Félnapos kézi-szupermaratoni, BL-győztesekkel • SportTV

Félnapos kézi-szupermaratoni, BL-győztesekkel

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 09. 12:14    
Olvasási idő: 3 perc

Folytatódik a férfi BL, megkezdődött a férfi EHF-kupa, a nőknél is fordulót rendeznek a csúcsligában. S mivel szerencsére sok a közvetítési jogunk, élünk is vele: a Sport1-en délután fél háromtól éjjel 1-ig egyfolytában kézilabdát mutatunk – reméljük, nem csupán elvakult sportági mániákusoknak...

Huszonegyedszer is összecsap az európai kupaszíntéren a Veszprém és a Barcelona (Fotó: handballveszprem.hu)

KRIM–FTC

A nagy kézimaratonit Ljubljanában kezdjük, ahová az FTC-Rail Cargo Hungaria látogat. A tét súlya inkább a hazaiakat nyomja, vereség esetén 4 meccs után nyeretlenül állnának, lényegében elvesztve minden esélyüket a továbbjutást jelentő első négy hely valamelyikére. A győzelem viszont a Fradit – amelynek továbbra is a mezőnyben a „legszellősebb” a védelme, átlagban meccsenként 32.5 kapott góllal – csaknem biztos továbbjutó pozícióba juttatná.
A két csapat közös kupatörténetében a szlovénok állnak jobban: a 7 eddigi összecsapásból négyet nyertek meg a zöld-fehérek két sikerével szemben, egy döntetlen mellett.
„A Krim meglehetősen speciális kézilabdát játszik, olyat, amilyet a nemzetközi mezőnyben egyetlen másik csapat sem, ezért nehéz ellene felkészülni. Természetesen látjuk azt is, hogy miként lehet megfogni a szlovénokat, és talán azt is kijelenthetjük, hogy a legutóbbi meccsen mutatott extra teljesítményt ezúttal elegendő lenne csak megközelíteni. A fej dönti el ezt a meccset, ha koncentráltak leszünk, begyűjthetjük a két pontot” – nyilatkozta Elek Gábor vezetőedző a ferencvárosiak honlapjának, a fradi.hu-nak.

VESZPRÉM–BARCA

Ljubljanából jó nagy ugrás – légvonalban 285 km – Veszprém, ezt a „távolságot” néhány másodperc alatt megteszik kapcsolótermi kollágáink, ám azért készültünk néhány előzetessel is a férfi BL A-csoportjának az egyik csemegéje, a Veszprém–Barca rangadó előtt. (A katalán csapat neve hivatalosan ugyan FC Barcelona Lassa, de „marketing okokból” magukat Barca Lassaként nevezik meg.) Az örök győzelmi aspiráns veszprémiek a 9-szeres BEK-/BL-győztes fogadják, amely jelenleg is vezeti a BL-csoportot három tiszta ponttal az egy meccsel többet játszó 2017. évi győztes Vardar előtt.

„A Veszprém idén már pályára lépett a spanyolok ellen, idegenben. A Barcelonában rendezett mérkőzésen végül háromgólos vereséget szenvedtünk. Csapatunkból Dragan Gajics volt a legjobb góllövő nyolc góllal, amiből ötöt büntetőből szerzett. A túloldalon Casper Mortensen volt a legeredményesebb hét góllal, amiből négy született hetesből. A mérkőzés után Gajics úgy vélte, hogy sok volt az eladott labda, illetve a technikai hiba, valamint azt is elmondta, hogy nem sikerült teljesen felvenni az ellenfél ritmusát, amiből adódóan pánikolni kezdtek, és egyéni megoldásokra hagyatkoztak a támadásoknál.

A Barca a Bajnokok Ligájában az első fordulóban elszenvedett vereség óta hibátlanul menetel és zsinórban kilenc győzelemmel a csoport élén áll. A csapat legjobb góllövője Casper Mortensen 56 találattal, azonban ő már a Veszprémben nem léphet pályára, ugyanis a világbajnokságon súlyos, operációt igénylő sérülést szenvedett. A sérült dán balszélső helyére Nemanja Ilic érkezett kölcsönbe a Toulouse-tól.

A spanyol bajnokságban továbbra is toronymagasan és veretlenül vezeti a tabellát. Összesen 17 találkozót vívtak és ugyanennyi győzelmet arattak. Legutóbb a Liberbank Cuenca ellen léptek pályára kedden, és arattak 35–20-as győzelmet. A csapat legjobbja Jure Dolenec volt hat góllal. A legeredményesebb játékosuk a hazai pontvadászatban Casper Mortensen 70 egységgel” – mutatja be az előzményeket és az ellenfelet röviden a hazaiak honlapja, a handballveszprem.hu.

