PL-rajt, a vb-döntő visszavágójával • SportTV

PL-rajt, a vb-döntő visszavágójával

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 07. 07:42    
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtök este a Newcastle-ban rajtol a darts legmagasabb presztízsértékű sorozatversenye, a Premier League. Május közepéig az alapszakasz tíz fordulóját és a 7 rájászásnapot 16 színhelyen bonyolítják le (Rotterdam duplázik). Az első nap rögtön sor kerül egy csúcsrangadóra is: a világbajnokság Újév-napi fináléjának visszavágóját is lejátsszák az Utilita Arenában.

Az előző nagydöntő két réztvevője most már az első játéknapon összecsap (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az eredetileg kijelölt mezőny létszáma tíz állandó játékosról 9-re csökkent azáltal, hogy Gary Anderson krónikus házfájdalmaira hivatkozva lemondott a sorozaton szereplésről. A PDC szellemesen reagált a kialakult helyzetre. Nem állít be 10. játékost állandóra, hanem minden színhelyen lesz egy beugró versenyző, aki Anderson eredeti ellenfelével meccsel, de az az eredmény nem számít a pontversenybe. Így az alapszakasz végén csak egy játékos esik ki, viszont 9 újabb szereplő játszhat a PL-ben, azaz mégsem 9, hanem 9+9 nyíldobó szerepel, igaz a fele csak egyszer.

A nyitó napon Chris Dobey (a világranglistán 35.) lesz a beugró, cseppet sem véletlenül, hiszen helyi illetőségű.  A vb-n éppen Anderson ellen búcsúzó játékos a program harmaódik meccsét játssza Mensur Suljovic (vlr.. 8.) ellen, aki tavaly olyan jó meccseket játszott, hogy erre az évre is beválasztották az indulók közé.
A program a vb-b „citromdíjat” kiérdemlő angol James Wade (vlr.: 10.) és a búcsúévét teljesítő Raymond van Barneveld (vlr.: 28.) összecsapásával kezdődik. A veterán holland az összes színhelyen elköszön majd a helyi közönségtől, ezt első ízben Newcastle-ben  teszi majd meg.

Gerwyn Price most kedvenc ellenfelei egyikével, Daryl Gurneyvel kezd a Premier League-ben

A második meccs két részese brit, a walesi Gerwin Price (vlr.: 7.) és az észak-ír Daryl Gurney (vlr. 5.). Kilenc eddigi csatájukból 7-et az előbbi nyert meg, a PL-ben tavaly remiztek egymással. A Dobey–Suljovic mérkőzés után jön a nap fénypontja, a két Michael, Van Gerwen és Smith csatája, amely egyszersmind az idei vb-döntő és a tavalyi PL-finálé visszavágója is. „Nem maradhattam távol az idei PL-től, hiszen legutóbb itt és a vébén is döntőt vívhattam. Nincs ok az önelégültségre,  különösen úgy, hogy az évet Michael ellen kezdhettem. Úgyhogy tovább kell játszanom azzal a pozitív hozzáállással, ami eddig eljuttatott” – nyilatkozta az angol. A  2018 novemberétől máig tévés meccsen veretlen Van Gerwen a vasárnapi, a Mastersen aratott győzelem után a következőket mondta: .  „Az elmúlt hat évben  megmutattam, hogy én vagyok a világelső, s erre büszke is vagyok. Voltak olyan idők, amikor ez nem igy volt, hibáztam és elvesztettem a meccseket, így ha csökkentenem sikerül ezek számát, akkor még többet nyerhetek, végső soron ez is a célom.”
A nap záró csatáját a skót Peter Wright (vlr.. 3.) játssza a világ második játékosa, Rob Cross ellen, akivel szemben negatív a mérlege. Mi több, a PL-ben még nem is győzte le, igaz, csupán a tavalyi két meccset játszották a csúcsligában.

Sport1 20:00  Darts Premier League, 1. forduló (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)