Szlovéniai „pontszerző kiránduláson” a Szeged • SportTV

Szlovéniai „pontszerző kiránduláson” a Szeged

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 10. 10:02    
Olvasási idő: 3 perc

Ha nem is olyan hosszú, de reméljük, a szombatihoz hasonlóan tartalmas kézilabdaprogramot nyújtunk vasárnap is a sportág szerelmeseinek. Lesz benne női és két férfimeccs, a negyedik BL-csapatunk (Szeged) fellépése, s végül a „kibeszélő kézilabda-showműsorunk”, a Harmadik Félidő is.

SIÓFOK–METZINGEN  

Ahogy az udvariasság diktálja – a hölgyekkel kezdünk. Afféle jutalomjátékon fogadja a Siófok a Metzingent. A Balaton-parti gárda az eddigi mind az öt csoportmeccsét megnyerte, mostani ellenfelét január 12-én idegenben 33–26-ra győzte le. A múlt heti, ötödik sikerrel nem csupán a továbbjutás, hanem a csoportelsőség is biztossá vált, így már csak a százszázalékos mérleg megőrzése marad a presztízscél. No meg persze a csapat támogathatná legjobb gólszerzőjét, Andrea Kobeticet, hogy a sorozat eredményességi kistájának élén maradjon. Jelenleg a krasznodari Diana Golub 43 góllal vezet, a norvég Betina Riegelhuthnak (Storhamar) 39, Kobeticnek és a herningi Helena Gigstadt Fauskének 38 van, de a mieink horvát exválogatottja eggyel kevesebb mérkőzésen szerepelt.
A siófokiaknál sérültlistán van Andela Janjusevic, Joanna Drabik és vasárnap még nem játszhat még Such Nelli sem, de ő már a következő mérkőzésen talán bevethető lesz.
Tor Odvan Moen, a siófoki együttes edője a klubhonlapnak nyilatkozott a mérkőzésről: „Ezzel a mérkőzéssel lezárul a szezon egy szakasza, remek időszakon vagyunk túl. A csapatot felspannolta ez a sorozat, az ellenfelek, és a tét kihozta a lányokból a győztes ént.  Nagyon örülök annak, hogy hazai pályán, ráadásul telt ház előtt zárhatjuk a csoportkört. Ez a csapatnak, és a szurkolóinknak is sokat jelent, akiket szeretnénk maximálisan kiszolgálni. A klub életében ez egy mérföldkő, hiszen soha nem volt még ilyen magaslatokban az SKC. Bízok a pozitív zárásban, hiszen egyre jobb a kohézió. A játék minden elemében sokat fejlődtünk, a védekezésünket pedig külön ki kell emelni.”

CELJE–SZEGED

Szlovéniába utazik a MOL-Pick, amely „bombabiztosan” tartja a 2. helyét az A-csoportban, éppúgy 5 pontnyira van a vezető PSG-től, mint amennyivel megelőzi a harmadik Flensburgot. Gyakorlatilag négy pontra van már csak szüksége a hátralévő négy csoportmérkőzésen, hogy matematikailag is bizonyossá váljon a továbbjutása. Carlos Pastor legényége persze ennél most már többre vágyik.
„Rangadóval indította a 2019-es esztendőt az RK Celje Pivovarna Lasko. Az örök rivális Gorenje Velenje otthonában nyitottak a bajnokságban, ahol az első félidőt a hazaiak uralták, már négy góllal is vezettek, de 12–12-es döntetlennel mentek szünetre. A második játékrészben folytatta a Celje jó játékát, amit az első végén mutatott. Egyre nagyobb előnyben kézilabdázhatott a szlovén bajnoki címvédő. Két balátlövője, Josip Sarac és a Veszprémtől kölcsönkapott William Accambray repítette őket előre hét, illetve hat találattal. Végül 30–26-os győzelmet arattak Velenjében.
A szlovén férfikézilabda-bajnokság legnagyobb meglepetését okozta szerdán a Trimo Trebnje azzal, hogy a Celjét otthonában, a Zlatorog Arénában győzte le 31–26-ra. A trebnjeiek a nyolcadik helyen állnak a tabellán, azonban az alapszakasz-elsősége így sem forog veszélyben holnapi ellenfelünknek, mivel vesztett pontok tekintetében jobban állnak, mint a második pozíciót elfoglaló Riko Ribnica.
Bajnokok Ligája-csoportunkban a kiesést jelentő 7. helyen állnak jelenleg a celjeiek, de csak rosszabb gólkülönbségük miatt a Motor Zaporizzsjával szemben. Egy jó jó tavaszi idénnyel akár a 4. pozíció elérésére is képesek lehetnek” – adott ellenfélbemutató helyzetképet a szegediek honlapja, a pickhandball.hu.