Kapcsolódó

ÖRÖK KUPAMÉRLEG (VESZ–BAR)

Összesen: 20 mérkőzés, 5 Veszprém-győzelem, 1 döntetlen, 14 Barca-siker, 529–574-es gólkülönbség
Veszprémben: 8–4–1–3/228–224
Az első mérkőzés: 1986. 4. 13., VÁÉV Építők SC–FC Barcelona 27–25 (13–12), KEK-elődöntő, első mérkőzés
A legutóbbi mérkőzés: 2018. 9. 22., FC Barca Lassa–Telekom Veszprém 31–28 (17–14), BL-csoportkör, A-csoport

GYŐRI ETO–VIPERS

Pintea góljaira szükség lesz az újabb győri sikerhez (Fotó: gyorietokc.hu)

Veszprémből csak egy sokkal kisebb ugrás Győr, mindössze 77 km, és mi a gyönyörű, új és telt házas Veszprém Arénából a gyönyörű, új és vélhetően szintén telt házas Audi Arénába kapcsolunk. Csak míg a veszprémi meccs „minimum” háromesélyes, Győrben hatalmas csalódást okozna, ha az Audi ETO nem tartaná otthon mindkét pontot. Bár a múlt héten Érden „csak” döntetlenre futotta az előző két BL-kiírás győztesének a magyar rangadón az FTC ellen, a Vipers – amely aktuálisan a csoport 2. helyezettje – aligha képes akkora ellenállásra, mint a Fradi. Ugyan a kristiansandi együttes négyes nyerő sorozatban van, a Győr viszont az összes hazai találkozóját megnyerte az idén, a BL-ben és a magyar bajnokságban is. A csoport két legkevesebb gólt kapó csapata találkozik, ugyanakkor a norvégoké az eddig leggólképesebb egyöttes (34.75 gól mérkőzésenként), Az ETO-nak a Fradi ellen 15 meccses győzelmi sorozata szakadt meg, de még mindig 16 mérkőzés óta veretlenek, ez csak hattal kevesebb, mint eddigi BL-rekordjuk.
A két csapat a BL-ben először találkozik, a 2003–04-es és a következő EHF-kupa-kiírásban viszont egyaránt megmérkőztek, mindkétszer a győriek jutottak tovább és mindkétszer eljutottak a döntőig (amelyet el is vesztettek, a másodikat a fehérvári Cornexi Alcoa ellen).

LA RIOJA–BALATONFÜRED

Győrból újra egy nagyobb ugrás – a nap leghosszabbja, potom 1653 km – Logrono, ahol a helyi La Rioja a Balatonfüredi KSE-vel meccsel. A spanyol együttes nemzetközi kupatapasztalata nagyobb, az évtized elején két ízben is elődöntős volt az EHF-kupában, majd négy éve át szerepelt a BL-ben (a 2012–13-as kiírástól a 2016–17-esig), egy alkalommal a nyolcaddöntőig is eljutva.
A két együttes a francia St. Raphael Var és a címvédő német Füchse Berlin mellé került a csoportkör A-csoportjába, ők már délután lejátsszák a maguk mérkőzését a német fővárosban. Aligha kérdéses, ebben a csoportban minden egyes pontszerzés nagy bravúrnak számítana a magyar bajnokság 4. helyezettjétől.

Kézilabda-szupermaratonink zárásaként felvételről későn este megmutatjuk a tatabányaiak csoportjának (B-csoport) másik mérkőzését, a  német Hannover-Burgdorf és a macedón Eurofarm Rabotnik összecsapását

KÉZILABDA-EUROKUPÁK. Sport1 14:30 RK Krim Ljubljana–FTC Rail Cargo Hungaria női BL középdöntő csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 17:00  Telekom Veszprém–FC Barca Lassa férfi BL csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pésztor István, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila és Juhász István); Sport1 19:15 Győri Audi ETO KC–Vipers Ktistiansand női BL középdöntő csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pigniczki Krisztina, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 21:15 BM Logrono La Rioja–Balatonfüred KSE férfi EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1 23:15 TSV Hannover-Burgdorf–HC Eurofarm Rabotnik férfi EHF-kupa csoportmérkőzés (felv., kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila)