Dárdai legjobb meccsével verte meg a "Csikókat" • SportTV

Dárdai legjobb meccsével verte meg a „Csikókat”

2019. 02. 11. 14:40    
Olvasási idő: 6 perc

Fáradtan az otthon még veretlen Gladbach ellen?

Az őszi 4-2-es berlini győzelemmel végződő mérkőzés ismeretében izgalmas összecsapásra készülhettek a felek a Borussia Mönchengladbach – Hertha BSC meccsen. A Borussia Parkban eddig 9 meccsen csak 3 gólt kapó, a 21. fordulót a második helyről kezdő Gladbach nagy esélyesként várta a meccset, míg a Hertha a kupában jelentős erőfeszítései ellenére a hosszabbításban alulmaradt a Bayern ellen csaknem 75 ezer néző előtt Berlinben. A berlini kupameccs sokat kivett a Herthából, így Dárdai a szerdán a padról beszálló Klünter, Selke, Torunarigha, Lustenberger kvartettet a kezdőbe jelölte. Az alapemberek közül Arne Maier a wolfsburgi, míg Javairo Dilrosun egy korábbi sérülése miatt hiányzott. Kollégájának, Dieter Heckingnek nem voltak ilyen gondjai, ő csak egy helyen gondolkodott, de végül a gólpasszkirály Florian Neuhausnak szavazott bizalmat Denis Zakariával szemben. Nézzük a felállást és a taktikai feladatokat:

Gladbach – Hertha alapfelállások

Magas presszing és kontrák a Herthánál

A remekül passzoló és a letámadásokat jól kijátszó Gladbach ellen Dárdai rendkívül rugalmas hadrendet választott, hiszen védekezésben hol az amúgy Hazard dinamikája ellen is jó eséllyel induló Torunarigha lépett be baloldali belső védőnek, hol a középpályás és a középső védő poszt között idén már sokszor pendliző Lustenberger állt vissza. Ebből a nagyon kompakt alakzatból elsősorban Grujics erejét, Kalou cselezőkészségét és Selke, valamint Mittelstadt gyorsaságát kihasználva próbált kontrázni a Hertha.

ultrakompakt Hertha

Ami érdekesebb, hogy az igencsak erős gladbachi építkezés ellen nagyon agresszív magas presszinget alkalmazott Dárdai: Selke és a mellé érkező második támadó (hol Duda, hol Kalou) felelt a zseniálisan passzoló Sommerért és a két középső védőért, míg középen hol Grujics (a harmadik perc elején), hol Duda (hatodik perc) követte a mélységi irányító Tobias Stroblt. Sőt, Grujics már a hatodik percben egy csúnya belépőnél megsérült, valószínűleg itt sérülhetett meg Jonas Hofmann is.

Átlóban passzoló Gladbach avagy keressük Stindlt!

A Hertha-presszinget a Gladbach Sommer és Elvedi lapos centrális passzaival próbálta áttörni, ezek többnyire a szokás szerint rendkívül mélyen visszahúzódó, és ezzel a szélről bemozgó Hazard, Plea duó számára maga mögött óriási területeket nyitó Lars Stindl felé irányultak. Érdemes megfigyelni, hogy Stindlt a középső védő Niklas Starknak kell követnie az ellenfél térfelének közepére.

A Hertha magas letámadása kontra a Gladbach labdakihozatala

Erre a 6-7 emberes magas presszingre a Gladbach, az ötödik percbeli labdakihozatalnál egy Neuhaus-féle forgatás után Jonas Hofmann bal oldali félterületre való bemozgásaival reagált: Stindl továbbra is megjátszható volt, így Hofmann passza után Pleát könnyedén ugratta ki, Stark azonban legalább ötméterest hátrányt ledolgozva az utolsó pillanatban megzavarta a lövést, így a labda az oldalhálóban kötött ki. Az erős letámadás és a nagyon kompakt, sokszor egymástól 15 méter mélységre védekező Hertha ellen Hecking hátravonta Stroblt, aki – mivel Stindl hátrahúzta magával Rekiket – hosszú labdákkal operált: a kilencedik percben Hazard-t, egy perccel később Wendtet ugratta ki remek ütemben. A válasz egy Kalou-cselsorozat utáni Selke-kontra volt, Elvedi akár sárgát is kaphatott volna a buktatásért. A 4-5-1-ben védekező Gladbach ellen Selke jól találta meg az üres területeket, és ha kicsit jobban veszi át a labdát a 12. percben, nagyobb helyzet is lehetett volna.

Kalou parti 2019!

A szögletből, amelynél a Gladbach emberfogást védekezett, a Hertha óriási helyzetet puskázott el, amikor Salomon Kalou senkitől sem zavartatva fejelt úgy három méterről a kapu mellé!!

Büntetésből nyáron a Balatonon fejelőbajnokság!

Az egyre komolyabb ritmust felvevő Gladbach két remekül végigvitt támadással válaszolt, ám előbb Stindlt blokkolták, majd Wendt beadásába lépett bele Stark.

Az első negyedóra végére a Hertha egy 4-4-2-es mélyebb formációra állt vissza, míg a Gladbach a feltolt szélsővédők miatt szinte 2-5-3-ban birtokolta a labdát csaknem hetven százalékban, úgy, hogy a középső védőpárosból hol Ginter, hol Elvedi is mélyen a Hertha térfelére tört előre a labdával. A jobbhátvéd Michael Lang a huszadik perc végén például annyira elöl találta magát, hogy egy bedobás utáni Hazard, Hofmann passzkombináció után 6 méterre állt szemben Jarsteinnal, ám a norvég kapus ezúttal is megmentette a BSC-t. A Gladbach ekkor Ginter és Stindl visszaszerzései, Selke pontatlan labdaátvétele, valamint Kalou rossz kiugratása miatt jól védekezte le a Hertha-kontrákat. Kalou azonban előbb a 28. percben vitte el Strobl mellett fantasztikusan (a sárga elmaradt), majd egy Grujics által kipasszolt labdával indult meg a jobbszélen, nagy jóindulattal 3 a 6 ellen. Egy lövőcsellel elküldte Elvedit, a visszazárni próbáló Neuhaus elé is becselezte magát, majd remekül lőtte ki a hosszút, 0-1!

Az életet idényét játszó, ám mostanában folyamatosan sérülésekkel bajlódó Jonas Hofmann eddig bírta, őt a 19 éves francia szupertehetség, Mickael Cuisance váltotta, ez azonban kis átszervezést jelentett: a sokkal inkább mélységből passzoló francia a jobb oldali nyolcas posztot foglalta el, míg a dinamikus, a védővonalak között otthonosan mozgó Neuhaus ment át balra. Cuisance nagyon aktívan kérte a labdákat, ám forgatásaiba többször is hiba csúszott, és nem igazán vette fel jól a ritmust. A Hertha pedig átállt egy 5-3-2-re, amelyben itt éppen Grujics támad le Selke mellett:

A Gladbach továbbra is irányította a mérkőzést, ám Kalou és Duda labdabiztossága, valamint Selke megindulásai (a 41. percben Elvedi mellett suhant el) miatt a Hertha állandó veszélyt jelentett kontráknál.

Davie Selkével nem bírta a Gladbach-védők Fotó: GETTYIMAGES

Az első játékrésszel a vendégek lehettek elégedettek, mert hiába volt több mint hetven százalékban a Gladbaché a labda és lőtt többször kapura (6 vs 4), csak egy nagy lehetősége volt (Lang ziccerét 55-68% között mérték a lövésalapú modellek), míg a Herthában Kalou két 35%-os helyzetéből a nehezebbiket (csinálta meg magának és) lőtte be.

Duda és Selke eldönti

A második félidő eleje kiegyenlített küzdelmet és eseménytelen játékot hozott. A Gladbach nem dominált annyira, ám a Hertha Selke és Duda révén, valamint a jobb oldalon elszáguldó Klünter által az ötvenedik percben veszélyeztetett. A nagyjából 50-50-es labdatartási egyenlőség egyik oka, hogy a Hertha Jarstein fordítása és Torunarigha pontos passza révén jól tartotta meg a labdát a „Csikók” presszingje ellen. A Gladbach továbbra is óriási erőkkel támadott, ám a második gól előtti Gladbach-támadóalakzat, hogy úgy mondjam, hagyott némi kívánnivalót maga után.

Ettől függetlenül a saját térfeléről induló Davie Selke hihetetlen futását és utolsó passzát Dudának minden dicséret megilleti. A harmadik berlini idényében végre magára találó ultratechnikás, ám Dárdai által a mezőnymunkája és sebességbeli deficitje miatt sokat korholt szlovák fiú a mezőnyben is többször remekül tartotta meg a labdát, és ennél a gólnál (már a tizedik!) is volt lélekjelenléte 85 méter sprint után egy testcsellel elszakadni az őt követő Strobltól.

Fotó: GETTYIMAGES

Kétgólos hátrányban a Hertha okkal állt vissza, a Gladbach pedig még inkább támadott. A berliniek ügyesen szűkítettek a területet, így Ginteréknek sokszor csak az átívelgetések maradtak, ám Plea előbb rettenetesen fejelt (58.perc) majd eltörte a labdát egy szögletnél a 62. percben, amiből a Hertha egy 3 a 3 elleni kontrát indíthatott. A Borussia Park közönsége pedig Jordan Torunarighát találta meg főellenségként, mivel a fiatal német védő előbb egy Stindl elleni elvesztett párharc után maradt lent sokáig, majd az ápolás után szinte életre kelve szerelt fantasztikusan, hogy aztán 2 perccel később az időt húzza egy bedobásnál. Torunarigha sárgát kapott, de ez az odarohanó Stindlnek kevés, míg az oldalvonalon ezt nehezményező Dárdainak sok volt:

