söprögetésben, illetve amolyan vészopcióként a passzjátékban. Hradecky erre alkalmas, hiszen nyomás alatt és forgatásoknál a szélsőket, vagy a felfutó-feltolt szélsőhátvédeket jól találja meg hosszú labdákkal. A középső védők Bosznál elképesztő terhelést kapnak fizikálisan és mentálisan, hiszen nemcsak, hogy magasan kell védekezniük, de a labdakihozatalban előretöréseket és vertikális lapos passzokat is megkövetel tőlük a holland. Tah és Sven Bender rutinja (előbbi a Schmidt, utóbbi a Klopp-Tuchel rendszer alapos ismerője) alkalmas lehet erre, ám kettőjük közül Tahnak a presszingvonalat áttörő passzai, míg Bendernek az atlétikussága hiányozhat. A  teljesen feltolt szélső védők a Gegenpressingre óriási hangsúlyt fektető Bosznál nagyon le lesznek terhelve, és a kombinatív játékban is ki kell venniük a részüket, ebből a szempontból ez jobban fekhet Weisernek és Wendellnek, hiszen ez az igazi erősségük. Ugyanakkor a védekezésben Weiser régóta esélytelen (erről Dárdai Pált NE kérdezzük), míg 4.62-es átlagával Wendell, a kicker szerint a 72 védő közül a 72. helyen zárta az őszt.

A hatos poszton Bosz elvárja, hogy a védekező középpályása szervezze a játékot, megállítsa a kontrákat és még sokszor magasan visszatámadjon. Ez utóbbi nem ízlett Julian Weiglnek (hogy Nuri Sahinról ne is beszéljünk), de az Aranguíz-Baumgartlinger duó egyikének azért menni fog. Persze kérdéses, hogy az állandóan sérült áprilisban 30 éves chilei és a 31 éves volt mainzi veterán szerelőgép bírja-e szuflával. Nyolcas poszton Bosz igazából Davy Klaassent szeretné, apró bökkenő, hogy ő a Werder játékosa. A Leverkusen itt a leggyengébb, hiszen Dominik Kohrt a labda látványosan zavarja, így a felkészülési meccseken a mester húzott egy merészet és a Kai Havertz, Julian Brandt duót játszatta ezeken a posztokon. A Toni Kroos óta legnagyobb német tehetségnek tartott szerepből egyre inkább kinövő Havertz fizikuma és játékintelligenciája megvan ehhez, ám a rapszódikus szélső-támadó Brandt esetében kérdéses, hogy mennyire ízlik neki ez a pozíció. Mindenesetre a félterületekben domináns lesz a Leverkusen, és az sem elhanyagolandó, hogy így Bellarabi és Bailey óriási sebességét egyszerre láthatjuk a pályán Brandt és Havertz eszével együtt. Az összjátékban (Lucas Alariónál mindenképp) erősebb Kevin Volland amolyan visszamozgó középcsatárt játszik majd, és a Bayer-drukkerek reménykednek, hogy elkap egy olyan jó szériát, mint 2017 őszén (11 gól) és nem a tízmeccses tavaly tavaszi gól nélküli formáját hozza.

Mire lehet elég?

A bajnokságban rögtön az elején nagyon kemény meccsnek ígérkezik a Gladbach, igaz őket ősszel a kupában 5–0-ra páholták el és a nyitómeccsen a kétgólos vereség is másképp alakulhatott volna, ha Leon Bailey 17. perces kapufája, vagy Volland 32. perces ajtó-ablak ziccere bemegy… A sérüléshullámmal sújtott, ősszel őket elpáholó Wolfsburg ellen sem ártana javítani, utána pedig a Bayern következik…

Az Európa-ligában Bosz viszont  szép emlékekkel rendelkezik, a keret kellően erős, még úgy is, hogy a fiatal görög középső védő Pana Recosz sérült. Mindenképp előny a Krasznodarral szemben, hogy az orosz bajnokság csak márciusban kezdődik el, így a már egy hónapja tétmeccseket játszó Bayer vélhetőleg jobb formában várja majd a február közepi El-párharcot.

A kupában a másodosztály hatodik helyezett Heidenheim ellen is kötelező a továbbjutás.

Mindent egybevetve Peter Bosz személyiségét, maximalizmusát és a leverkuseni kiváló hátteret ismerve nagyjából 70% valószínűséget jósolok egy csodálatos tavasznak. Ez egy wolfsburgi-gladbachi sérüléshullám és egy frankfurti El-re fókuszálás esetén simán jó lehet 49-50 pontra, amivel az elmúlt négy idényben oda lehetett érni a hatodik-hetedik helyre. Aztán, hogy ez a Bosz-féle házasság meddig tart, na,  azt még én sem merném megjósolni. Mindenesetre popcornt bekészíteni, izgalmas lesz: