Mélyül-e a Chelsea válsága Malmőben? • SportTV

Mélyül-e a Chelsea válsága Malmőben?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 14. 09:27    
Olvasási idő: 2 perc

Érdekes meccset játszanak Malmőben az Európa-liga legjobb 16 csapata közé jutásért vívott párharc első találkozóján. A kérdés: a gödörben lévő Chelsea lévő Chelsea szekere még mélyebbre süllyed, az elmerüléssel fenyegetve, vagy sikerül saját magát kirángatnia onnan...

Giroud betalál (először) a POK kapujába. Egy (vahgy több) újbb gól sokat segítene a londoniknak a válságból kilábaláshoz (Fotó: Getty Images)

Elöljáróban vegyük elő a históriai lapokat. Nem túl gazdag az égszínkékek brit és tengerkékek svéd „története”. A Malmö két csapat ellen öt mérkőzést vívott eddig. A legelső ezek sorában rögvest egy BEK-döntő volt: 1979-ben Münchenben Trevor Francis góljával 1–0-ra nyert a Nottingham Forest. 16 évvel később ismét a Forest ellen lépett pályára a svéd gárda, az El elődjében, az UEFA-kupában és csak idegenben szerzett gól hiányában maradt alul (2–1, 0–1). Újabb 18 év után egy másik egyesült királyságbeli, de az angol bajnokságban szereplő együttes, a walesi Swansea City ellen rosszabbul járt az MFF: a hazai 0–0 után 4–0-ra kapott ki idegenben.
A Chelsea svéd kupatörténte egy bukásból és egy szerény sikerből áll. 1971-ben a KEK védőjeként a londoniak 0-0-t játszottak Stockholmban az Atvidaberg ellen, aztán a Stamford Bridge-en 1–1-gyel kizuhantak, s nem érték meg a kupatavaszt. 17 esztendővel később a Helsingborggal mérkőztek meg a Kékek, és a hazai 1–0-t követően (gólszerző Leboeuf, az újdonsült világbajnok) Svédországban gól nélküli döntetlennel vergődtek tovább az UEFA-kupa második körébe.
A Chelsea mostanság nem a legjobb napjait éli. Noha fennállása első El-csoportkörét veretlenül, csupán a Vidi elleni 2–2-vel két pontot vesztve teljesítette, a nagy ünnepi meccszuhatagot követően jócskán visszaesett a Premier League-ben. Az ebben a naptári évben lejátszott 9 meccséből csak négyet nyert meg, de ugyanannyiszor ki is kapott, egy remi mellett. Öt meccsen maradt gólképtelen, viszont 14 gólt kapott, ebből tízet az elmúlt három mérkőzésből kettőn. A Bournemouth elleni 0–4 és főként a City of Manchesterben kapott hatos keményen megrengette az olasz mester, Maurizio Sarri pozícióját, A „kötelező” BL-hely a bajnokságban elúszni látszik, így marad a „kerülő út”, az El megnyerése. (Az MU ezt az utat járta 2016–17-ben.)
A Malmö – amely a svéd csapatok közül elsőként igyekszik eljutni az El nyolcaddöntőjébe – hátránya, hogy legutóbb több mint két hónapja vívott éles tétmérkőzést: az El-csoportkör utolsó fordulójában verte meg Isztambulban a Besiktast 2–0-ra, elorozva házigazdájától a továbbjutó helyet. Idén csupán négy felkészülési meccset teljesített: először remizett a városi rivális, másodosztályú IFK Malmővel (2–2), majd legyőzte Dániában a Lyngbyt 5–1-re, s végül a spanyolországi edzőtáborozás részeként kikapott az FK Krasznodartól 2–0-re és gól nélküli döntetlent játszott a Dinamo Kijevvel.
A svédek edzője, Uwe Rösler évekig játszott Angliában, a Premier League-ben, jól ismeri az angol futballt, amlynek igen sok híve van Skandináviában. A meccs itánti érdeklődés is hatalmas: órák alatt elkapkodták a Swedbank Stadion (az UEFA-nál Új Malmői Stadion) valamennyi, mind a 24183 férőhelyének jegyeit.
Sokat számíthat a házi gólgyárosok góllövőformájának alakulása: Marcus Antonsson (aki 2016 és 2018 között a Championshipben és a League One-ban szerepelt a Leedsben és a Blackburnben), valamint a Chelsea világbajnoka, Olivier Giroud egyaránt betalált az El-ben a legutóbbi három csoportmeccsen. Amelyikük négyesre hizlalja a sorozatát, sokat javíthat együttese továbbjutási esélyein.
Az esti mérkőzés után természetesen este 11-től megmutatjuk a játéknap összes gólját is a szokásos összefoglalóban.

Kapcsolódó

AZ EL-JÁTÉKNAP MÉRKŐZÉSEI

18:55
Lazio (olasz)–Sevilla (spanyol); BATE (fehérorosz)–Arsenal (angol); Rapid Wien (osztrák)–Internazionale (olasz); Slavia Praha (cseh)–KRC Genk (belga); FK Krasznodar (orosz)–Bayer Leverkusen (német); Rennes (francia)–Real Betis (spanyol); Olympiakosz (görög)–Dinamo Kijev (ukrán); Galatasaray (török)–Benfica (portugál)
21:00
Viktoria Plzen (cseh)–Dinamo Zagreb (horvát); FC Bruges (belga)–Salzburg (osztrák); Zürich (svájci)–Napoli (olasz); Sahtar Doneck (ukrán)–Eintracht Frankfurt (német); Celtic (skót)–Valencia (spanyol); Sporting CP (portugál)–Villarreal (spanyol); Malmö (svéd)–Chelsea (angol) – Sport1 20:45

Sport1 20:00 az  Európa-liga játéknap előzetese, 20:45: Malmö FF–Chelsea FC  El, a 16-ba jutásért (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Nyilasi Tibor és Puhl Sándor), 23:00 az El-játéknap összefoglalója (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván)