Bundesreggeli 1 - Dortmund-Doll-Hannover • SportTV

Bundesreggeli 1 – Dortmund-Doll-Hannover

2019. 01. 28. 13:21    
Olvasási idő: 3 perc

Rendhagyó fordulóelemzés, taktikai csaták, hírek, érdekességek, szóval, jó kis Frühstück a német foci világából. Az első fogás egy pikáns BVB-Hannover összecsapás, stílszerűen egy kis Thomas Doll-lal tálalva.

Dortmund – Hannover – nehezen indult be…

BVB-H96 hadrend

Igencsak nehezen indult a könnyűnek ígérkező, és végül 61 perc után eldőlő hazai meccs a Hannover ellen. Az állásáért sikertelenül (Thomas Doll-al majd remélhetőleg külön is foglalkozunk) küzdő André Breitenreiter ugyanis aggresszív 3-4-1-2-vel állt fel.  Ez védekezésben 5-2-3-ra módosult: a szárnyvédők közül Piszczek kevesebb előretörése miatt Ostrzolek inkább támadó felfogásban játszhatott, míg Albornoznak sok védőfeladata maradt a Hakimi-expressz rendszeres külső vágányon való megérkezése okán. A három belső védő közül Akpoguma atletikussága, Anton 6-os posztra való előretörései, míg Kevin Wimmer passzjátéka (61-ból 46 sikeres átadásával vezette a H96-t) dicsérendő. A Walace-t és Schweglert nélkülöző középpályán a norvég Iver Fossum mélységi irányítóként és Reus-követőként, míg a volt dortmundi Marvin Bakalorz romboló box-to-box középpályásként tevékenykedett. Előttük az exhamburgi Nicolai Müller játszott szabadon, de neki is rendszeresen presszingelni kellett Axel Witselt. Müller előtt két gyors és erőszakos fiatal támadó kezdett: a 3 éve már kiesett Hannover akkori üdvöskéje Noah Sarenren Bazeer, valamint a Hannover második csapatát szintén jól ismerő, „német Jamie Vardy”, a 195 centije és 94 kg-ja ellenére igencsak mozgékony Hendrik Weydandt. Nagy meglepetésre az amerikai Bobby Wood még a keretbe se került be, míg Fossum, Bakalorz vagy Bazee először lépett pályára a 12. játéknap óta.

Az udvariatlan vendég

Ehhez képest már a második perc elején egy sikeres visszatámadás után Albornoz beadását Weydandt, Julian Weiglt megelőzve a sarokra fejelte, Bürki óriásit védett, majd a rákövetkező szögletből Anton lőhetett kapásból, nagyjából 9 méterre a kaputól. Bár Guerreiro és Götze elváltották magukat, a hórihorgas német utánpótlás válogatott legalább 9 méterre fölé durrantott, de a nyomás nem enyhült. Lucien Favre a meccs után elismerte, hogy az első negyedórában jelentős nehézségeket okozott Breitenreiter taktikája.  A Hannover magas presszingje helyenként 8-9 emberrel egészen Bürkiig elment, és húsz perc után már 4 lövési kísérletnél jártak a korántsem udvarias vendégek. A választ a Favre-csapatokra nem jellemző magas presszing adta meg, és egy hannoveri labdakihozatalnál elkövetett rettenetes Bakalorz-hiba után Götze kiugratása Reust az XG mutató szerint csaknem 40%-os helyzetben találta, ám a dortmundi ekkor még fölé spiccelt. Két perccel később Piszczek fejjel kényszerítőzött Reusszal, majd jó ötvenméteres átlós labdavezetés után (Sancho nem igazán akart területre indulni) remek labdát adott Reusnak, aki ezúttal a kapufára pöckölt. Nagyon érett a dortmundi gól, és egy bal oldali megindulás után, Sancho végül is Hakimit találta meg, aki könnyedén jutott túl Mülleren, majd egy Guerreiro-kényszerítő után irgalmatlan nagy gólt ragasztott Esser kapujába. A 39. percben Guerreiro egy óriási Piszczek-ívelés után az év gólját lőhette volna kapásból, de a múlt héten 14 védést bemutató Esser remekül hárított.

A kapott gól azonban inkább felrázta a vendégeket, akik a szünetig 5 lövést eresztettek meg Bürki kapujára, és labdabirtoklásban is 49%-ot hoztak, ráadásul Thomas Delaney brutális belépője után teljesen jogos büntetőt is számon kérhetnek Manuel Grafe játékvezetőn…

7 perc alatt eldőlt

Delaney a második félidő elején két jó beíveléssel majdnem gólpasszt is adott, majd a meccsen Playstation-módban cselezgető Sancho ívelt át Witselnek picit hosszan.

Az 59. percben azonban ismét a dortmundi kontrapresszing és Hakimi hozta össze a gólt, bár Miiko Albornoz „érdemeiről” sem szabad megfeledkezni, mint ahogy Reus hihetetlen laza befejezéséről sem. A meccs ekkor eldőlt, hét perc múlva meg már KO:  Grafe továbbengedett egy Reus elleni faultot, Delaney kiugratta Sanchót a szélen. Hakimi elvitt mindenkit balról, így Sancho nyugodtan vezetgethette keresztbe labdát és találhatta meg vele Götzét a harmadik gólnál, majd Reus aggresszivitása és passza után Guerreiro vágta be a negyediket. Reus még egy óriási helyzetet kihagyott a 71. percben, és így 1.33 XG és 4 lövés mellett végül „csak” egy góllal és egy gólpasszal zárt.

Ráadásul akkor már Sancho és Guerreiro fantasztikus kombinációkkal szórakoztatta a Westfalenstadiont. Marvin Bakalorz lövése társán, Benjamin Hadzicon megpattanva csak Roman Bürki clean sheetjét rontotta el, a végén pedig Witsel bombázott megint távolról egyet, így 5-1-es végeredmény alakult ki.

Dolly Roll?

A Dortmund tehát kilenc pontra növelte előnyét, úgy, hogy bár több extra teljesítmény is akadt, szinte biztosra vehető, hogy Lucien Favre-nak lesz min dolgoznia. Nyilván furcsa ezt egy 5-1-es siker után számon kérni, de aki picit is ismeri a svájci mestert, tudja, hogy Reus helyzetkihasználása, Witsel egy-két szokatlan labdavesztése, Hakimi pár koncentrációs hibája, Sancho labda nélküli játéka, Delaney túlzott keménysége mellett azért nem fog szó nélkül elmenni.

A Hannovernél pedig egy igencsak felemás Breitenreiter-csapatot láttunk így utoljára: 55 percig remekül tartották magukat, majd kiesőhöz méltón zuhantak össze.

Összeségében a Breitenreiter-éra a tavalyi idény első 6 veretlenül megvívott meccse óta siralmas: 47 meccsen 38 pont, ez 0.8-as átlag, ami 27 pontos idényt jósol, míg a jelenlegi átlag 19.6-ra lenne elég. Mellesleg elképzelhető, hogy a 27 se lesz majd elég….

A klub körüli finoman sem ideális helyzet – Martin Kind ténykedése, az ultrák szembefordulása, Horst Heldt átigazolási politikája, ami az „ex-hamburgi volt? Jöhet!”-ben merül ki – szinte garantálja a kiesést, és kötve hiszem, hogy ezen a Bundesligából TIZENEGY éve hiányzó Thomas Doll változtathat majd. A hírek szerint a jövő nyárig aláíró Doll kifejezetten Horst Heldt kedvence, a hannoveri drukkerek a korábban a csapatot Európába vezénylő Mirko Slomka visszatérését szorgalmazták, így egy esetleges kudarc a 2021-ig szerződéssel rendelkező sportigazgató állásába is kerülhet…

Ki szerezte a 19. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Donisz (VfB Stuttgart) a Bayern München ellen

0%

Grujics (Hertha) a Schalke ellen

0%

Volland (Leverkusen) a Wolfsburg ellen

0%

Thomas Dollról, valamint a Bundesliga minden lényeges történéséről hétfőn 19:30-tól a Germánia című élő műsorban beszélgetünk.