Férfikézilabda-fesztivál a Sport1-en • SportTV

Férfikézilabda-fesztivál a Sport1-en

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 17. 09:18    
Olvasási idő: 3 perc

A hölgyek pihennek, az urak azonban kézilabdáznak kitartóan a nemzetközi és egyben az országos sorozatokban is. Mi vasárnap első csatornánkon három szériából összesen négy élő közvetítéssel jelentkezünk, és nem maradhat el természetesen sportági talkshow-nk, a Harmadik Félidő sem.

Akár Alen Blezevic is szerezheti az 5000. szegedi BL-gólt (Gotó: pickhandball.hu)

CUENCA–HOLSTEBRO

Már a déli harangszó előtt kezdünk: az EHF-kupa egyik „nem magyaros” csoportjából, a C-ből közvetítjük egy spanyol és egy dán együttes csatáját. A kupaújonc Cuencának feledtetnie kellene gyengécskére sikeredett rajtját, ugyanis 37–26-os vereséget szenvedett a nemzetközi kupákban sokkal otthonosabban mozgó Portótól, amely korábban a BL-t is megjárta. A dán csapat viszont győzelemmel nyitott, amelyhez kellett a remek hajrá és a frontember Kasper Kindelund sorozatban elért négy gólja is, a gárda végül 29–25-re verte meg a román Constantát. Mindkét együttes biztos győzelemmel melegített bajnokságában a hétvégi kupacsatára. A Cuenca idegenben 22–19-ra győzte le a Morrato Cangast, míg a Holstebro hazai pályán 22–19-re elgázolta a dán bajnokság sereghajtóját, a Ringstedet.

KIEL–MAGDEBURG

Vajon hány hasonló kieli gólörömöt láthatunk a  Magdeburg elleni derbin? (Fotó: Getty Images)

A Bundesligában a 21. játéknapot játsszák a csapatok. A százszázalékosan teljesítő Flensburg (40 pont) mögött nagy versenyfutás alakult ki az ezüstért a Kiel (36) és a Löwen (35) között, de még a negyedik Magdeburg (30) sem tett le arról, hogy a végén odaérjen a dobogóra. Így a THW és a keletnémet klub csatája rangadónak is titulálható. A kieli együttes legutóbb szeptember közepén egy előrehozott bajnokin éppen a Magdeburgtól kapott ki, azóta 20(!) bajnokit vívott meg egyvégtében  győztesen. Ellenfele is sokáig nagyon jól állt, de aztán három egymást követő vereség (a Göppingentől és a Füchse Berlintől otthon, a Löwentől idegenben) véget vetett a túlzott reményeknek.
A két csapat a már említett magdeburgi mérkőzését az akkor hazai pályán játszó SCM gólgazdag csatában nyerte meg 35–30-ra, Matthias Musche 9, Mario Bezjak 8 gólig jutott, míg a THW svéd csillaga, Niclas Ekberg 6 alkalommal talált a kapuba.

SZEGED–ZAPORIZZSJA

Jonas Källman lendületes elfutásaira is szülség lesz az ukrán bajnok ellen (Fotó: Getty Images)

A MOL-Pick egyértelmű esélyese az összecsapásnak. Nem csupán a 8 pontos különbség miatt, amennyivel többet szerzett a BL B-csoportjában, hanem mert egyrészt pazar formában van, másrészt egyszer már egyfélidős kézilabdaleckében is részesítette az ukrán bajnokot. Szeptember 30-án az első félidőben már hatgólos vezetésre tett szert, aztán a második játékrészben magára engedte az ellenfelet, végül csupán eggyel sikerült megnyernie a találkozót (26–25). A kékek egyébként november 28. óta veretlenek minden sorozatot figyelembe véve, hazai pályán pedig legutóbb 2017 decemberében kaptak ki.
A vendégek is jó formát mutatnak. Csapatuk legutóbb december elsején szenvedett vereséget. Akkor a Bajnokok Ligája 10. fordulójában, utolsó 2018-as nemzetközi meccsén kapott ki 27–25-re Zágrábban. A hazai bajnokságban 15 mérkőzésen 15 győzelme van a Motornak, a nála több találkozót játszott és listavezető város rivális ZTR-t 26–22-re győzte le. Eddigi legnagyobb különbségű győzelmét a szezonban a kilenc meccs óta tartó sorozata során aratta, a Politehnika Lviv ellen 53–11-re nyert idegenben, míg az elmúlt héten a német bajnok Flensburgot múlta felül 28–26-ra – írja a szegediek honlapja, a pickhandball.hu
A papírforma hazai győzelem esetén a Pick már nem végezhet a 2. helynél lejjebb, ugyanakkor még beérheti a PSG-t, ám a francia sztárcsapat legalább két botlása is kell ahhoz, hogy ez megtörténhessen.  A Tisza-partiak egyik magyar csillaga, Balogh Zsolt a héten jelentette be, hogy a nyártól Tatabányára teszi át működése színhelyét, de most még természetesen százszázalékos erőbedobással küzd a szegediek sikereiért.
A szegedi együttes szép jubileum előtt áll. Az 1996-os bemutatkozás óta a csapat 4979 gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, azaz a 21., Motor elleni gól szerzője (reméljük, annyit azért csak dobnak a kékek…) az ötezredik BL-gólt is jegyzi egyben, arany betűkkel írva be magát a klub históriás könyvébe.

Kapcsolódó

BL-ÖRÖKMÉRLEG (SZEG–ZAP)

Összesen: 3 mérkőzés, 3 Szeged-győzelem, 88–82-es gólkülönbség
Szegeden: 1–1–0–0/27–26
Az első mérkőzés: 2014. 9. 28., MOL-Pick Szeged–HK Motor Zaporizzsja 27–26 (13–11), BL-csoportkör, D-csoport
A legutóbbi mérkőzés: 2018. 9. 30., HK Motor Zaporizzsja–MOL-Pick Szeged 30–32 (13–19), BL-csoportkör, B-csoport

RABOTNIK–TATABÁNYA

Két napon belül két csapatunk is Észak-Macedóniába látogat(ott). A Veszprém óriási meccsen verte meg Szkopjében a Vardart, most a bajnoki bronzérmes Grundfos Tatabányán a sor, hogy Bitolában igazolja, a mieink kézilabdasportja továbbra is a balkániak felett áll.  Mindkét csapat vereséggel kezdte a sorozatot: a mieink a horvát Nexétől szenvedtek buta vereséget itthon (27–28), a Rabotnik Hannoverben kapott ki három góllal (21–24). Az otthonában kék-fekete szerelésben kézilabdázó észak-macedón gárda az elmúlt szezonban, hazája bajnokságában, a Super League-ben bronzérmet szerzett. A csapat székhelye Macedónia második legnagyobb, legnépesebb városa, a 75 ezres Bitola. Mérkőzéseinek az 5000 férőhelyes Mladoszt Aréna ad otthont. Edzője, Djordje Csirkovics hat idegenlégióst foglalkoztat együttesében, két-két bosnyák és szerb játékos mellett egy-egy montenegrói, valamint ukrán kézilabdás erősíti a keretet.

FÉRFI KÉZILABDA-MÉRKŐZÉSEK. Sport1 11:45 Liberbank Cuenca–TTH Holstebro EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Takács Rita); Sport1 13:45  THW Kie–SC Magdeburg Bundesliga bajnoki mérkőzés (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Takács Rita); Sport1 16:30  MOL-Pick Szged–HK Motor Zaporizzsja BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Vadkerti Attila, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 18:45 HK Eurofarm-Rabotnik–Grundfos Tatabánya KC EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András); Sport1 20:45  Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)