„Fontos azt mindenkinek tudnia, hogy nem a nulláról folytatjuk a Bajnokok Ligáját. A célunk, hogy minél jobb helyen zárjuk a csoportküzdelmet. Most jó pozícióban állunk, és nagyon jó lenne ezt minél gyorsabban bebiztosítani, újabb két pontot szerezni, vagyis nyerni Celjében” – adta ki a jelszót Juan Carlos Pastor, a szegediek vezetőedzője

Juan Carlos Pastor biztatása mellett csak győzelem lehet a celjei eredmény… (Fotó: pickhandball.hu)

A két csapat összmérlege a Pick számára kedvező, amely az őszi összecsapáson már az első félidőben tízgólos vezetést szerzett, végül 9-cel győzte le a szlovén bajnokot. (Legjobb szegedi gólszerzők: Maqueda és Bánhidi 5-5, Källman és Sostaric 4-4 gól.) A szegedieket mintegy 250 szurkoló kísérte el a Celjébe, ahol legutóbb 2016 decemberében csapatuk 31–25-ös győzelmet aratott, ugyancsak a BL csoportkörében, a B-csoportban rendezett mérkőzésen.

Kapcsolódó

ÖRÖK KUPAMÉRLEG (CEL–SZEG)

Összesen: 7 mérkőzés, 2 Celje-győzelem, 1 döntetlen, 4 Szeged-siker, 169–184-es gólkülönbség
Celjében: 3–1–1–1/83–84
Az első mérkőzés: 2004. 12. 4., Celje Pivovarne Lasko–SC Pick Szeged 23–23 (11–10), BL-nyolcaddöntő, első mérkőzés
A legutóbbi mérkőzés: 2018. 10. 6., MOL-Pick Szeged–RK Celje Pivivarne Lasko 32–24 (18–8), BL-csoportkör, B-csoport

GRANOLLERS–KIEL

Egy spanyol és egy német együttes összecsapása mindig kiélezett csatát ígér. Ráadásul a D-csoport nyitó rangadóján két olyan csapat küzd meg, amelyek réges-régen állandó résztvevői az európai kupasorozatoknak, korábban mégsem találkoztak egyetlenegyszer sem. Ketten együtt összesen ötször nyerték el az EHF-kupát, még a régi lebonyolítási formában. A spanyolok 1995-ben és 1996-ban, a németek 1998-ban, 2002-ben és 2004-ben hódították el a trófeát. 14(!) egymást követő szezon (közte három végső győzelem) után most került „vissza” a BL-ből az EHF-kupába a Kiel, amely legutóbbi indulásakor, 2004-ben el is nyerte a kupát.  A német csapatnak nélkülöznie kell egyik legjobbját, az izlandi Gisli Kjartanssont vállsérülése miatt.

KÉZILABDA-EUROKUPÁK. Sport1 14:45 Siófok KC–TuSSies Metzingen női EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Molnár Zsolt, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 16:45  RK Pivovarne Lasko Celje–MOL-Pick Szeged férfi BL csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István és Vadkerti Attila); Sport1 19:15 Fraikin GM Granollers–THW Kiel férfi EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor istván); Sport1 21:15 Harmadik Félidő kézilabda talk-skow (műsorvezető: Petur András)