Harden újabb történelemkönyvbe kerül be • SportTV

Harden újabb történelemkönyvbe kerül be

2019. 01. 24. 11:52    
Olvasási idő: 2 perc

A kosárlabda, az NBA és az egyetemes sportélet talán legemblematikusabb helyszíne a New York szívében található Madison Square Garden. Ennek a csarnoknak a történelemkönyvébe került be tegnap James Harden.

Harden a Gardenben is nagyot alkotott. (Fotó: Elsa/Getty Images)

61 ponttal zárta a New York Knicks – Houston Rockets mérkőzést James Harden, az NBA és a Houston Rockets szupersztárja. Ezzel beállította Kobe Bryant 2009-es csúcsát, ők ketten dobták a legtöbb pontot a vendégcsapat tagjaként a Gardenben (A csarnokrekord Carmelo Anthony nevéhez fűződik, ő 62 pontot dobott 2014-ben).

Ha egy picit is jártas valaki az NBA világában, tudja, hogy a Garden egy kiemelt hely a kosárlabda térképén, nyilván ehhez van köze annak, hogy az Egyesült Államok legnagyobb városának kellős közepén van, hogy felejthetetlen bokszmeccseknek, koncerteknek és jégkorong-találkozóknak adott már otthon. Ha valaki itt teljesít jól, az örökre felejthetetlen marad, ráadásul, ha rekordot dönt, akkor is erről beszél majd mindenki.

„Ez a sportunk egyik legemblematikusabb helyszíne. A nézők is a liga legjobbjai között vannak, és elég nagy dolog, hogy egy jó kis show-t mutattam be nekik” – nyilatkozta a meccs után, és elismerően szólt a szurkolókról: „Nem is tudták, mit csináljanak, pfújoljanak, vagy szurkoljanak. Őszintén tisztelem őket. Ma ők is hajtottak engem, és érdekessé tették számomra a meccset. Ezért is egyedülálló ez a hely, és boldog vagyok, hogy 61 pontot dobhattam előttük.”

Harden amellett, hogy Bryant csúcsát beállította, saját karriercsúcsát is megdöntötte, körülbelül egy éve dobott 60 pontot az Orlandónak, ezt múlta felül egy ponttal, emellett leszedett 15 lepattanót, szerzett 5 labdát és kiosztott 4 gólpasszt.

A Knicks nem bírt a szakállas szuperhős csapatával, és 114-110-re kikapott:

No de most jöjjön pár elképesztő adat Hardenről:

  • az elmúlt 5 meccsén háromszor dobott legalább 57 pontot
  • zsinórban 21. meccsén dobott legalább 30 pontot (Wilt Chamberlainnek volt egyedül három olyan sorozata 30+-os meccsekből, ami hosszabb volt ennél, 65, 31 és 25 meccsel)
  • Harden ráemelt 20 hármast (de csak 5 ment be) és 25 büntetőt dobhatott. Az első játékos a liga történetében, aki legalább 20 büntetővel és triplával próbálkozott egy meccsen.
  • Másodszor dobott 60 pont felett karrierje során, ezzel a liga ötödik olyan játékosa lett (Wilt Chamberlain, Kobe Bryant, Michael Jordan és Elgin Baylor után), akinek ez a bravúr legalább kétszer sikerült

Edzője, Mike D’Antoni röviden összefoglalta Harden estéjét: „Ez a srác szimplán nagyon jó.”