Hamburg: az éllovas pozíció kötelez • SportTV

Hamburg: az éllovas pozíció kötelez

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 11. 08:54    
Olvasási idő: 2 perc

Régen mutattuk a német másodosztályból a csúcsfavorit, s jelenleg „küldetésének” megfelelő Hamburger SV-t – most törlesztünk egy kicsit az adósságunkból...

A hamburgiak gpévágója, Pierre-Erick Lasogga és a drezdaiak görög származású, de németként szültett köuéppűlyása, Ioannis Nikolaou hétfőn este többször is összecsapahat (Fotó: Getty Images)

Ne feledjük – a hamburgi szurkolók sosem feledik – : az egykori KEK-, majd BEK-győztes, az UEFA-kupában döntőt is bukó HSV ez egyetlen Bundesliga-alapító volt, amelyik sosem esett ki az élvonalból – egészen tavaly májusig. Akkor megtörtént a szörnyűség, amit megemészteni sosem fognak a vérbeli hamburgi rajongók – legfeljebb megbocsájtanak, ha összejön az azonnali visszajutás. Ezen az úton most programszerűen, egy-két döccenéssel halad az együttes. Igaz, a nagy cél érdekében a vezetőség októberben edzőt cserélt: Christian Titznek megköszönték a működését és a 38 esztendős Hannes Wolfot bízták meg az irányítással. Az együttes azóta csupán két vereséget szenvedett (az egyiket a Kieltől, amely oda-vissza megverte így őket, a másikat a Bielefeldtől, éppen az előző fordulóban.) A kupában aztán javítottak: a Nürnberg elleni 1–0 megmutatta, melyik csapatnak van inkább az élvonalban a helye. (Könnyen helyet is cserélhetnek persze idén májusban: az 1FCN a sereghajtó az első, a HSV az éllovas a második ligában.)
A hétfői ellenfél, a drezdai Dynamo is fényesebb múltú, mint jelenű. Igaz, legnagyobb sikereit még az újraegyesítés előtt, NDK-sként érte el, több ízben jutott európai kupanegyed- , egyszer elődöntőbe is. A 90-es években még Bundesliga-csapat is volt, a 2000-es évtizedet zömmel a harmad- és a negyedosztályban töltötte, 2010 óta főként másodosztályú. A Bundesliga2-ben a csúcsot a tavalyelőtti 5. hely jelentette. Most a 10. helyen áll, 20 meccsen 15 ponttal szerzett kevesebbet a HSV-nél. Idegenben nem túl ijedős, 10 meccsen 3–3–4  a mérlege. Hogy meglegyen a hasonlóság a vendéglátójávaL. A sárga-fekete alakulat is cserélt edzőt az idényben, még korábban mint a HSV: augusztusban kiadták a már három éve irányító Uwe Neuhaus útját, az átmenetileg (csak egy bajnokira) irányító Christian Fiel után Maik Walpurgisra bízták a csapatot. Hogy aztán a drezdaiak mire mennek a most már ismét „kötelező” győzelmet óhajtó hamburgiakkal, kiderül hétfőn este az ismét egykori nevét viselő Volksparkstadionban. (Az ősszel egyébként a Hamburg 1­–0-ra győzni tudott Drezdában is, a dél-koreai Hvang Hi Csan góljával.)

BUNDESLIGA2, 21. forduló. Sport1 20:30 Hamburger SV–SG Dynamo Dresden (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)