Az NBA-vezér nem akar NFL-vezér lenni • SportTV

Az NBA-vezér nem akar NFL-vezér lenni

2019. 02. 15. 12:47    
Olvasási idő: 2 perc

Hatalmas különbség van az NBA és az NFL vezetőjének megítélésében a sportolók között. Az NBA-komisszár Adam Silvert kedvelik a kosarasok, az NFL-vezér Roger Goodellről ez azonban legkevésbé sem mondható el. Felröppent a hír, hogy NFL-tulajok Silvert szeretnék a liga élére. Őt azonban nem érdekli ez a feladat.

Komisszárok között MVP? (Fotó: Kevin Winter/Getty Images for Turner Sports)

Sokszor, sok helyen írtak és beszéltek már arról, hogy az NFL és az NBA vezetése között hatalmas különbség van. Legutóbb mondjuk azt írtuk, hogy LeBron James mennyire másképp vélekedik Adam Silverről, az NBA komisszárjáról és a liga szemléletéről az NFL-hez képest.

A liga legnagyobb sztárja ezt mondta: „Megbecsülöm a saját ligánkat és a saját kommiszárunkat (Adam Silver – a szerk.). Ő nem bánja, ha vannak érzéseink, és ezeknek hangot adunk. Nem számít, hogy egyetért-e velünk, ő hallani akar minket. És addig, amíg ezt jólnevelten, erőszakmentesen tesszük, addig részéről ez teljesen rendben van.

Silver jól és hatékonyan működtet egy rendszert, amiben sokkal nagyobb szabadsága van a sportolóinak, mint az NFL-ben. És állítólag egyes NFL-tulajok igyekeztek meggyőzni őt arról, hogy váltson ligát és sportágat, és igazoljon az NFL-hez Roger Goodell helyére. Silver azonban el sem gondolkodna ezen a dolgon, ha adódna ilyen lehetőség. Az NBA-komisszár nem erősítette meg, hogy megkeresték volna ezzel a lehetőséggel, ahogyan azt sem, hogy több nagyvállalat is pályázik rá, deazt elárulta, mennyire szereti a jelenlegi pozícióját:

„Annyit mondhatok, hogy meg sem fordulnak ezek a fejemben. Szerencsésnek érzem magam, hogy a jelenlegi pozíciómban lehetek. Régóta rajongok az NBA-ért, régóta vagyok a liga alkalmazottja, és hogy az NBA komisszárja lehetek, az minden gyermekkori álmomat felülmúlta. Minden napját imádom a munkámnak, és úgy vélem, még hatalmas lehetőségek állnak előttünk. Végső soron tudom, hogy hogy én sem maradok örökre egy helyen, ahogy a játékosok sem, vagy a tulajdonosok. Óriási felelősséget érzek a rajongók és az egész nagyobb értelemben vett NBA-család felé, hogy a lehető legjobbat nyújtsam, és a legkeményebben dolgozzam nap mint nap. Erre összpontosítok 100%-ban” –  nyilatkozta Silver az ESPN-nek az állítólagos megkeresésekkel kapcsolatban.

2017 augusztusában jelentek meg az első hírek arról, hogy egy NFL-tulaj felmérte megkérdezte Adam Silvert arról, hogy érdekelné-e ez a lehetőség, de ő azonnal nemet mondott. Roger Goodell még abban az évben meghosszabbította 5 évvel a mandátumát, Silver pedig 2024 nyaráig vállalta jelenlegi megbízatását. Öt éve vezeti az NBA-t, 2014 februárjában vette át a stafétabotot David Sterntől.

A liga bevételei öt év alatt 4,8 milliárd dolláról előreláthatólag 9,1 milliárd dollára nőttek, a csapatok átlagos értéke a Forbes szerint 267 százalékkal emelkedett, 509 millióról 1,9 milliárdra. 

Mondjuk egy önéletrajzban ezek az adatok nem néznek ki rosszul…