Az első két kiemelt színre lép az Ahoyban • SportTV

Az első két kiemelt színre lép az Ahoyban

2019. 02. 12. 09:23    
Olvasási idő: 2 perc

Kedden délelőttől késő délutánig három, este további két meccsel folytatjuk közvetítéssorozatunkat a rotterdami Ahoy Arenából, az ABN AMRO World Tennis Tournament ATP 500-as tenisztornáról. Fucsovics Marcira még egy napot várni kell, szerdán játszik majd a torna 2016-os bajnokával, Martin Klizannal. Addig is érjük be a verseny 1., 2. és 4. kiemeltjével, Nisikorival, Hacsanovval és Raoniccsal, ők mindhárman pályára lépnek a nap folyamán.

Nisikori az ausztrál open óta Rotterdamban játszik először, Ha Fucsovics eljut a negyeddöntőig, vele kell játszania (Fotó: Getty Images)

A program a 4. kiemelt Milos Raoniccsal (a világranglistán a verseny előtt 14.) kezdődik, aki a veterán Philipp Kohlschreiberrel (vlr.: 32.) méri össze tudását. A montenegrói születésű kanadai ászgyáros és a 35 esztendős német játékos két mérkőzést váltott egymással, mindkettőt még 2013-ban. Az ausztrál openen a 32 között Raonic három szettben (az egyik rövidítéses volt) győzött, Philipp a római 1000-es tornán vágott vissza, két szettben, az első ugyancsak tie-breakes volt.
A második párként a selejtezőből a táblára kerülő horvát Franko Skugor (vlr.: 351.) mutatkozik be a teniszvilágnak egy másik kanadai, a „világpolgár” (izraeli születésű, szülei oroszok) Denis Shapovalov (10. kiemelt, vlr.: 24.) ellen. Bármilyen fura, de a 31 éves horvátnak még csak 30 ATP-meccs van a tarsolyában, a 20. életévét csak áprilisban betöltő kanadai pedig eze a napon kezdi meg a második százat. Értelemszerűen ez lesz au első mérkőzésük egymással.

Hasonló különleges mozdulatokra Monfilstól mindig lehet számítani (Fotó: Getty Images)

A délutáni etapot két roppant technikás teniszező zárja, a 8. kiemelt belga David Goffin (vlr.: 21.) és varázslatos csuklójú Gael Monfils (vlr.: 33.) zárja. Mindkettejüket alkalmasnak találták korábban arra, hogy a „nagy négyessel” konkuráljanak – mára ebből nem maradt remény, de mindketten klasszis teniszezőnek számítanak. Korábban négy meccsen küzdöttek meg, a belga összesítésben 3–1-re vezet. Érdekes, hogy mind a négy „magasabb minősítésű” tornán történt, két 1000-esen és két Grand Slamen. A legutóbbi csatájuk volt a legnagyobb: a tavalyi Roland Garroson Goffin 3 óra 58 perces(!) gigászi küzdelemben győzött a harmadik fordulóban. A gazellaléptű francia újabb reneszánszát éli, a múlt héten is elődöntőzött Szófiában, a későbbi győztes Medvegyevtől kapott csak ki.
A fél 8-kor kezdődő esti program az első két kiemelté. Előbb az elsőt, Nisikori Kejt (vlr.: 7.) szólítják pályára a francia Pierre-Hugues Herbert (vlr.: 36.) ellen. Eddig csupán ehyszer mérkőztek meg, a 2016-os miami mesterversenyen Ázsia legjobbja az első körben kétszettes győzelmet aratott, a másodikat csak rövidítésben nyerte meg. A japán az ausztrál open negyeddöntője (egy simán elvesztett szett után a másodikban sérülés miatt feladta Djokovics ellen) óta most játszik először. Herbert viszont a múlt héten remekelt Marseille-ben, a 250-es tornán legyőzte többek közt Berdychet és Shapovalovot, s csak a döntőben szenvedett vereséget az örökifjú, sokadik sérüléséből visszakapaszkodó Tsongától.
A nap záró mérkőzését a második kiemelt Karen Hacsanov (vlr.: 11.) vívja egy holland ifjúval, Tallon Griekspoorral (vlr.: 211.). Csaknem egyidősek, az orosz csupán bő egy hónappal idősebb, mégis már a világélvonalhoz tartozik, míg a hazai játékosnak – aki persze szabad kártyával került a mezőnybe –  ez mindössze a 6. profi mérkőzése lesz. Majd kiderül, mennyire tud méltó ellenfele lenni „évfolyamtársának”…

ATP 500-as torna, Rotterdam. Sport2 11:00 és 19:30  az 1. forduló mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, illetve Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)