James vagy Müller? Nem, Goretzka! • SportTV

James vagy Müller? Nem, Goretzka!

2019. 01. 21. 16:51    
Olvasási idő: 2 perc

Leon Goretzka volt a Bayern München első tavaszi bajnokijának felfedezettje, hiszen kiderült róla, nem csupán védekező középpályásként, de tízesként is képes ragyogó produkcióra.

„Valamit találtunk” – mondta vigyorogva Niko Kovac, a Bayern München vezetőedzője, miután csapata a Bundesliga 2018–2019-es idényének tavaszi rajtján 3–1-re nyert a Hoffenheim otthonában. És a horvát szakember itt nem a három pontra gondolt (az nem véletlen találat volt, még Julian Nagelsmann, a Hoffenheim vezetőedzője is elismerte, maximálisan jogos volt a vendégsiker), hanem arra, hogy úgy tűnik, meglehet a bajorok úgy „tízese”. Szám szerint Arjen Robben személyében az már rég megvan persze, de a klasszikus posztfelállást tekintve talán most született meg a megoldás. Eléggé meglepő lehet… Merthogy a Hoffenheim ellen nem a Kovac szerint „született tízes” James Rodriguez, de nem is a felkészülés jelentős részét ezen a poszton végigdolgozó Thomas Müller szerepelt Lewandowski mögött, hanem Leon Goretzka. Akit eddig a sors és Niko Kovac a két védekező középpályás egyikének szánt…

Soha rosszabb tavaszi nyitányt!

Íme, a Bundesliga 2018-2019-es tavaszi idényének első négy gólja. A Hoffenheimé egyenesen szépségdíjas.

Posted by Sport TV on Sunday, January 20, 2019

„Úgy érzem, a támadásbeli képességeimet ezen a poszton jobban ki tudom használni, mint hatosként. Még akkor is, ha a felkészülés jelentős részében védekező középpályásként gyakoroltam. Ha nekem kellene választani, akkor nyolcasként, belső középpályásként futballoznék, de mivel ilyen most nincs nálunk, így ha a hatos és a tízes között kell választanom, akkor a tízesre voksolok. De az sem zavar, ha ellenféltől függően kilencven percen keresztül lyukakat kellene befoltoznom” – mondta Goretzka. A 23 éves középpályás a Bayernnél mindössze másodszor szerepelt ebben a szerepkörben, az „ősbemutatóra” a második fordulóban, a Stuttgart ellen került sor: 1-1 góllal és gólpasszal jelentkezett akkor. A VfB ellen és most, a Hoffenheim ellen is 1,5-es osztályzatot kapott a Kickertől, bármilyen más poszton 2,5-esnél jobb kalkulusa nem volt…

Ja, aki esetleg Müller szélre tolása és az ő formája miatt aggódna: a lassan legendává emelkedő bajor srác gólpasszt adott Lewandowskinak, a Kickertől pedig idénybeli második legjobb osztályzataként kettest kapott. „Az edző döntött így, hogy most a szélen kell játszanom. És ha működik, amit az edző kitalál, akkor őt is meg kell ünnepelni” – mosolygott egy jót Müller, amikor a müncheni szerepek újraosztásáról kérdezték.

De vissza még egy kicsit Goretzkához, aki a 163. bajnokiján (130-at játszott az első, 32-t a másodosztályban) tudott először duplázni. „Hogy ez életjel lett volna? Mondhatjuk – mondta róla Niko Kovac. – Olyan játékos, aki mindkét irányba jól dolgozik, védekezésben is kiváló, emellett gyors, jók a beindulásai. Az, hogy ma két góllal hálálta meg a bizalmat, megmutatta, jól dolgozott a felkészülés során.”

A rossznyelvek szerint Goretzka jó teljesítménye a doppingellenőröknek is feltűnt, ezért is kellett neki mintát adnia a meccs után. Ez volt az egyetlen hely, ahol nem teljesített pontosan, miatta csak 23:50-kor tudta elhagyni a stadiont a Bayern…

Íme, a 18. forduló legszebb góljai

Mutatjuk, melyik három gól közül választhatjátok ki a Bundesliga 18. fordulójának legszebb góljait. Szavazás a Sport TV honlapján!

Posted by Sport TV on Monday, January 21, 2019

Ki szerezte a 18. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Caligiuri (Schalke) 2. gólja a Wolfsburg ellen

0%

Rebic (Frankfurt) gólja a Freiburg ellen

0%

Witsel (Dortmund) gólja az RB Leipzig ellen

0%

A Sport1-en 19:30-kor adásba kerülő Germániában Goretzka és a Bayern München mellett jelentős teret kap a továbbra is remeklő Dortmund, valamint megünnepeljük Dárdai Pál edzőként aratott 50. bajnoki győzelmét is.