Berlinen át vezet az út Berlinbe • SportTV

Berlinen át vezet az út Berlinbe

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 06. 09:26    
Olvasási idő: 2 perc

Több évtizedes álma a berlini szurkolóknak, hogy egyszer végre saját stadionjukba mehessenek ki egy kupadöntőre saját csapatuknak szurkolni. Ebben a kiírásban még csak a nyolcaddöntőnél tartanak, de most a kuparekordert kellene legyőzniük ehhez a hazaiaknak az Olimpiai Stadionban.

Niko Kovac ellenfélként is hazajár Berlinbe (Fotó: Getty Images)

RB LEIPZIG–WOLFSBURG

A magyar edző csapata előtt azért megmutatjuk a magyar válogatott futballisták csapatát is. Az egyre jobb formába lendülő Leipzig a bajnokságban jó középcsapat Wolfsburgot fogadja, különös tehertétellel. A negyeddöntőben elsőként kellene esélyesként továbbjutnia. A keddi játéknapon ugyanis a három másodosztályú együttes mind kiverte élvonalbeli ellenfelét, majd a Werder idegenben búcsúztatta a Bundesliga éllovasát, a Dortmundot.
Ezen a találkozón egyértelműen Gulácsi Péter és Willi Orbán – mindketten a kezdőcsapatba vannak jelölve az előzetesek szerint – a favorit, de nem lesz könnyű dolga. A múlt eredményei nem orientálnak egyértelműen. 7 eddigi tétmeccsükből 3-3-at nyertek meg, egy döntetlen mellett. A kupában is egyformán állnak. Ugyan kétszer is Lipcsében játszottak, de ellentétes végkifejlettel: 2011-ben az 1. fordulóban a Lipcse győzött 3–2-re otthon, 2015-ben viszont a nyolcaddöntőben a Wolfsburg 2–0-ra nyert a Red Bull Arenában. A bajnokságban legutóbb a karácsony előtti fordulóban csaptak össze, Wolfsburgban a farkasok 1–­0-ra győztek, Roussillon góljával. Szóval, az esélyesnek itt aztán  igencsak meg kell küzdenie az első favorit-továbbjutásért

HERTHA–BAYERN

A létező legnehezebb ellenfelet kell kiütnie a berlini a berlini szurkolók szíve csücskének, hogy az évtizedes álmot valóra váltsa. A rekordbajnok és kupagyőztes FC Bayern ráadásul most sebzett oroszlánnak is számít. A nagy Dortmund-üldözésbe a hétvégén beütött a krach: a csapat rossz helyzetkihasználása miatt kikapott Leverkusenben, nem tudta kihasználni az üldözött Dortmund botlását a Frankfurt ellen. Niko Kovac alatt ismét inog a kispad, a bajnokság egyre inkább elúszni látszik, bár ezt hivatalosan természetesen senki sem akarja elismerni Münchenben.  A hangsúly egyre inkább a BL-re, no és persze a DFB-kupára kerül át. Ez utóbbiban eddig csupán háromszor csaptak össze, mindháromszor Berlinben, de a legutóbbi meccsnek is már lassan 33 éve. Először 1967-ben az első körben a bajorok hosszabbításban 3:2-re nyertek a fővárosban, a győztes gólt Gerd Müller (ki más?) szerezte a 113. percben. Három évre rá a negyeddöntőben, szintén az Olimpiai Stadionban újra hosszabbításig mentek, a normál 90 perc 1–­1-re végződött, a plusz időben viszont négy gól is született: Weiss a Bayernnek szerzett vezetést, de a hazai együttes háromszor betalálva fordított Granitza, Horr és Gersdorff góljával. 1986-ban találkoztak legutóbb, akkor is csak egyetlen perc hiányzott a hosszabbításhoz, Roland Wohlfarth a 89. percben lőtte tovább a 2. fordulóba a münchenieket.
Közismert a két edző, Dárdai Pál és Niko Kovac régi-régi kapcsolata: együtt is játszottak a Herthában, ellenfelek is voltak, amikor Niko Kovac már a Bayern mezét viselte. Nem mellesleg: a berlini születésű horvát mester Franz Beckenbauer, Sören Lerby és Jürgen Klinsmann után csupán a negyedik az elmúlt fél évszázadban, aki a bajorokat a pályán és edzőként is szolgálta. Kaiser Franz szerzett egy addig – és azóta sem – nyert trófeát, az akkori UEFA-kupát a csapattal, a másik kettő edzői karrierje a kispadon bántóan rövidre és nem túl eredményesre sikeredett. Berlinben most Kovacnak nyernie kell, hogy ne jusson nagyon gyorsan a sorsukra…

DFB-KUPA, NYOLCADDÖNTŐ. Sport1 18:15 RB Leipzig–VfL Wolfsburg (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 20:45 Hertha BSC–FC Bayern München (kommentátor: Haraszti Ádám)