Veszprémi vizit a Vardarnál • SportTV

Veszprémi vizit a Vardarnál

2019. 02. 16. 13:08    
Olvasási idő: 2 perc

Az örökös BL-aspiráns Veszprém a hét végén annál a kelet-európai riválisnál szerepel vendégként, amelynek sikerült már egyszer véghez vinnie a nagy tettet: a 2017-es kupagyőztes Vardarhoz látogat Észak-Macedóniába.

Ősszel a Vardar először nyert Veszprémben, februárban a Telekom negyedik győzelmére készül Szkopjéban (Fotó: ehfcl.com)

VARDAR–VESZPRÉM

Arra a helyre látogat a veszprémi csapat, amelyet eddig mindig győztesen hagyott el: a szkopjei Vardar-csarnokba, Észak-Macedóniába.

Persze, most élet-halál harcot vív, legalábbis az EHF-BL-honlap beharangozója szerint. A „do-or-die” kifejezésben azért van egy csekélyke túlzás: egyikük továbbjutását sem fenyegeti veszély, ám a könnyebb (C- vagy D-csoportos) nyolcaddöntőbeli ellenfelet garantáló 2. hely megszerzése szempontjából valóban sorsdöntő lehet a szkopjei csata. (A hazaiak 15 ponttal birtokolják a pozíciót, a Veszprém egy ponttal mögöttük a 3.)
A színhelyek szerinti statisztika nem orientál túlzottan: a Vardar megnyerte legutóbbi 4 hazai meccsét, a Telekom viszont a legutóbbi négy idegenbeliből 3-szor győzött a BL A-csoportjában. A bakonyi gárda a Barca Lassa 9 meccses nyeretlen szériájának is véget vetett a  múlt héten a Veszprém Arénában parádés 29–26-os győzelmével.
Az (észak-)macedónok elleni őszi veszprémi csata egyfelől meghozta a szkopjeiek első győzelmét a magyar rekordbajnok ellen, másfelől véget vetett Ljubomir Vranjes edzői időszakának, azt követően köszönte meg a svéd mesternek az addigi munkáját a klubvezetőség. Az új szakvezető, David Davis igencsak ismerősen mozog Szkopjéban: jó néhány évig szolgálta a Vardart másodedzőként és irányította a klub többszörös BL négyes döntős női csapatát is. Emellett közeli ismerőse az ellenfél jelenlegi szakvezetőjének, Roberto García Porrondónak is, akivel féltucat esztendőn át szerepelt játékosként egy csapatban a Ciudad Realban és a jogutód Atlético Madridban, s aki nem mellesleg játékos-pályafutását Magyarországon, a Szegedben és a Budakalászban fejezte be.

Kapcsolódó

BL-ÖRÖKMÉRLEG (VAR–VESZ)

Összesen: 7 mérkőzés, 1 Vardar-győzelem, 1 döntetlen, 5 Veszprém-siker, 176–194-es gólkülönbség
Szkopjében: 3–0–0–3/73–80
Az első mérkőzés: 2001. 11. 10., Vardar Vatroszt Szkopje–Fotex KC Veszprém 24–27 (11–10), BL-csoportkör, D-csoport
A legutóbbi mérkőzés: 2018. 9. 26., Telekom Veszprém KC– RK Vardar Szkopje  25–27 (11-13), BL-csoportkör, A-csoport

ST. RAPHAEL–LA RIOJA

A visszatérő Barachet góljaira nagy szüksége lenne a St. Raphaelnek (Fotó: europeancup.eurohandball.com)

A berlini vereség után a francia együttes első győzelmére, sőt első pontjára hajt a spanyolok ellen az EHF-kupa A-csoportjában. Ha megszerzi, megelőzi a Balatonfüredet, amely két játéknap után is pont nélkül áll a roppant erős mezőnyben. A berlini meccs kihagyása után az egyik frontember, Adrin Dipanda visszatérhet a St. Raphaelbe, ám így is marad hiányzója a francia együttesnek Daniel Sarmiento személyében, a harmadik klasszis, Xavier Barachet szereplése viszont kérdéses a találkozón. A Logrono az idény kezdete óta mindössze két mérkőzést nyert idegenben, azaz igazán „udvarias” vendég, a St. Raphael viszont mindhárom meccsét elveszítette ebben a naptári évben.

KÉZILABDA-EUROKUPÁK. Sport1 17:00 RK Vardar Szkopje–Telekom Veszprém KC férfi BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Juhász István); Sport1 19:45  St. Raphael Var Handball–BM Logrono La Rioja férfi EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Juhász István)