Dárdai: ez volt a legjobb meccsem edzőként

Hecking meghúzta az utolsó lépését, és az amúgy is szinte jobbszélsőt játszó Lang helyére Patrick „Flaco” Herrmannt küldte be, így a visszalépő Strobllal már hivatalosan is 3-4-3-ban rohamozott a Borussia. A helyzetek azonban megint a vendégektől jöttek: a 66. percben egy rettenetes Plea-passz után Selke megint elrohant, és Duda passza után Kalou találta magát szemben Sommerrel, ám 6 méterről a kapusba lőtte a harmadik nagy lehetőségét… A 71. percben megint a feltartózhatatlan Selke viharzott el, ám beadása Kalounak túl hosszú volt, míg három perc múlva kicsit hosszan tolta meg a labdát a német támadó. A Gladbach nemcsak, hogy nem tudta feltörni a 8-9 védős berlini falat, hanem Elvedi és Ginter rossz átadásai, valamint a kiürített középpályája (szélsőként játszó szárnyvédők, a védősorba visszahúzott Strobl) miatt képtelen volt visszatámadni és a Hertha-kontrákat megakadályozni. A 75. percben a Herthának még arra is maradt ereje, hogy előbb Torunarigha, majd később Grujics rendezzen időhúzós jellegű cselparádét a „Csikók” tizenhatosa és az alapvonal között. Sőt, a Klünter elleni szabálytalanságért megítélt, Duda által betekert szabadrúgást követően Selke (egy kis birkózás után) Stindl mellől befejelte a harmadikat! A meccs érdemi része itt befejeződött, sőt Selke a 81. percben még növelhette is volna a vendégek előnyét, míg a hazaiak egy gyenge Plea-lövésen, továbbá egy Kramer, Strobl cserén kívül csak a semmire sem jó 78%-os labdabirtoklási fölényt tudták felmutatni.

Talán mindent elmond a következő adat: a 32. percben lecserélt Jonas Hofmann több sikeres passzal (22), a helyére becserélt Cuisance pedig több jó csellel (3) végzett, mint az egész meccset végigjátszó, a 41 Gladbach gólból 19-et jegyző Plea, Hazard duó. Csak emlékeztetőül, előbbiért ötvenmilliós kínai ajánlatot utasítottak vissza, utóbbiért pedig Max Eberl sportigazgató elmondása szerint „Pulisic-összeget” (64 millió) kér….

A teljesen megérdemelt, gyönyörűen megtervezett és fantasztikusan végrehajtott Dárdai-meccstervvel oda az idei veretlenségük Heckingéknek, és elúszott a kb.1-2%-os matematikai esélyük a bajnoki címre. Persze, így is frenetikus szezont futnak Hazard-ék és mivel az üldözők közül a Lipcse-Frankfurt meccs döntetlen lett, a BL-helyezés továbbra sincs nagy veszélyben. A következő három meccsen (Frankfurt idegenben, Wolfsburg otthon, Bayern hazai) azonban sok minden eldőlhet, és ha a remek formában lévő Leverkusen (a BVB elleni meccs a Düsseldorf-Freiburg szendvicsben) továbbra is jön föl a tabellán, akkor még komoly BL-indulási bajok is lehetnek.

Dárdai Herthája pedig az idén sokadszorra (Bayern, Dortmund, Gladbach 2x, Frankfurt, Hoffenheim) bebizonyította, képes erőn felül teljesíteni és nagy harcban lesz az Európa-ligás helyekért. Ezekért vélhetőleg a nagyon beinduló Leverkusen, Werder duóval, továbbá a kicsit hanyatló, de a BVB ellen pl. háromgólos hátrányból egyenlítő Hoffenheimmel valamint a Herthát a múlt héten legyőző Wolfsburggal lesz óriási küzdelem. Jövő héten pedig már egy remek kis Werder-meccsel hangolnak a Bayernre…

És a végére egy szavazás. Nálam ebből a három gólból kerül ki a forduló legszebbje. Nálatok ki a nyerő?

Ki szerezte a 21. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Oliver Fink (Düsseldorf) a VfB Stuttgart ellen

0%

Milot Rashica (Werder Bremen) második gólja az Augsburg ellen

0%

Renato Steffen (Wolfsburg) a Freiburg ellen

0%

Germánia – A 22. forduló legszebb góljai

A szokásos hétfő esti 19:30-as időpontban jelentkezünk Germánia című műsorunkkal a Sport1-en, ahol az alábbi három gólból választja ki Mészáros Ábel a legszebbet, amire persze ti is szavazhattok a honlapunkon. http://www.sport1tv.hu/sztori/78389/dardai-legjobb-meccsevel-verte-meg-a-csikokat/A legnagyobb rajongókat pedig várjuk szeretettel Germánia a Sport TV-n csoportunkban is.

Posted by Sport TV on Monday, February 11, 2019