„Magyaros” Bundesliga-szombat

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 16. 10:30    
Olvasási idő: 2 perc

A másodosztályból és az élvonalból három élő mérkőzéssel jelentkezünk szombaton. A két Bundesliga(1.)-csatának egyaránt van „magyar vonatkozása”.

Willi Orbán fejpárbaja a stuttgarti Ginczekkek a szeptemberi, 2–0-s hazai győzelemmel végződő lipcsei találkozón (Fotó: Getty Images)

HEIDENHEIM–HAMBURG

Másfél hete a másodosztályú csapatok kiválóan teljesítettek a DFB-kupában. A egyik nagy meglepetést a Heidenheim szolgáltatta, amikor hátrányból fordítva győzte le a Leverkusent, s jutott be a negyeddöntőbe.
Amúgy a bajnokságban sem teljesít rosszul a piros-kék együttes. Tagja annak az ötcsapatos mezőnynek, amelyek mindössze két pont különbséggel állnak a bajnoki táblázat 2-6. helyén és futnak versenyt a közvetlen feljutást jelentő második és az osztályozóval járó harmadik pozícióért. Az együttes minden tétmeccset figyelembe véve nyolcmérkőzéses veretlen sorozatot épített fel (6 győzelem, 2 remi), így nem lehet esélytelennek tekinteni a Hamburg ellen sem.
A HSV a „kötelező úton” halad az azonnali visszajutás felé. Az egykori BEK-győztes is élvonalbelit vert meg a Nürnberg csapatában a kupanyolcaddöntőben, de az nem volt akkora szenzáció, mert az élvonal sereghajtójával bánt el. Ugyanakkor a kék-feketék legutóbbi öt mérkőzésükből kettőt is elveszítettek, mégis négy tiszta ponttal vezetnek a Köln előtt. Így tehát egy vereséggel is az élen maradnának, ám aligha szeretnék magukra húzni az üldözők szép számú csapatát. Azaz döntetlen körüli eredmény a valószínű, de azért ne rohanjanak mindenüket feltenni az ikszre!

STUTTGART–LEIPZIG

A stuttgarti mélyrepülés – a legutóbbi hat meccsen mindössze 1 pontot szerzett a csapat – egyelőre a vezetőségben hozott változást: Thomas Hitzlsperger, a csapat korábbi válogatottja lett az új sportigazgató. A kérdés: meddig tart a türelem a vezetőedzővel, Markus Weinzierllel szemben, akinek a mutatója (3 győzelem, 0 döntetlen, 10 vereség) nem arra enged következtetni, hogy az október 10-én hivatalba lépő szakvezető képes lenne tartósan javítani a svábok pozícióin. Ő persze eldarálta a kötelezőt („a kérdés  a vezetőségre tartozik, ő végzi a munkáját és felkészíti a csapatot a következő feladatra, a Lipcse elleni csatára”), azért cseppet sem biztos, hogy egy esetleges újabb hazai vereség után nem lesz egy idényen belül másodszor is edzőváltás a sváb fővárosban.
A vendég lipcseieknél nyoma sincs hasonló problémának. Az együttes december óra csak a két bajnokjelölttől kapott ki, tartja a BL-t jelentő negyedik helyét a bajnokságban, bejutott a kupanegyeddöntőbe. A szakvezetés stabil, hiszen mindenki tudja, hogy Rangnickot Nagelsmann váltja az idényt követően. A csapat legjobbbb része továbbra is a védelem, két magyar válogatottal, Gulácsival és Orbánnal, utóbbi az elmúlt hetekben ismét stabilizálta helyét a kezdőben, mi több, megszerezte első Bundesliga-dupláját is a Hannover ellen. Sőt, éppen a stuttgartiak ellen érte el első gólját is a háromból a tavaly szeptemberi lipcsei 2–0-s találkozón. Igaz, 4 sárgájával az eltiltáshatáron billeg, de alighanem ismét a pályán lesz a kezdő sípszókor a Mecedes-Benz-Stadionban.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (STU–LEI)

ÖSSZESEN: 3 mérkőzés, 0 Stuttgart-győzelem, 1 döntetlen, 2 Leipzig-győzelem/ 0–3-as gólkülönbség
STUTTGARTBAN: 1–0–1–0/ 0–0
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Lipcsében 0–2 (az ősszel), Stuttgartban 0–0 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): nincs gólszerző, ill. Jean-Kevin Augustin, Willi Orbán és Marcel Sabitzer 1-1 gól

HERTHA–WERDER

Karim Rekik és Fin Bartels küzd meg a két együttes legutóbbi, 1–1-es remivel végződő berlini mérkőzésén 2017 októberében (Fotó: Getty Images )

Tabellaszomszédját fogadja Dárdai Pál Herthája, amely 21 ponttal a 8., és éppen a Werder áll előtte egy ponttal többel. Mindkét csapat lényegében Európa-liga-helyre hajt, ez nincs is távol tőlük, hiszen pillanatnyilag az ezt jelentő két pozíciót birtokló Frankfurtnak és Leverkusennek csak egy egységgel van többje.
Berlinben nincsenek is túlzó várakozások a csapattal szemben. A szurkolók persze többre vágynának, de a realitás, a játékoskeret erőssége maximum az El-szereplés megcélzását teszi lehetővé a mindenki által szeretett és tisztelt magyar mester tanítványai számára.
A Werdernek voltak jobb időszakai is ebben a bajnoki idényben, de most sem megy rosszul a csapatnak. A naptári évben veretlen, a dortmundi kupabravúr akár a fináléig meneteléssel is kecsegtet, bár már az elődöntőben is nehéz akadály (a Schalke Gelsenkirchenben) vár a zöld-fehérekre.
A berlini csapat védelmének jobb szélére visszatérhet Lazaro, a brémaiak pedig ismét számíthatnak a hátproblémáit lassan kiheverő Rashicára. Éppen a pontszámokat illetően vázoltak miatt éles küzdelem várható, az előrelépést csak mindhárom pont megszerzése teszi lehetővé az együtteseknek.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (HER–WER)

ÖSSZESEN: 71 mérkőzés, 19 Hertha-győzelem, 16 döntetlen, 36 Werder-győzelem/ 83–126-os gólkülönbség
BERLINBEN: 35–15–10–10/ 58–39
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Brémában 1–3 (az ősszel), Berlinben 1–1 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Erich Ber és Michael Preetz 5-5, ill. Jean-Claudio Pizarro 10 gól

BUNDESLIGA2, 22. forduló. Sport1 13:00 VfR Heidenheim–Hamburger SV (kommentátor: Méhes Gábor); BUNDESLIGA, 22. forduló. Sport1 15:30 VfB Stuttgart–RB Leipzig  (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 18:30 Hertha BSC–SV Werder Bremen  (kommentátor: Faragó Richard)