Bundesliga – alulnézetből

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 03. 05:45    
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton lejátszották aktuális meccseiket a bajnoki címre és az európai kupahelyekre törők, vasárnapra a Bundesliga táblázatának alsóházából mutatunk négy csapatot. A liga általános színvonalát tekintve itt sem „kutyaütők” futballoznak, sőt...

Arcok a Bundesliga alsóházából. Nils Petersen az egykori, Bayernt is megjáró szupertehetség küzd a világbajnok Benjamin Pavard-ral az őszi Freiburg–Stuttgart találkozón (Fotó: Getty Images)

AUGSBURG–MAINZ

A hazaiak két dél-koreai válogatottja, Ku Dzsa Csol és Dzsi Dong Von már visszatértek az Ázsia-kupáról (ahol a negyeddöntőig jutottak csapatukkal, csak a későbbi győztes Katar verte meg őket 1–0-ra a playoff-szakaszban), de még érthetően nem biztos, hogy kellően fittek a 90 perces szereplésre. A megsérülő belsővédő-kettős, Gouweleuw és Hinteregger helyettesítését meg kell oldania Baum mesternek. Taktikai variációt kínál a Moravek, Grogoritsch kettős. Ha védekező koncepciót dolgoz ki a mester, a cseh középpályást, támadó változat esetén az osztrák futballistát nevezi a kezdőbe a szakvezető.

Az ötsárgás eltiltását töltő Bellt Niakhaté pótolja a mainzi védelem közepén. A középpálya bizonytalan pontja Gbamin. Őt valószínűleg Gürleyen válthatja ki, de Baku vagy Latza csapatba kerülése sem lennek meglepetés.
A házigazda legutóbb három bajnokiját sorozatban elvesztette, legutóbb október 30-án nyert mérkőzést – mit ád ég, éppen a Mainz ellen – a kupa 2. fordulójában, hosszabbítás után 3–2-re. Az őszi bajnokijukat ugyan megnyerte a Mainz, ám csupán a 93.(!) percben szerett Maxim-góllal tudott felülkerekedni. Erre volt a riposzt a kupameccs, amelyet az Augsburg egy 105. perces Caluby-fejessel nyert meg végül.
Szóval, jó kis szoros meccsekre képesek egymással, ilyennek ígérkezik a vasárnap délutáni is.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (AUG–MAI)

ÖSSZESEN: 15 mérkőzés, 5 Augsburg-győzelem, 2 döntetlen, 8 Mainz-győzelem/ 19–27-es gólkülönbség
AUGSBURGBAN: 7–3–2–2/ 11–11
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Mainzban 1–2 (az ősszel), Augsburgban 2–0 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Michael Grigoritsch, Ku Dzsa Csol és Afred Finnbogason 3-3, ill. Josinori Muto 4 gól.

 

STUTTGART–FREIBURG  

Ősszel, szeptember közepén parádés hatgólos meccset vívtak egymással,  amelyen mindkét csapat vezetett, az akkori vendég Stuttgart kétszer is a veterán Gómez góljával, mégsem tudott felülkerekedni egyikük sem. A svábok hátránya jelenleg 7 pont a fekete-erdeiekkel szemben, azaz őket sokkal jobban nyomja a győzelmi kényszer.
A hazaiaknál Baumgart szereplése kérdéses, az izomszakadásból felépülő világbajnok hátvéd, Pavard ezen a meccsen tér vissza az együttesbe. A két dél-amerikai, Insúa és Sosa nagy harcot vív a kezdőbe kerülésért. Az ifjú argentin csatárt, Nicolás Gonzálezt s veterán, szeptemberben duplázó Mario Gómez váltja fel a támadó ék szerepkörében.
A Mainzban Grifo újra bekerülhet a csapatba, de Streich mesternek inkább a védelmet kell megerősítenie. Ezért Kübler szerepeltetése került előtérbe Stenzel helyén, középen Frantz váltja Gondorfot és az is lehet, hogy Petersen helyén Niederlechner kezd.
A Stuttgartot a históriája is „támogatja”, a Freiburg 17 élvonalbeli fellépéséből mindössze négyszer távozott ponttal vagy pontokkal a sváb fővárosból.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (STU–FRE)

ÖSSZESEN: 35 mérkőzés, 21 Stuttgart-győzelem, 4 döntetlen, 10 Freiburg-győzelem/ 61–43-es gólkülönbség
STUTTGARTBAN: 17–13–2–2/ 37–16
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Freiburgban 3–3 (az ősszel), Stuttgartban 3–0 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Martin Harnik 9, ill. Rodolfo Cardoso, Nils Petersen és Harry Decheiver 3-3 gól.

 

BUNDESLIGA, 20. forduló. Sport1 15:15 FC Augsburg–FSV Mainz 05  (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 17:45 VfB Stuttgart–SC Freiburg (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba. műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)