Szokásos szuperszombat kézilabdából • SportTV

Szokásos szuperszombat kézilabdából

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 23. 11:59    
Olvasási idő: 3 perc

Már megszokhatták nézőink, hogy ha mindkét nemben BL-fordulót játszanak, szép kis „kézilabdafolyam” alakul ki a hétvégi napjainkon. Ezúttal is így lesz szombaton, de a csúcsligás meccsek egy férfi EHF-kupa-találkozóval is kiegészülnek.

A győriek visszavágnának a tavalyi bukaresti vereségért (Fotó: ehfcl.com)

CSM BUCURESTI–GYŐRI ETO 

A bukarestiek szívesen visszaforgatnák a „sporttörténet kerekét”.  A legutóbbi csapat, amely  BL-ben le tudta győzni a címvédőt, éppen a CSM volt, a két együttes legutóbbi csatáján a román fővárosban. A 28–22-es vereség óta az ETO  18 mérkőzéses veretlen sorozatot fut, 17 győzelem mellett az FTC-vel játszott egy 22–22-es döntetlent. A zöld-fehérek egy újabb sikerrel már megszereznék a csoportgyőzelmet is, függetlenül a 2. csoportban hátralévő összes többi mérkőzés eredményétől.  A nagy sztárok közül a románok nélkülözik Amanda Kurtovicot és Cristina Neagut, a mieink Nora Mörköt, aki lassan felépülőben van térdműtétjét követően. A két csapaté a legerősebb támadósor: a mieink átlagban 34.5, a bukarestiek 31,5 gólt szeretek eddig mérkőzésenként.  A Győr mérte a CSM-re eddig a legnagyobb veresége kupahistóriája során: az egy hónappal ezelőtti 36–27 volt ez az eredmény.
„Oda kell figyelnünk Bukarestben, nem lesz egyszerű nyerni. Teljesen más mérkőzés lesz. Én úgy gondolom, a hazai mérkőzésen minden összejött nekünk, nagyon jó játékot nyújtottunk, a Bukarest annyira nem, nekik nm is jött össze, de ez nem veszi el tőlünk, hogy mindenki kimagasló teljesítményt nyújtott.  Ez a mérkőzés más lesz, nehéz lesz elhozni a két pontot., de mindenképp azon leszünk, hogy hazahozzuk – mondta a klubhonlap gyorietokc.hu videóinterjújában Görbicz Anita, az ETO csapatkapitánya.

Kapcsolódó

BL-ÖRÖKMÉRLEG (CSM–ETO)

Összesen: 9 mérkőzés, 1 CSM-győzelem, 1 döntetlen, 7 Győr-győzelem, 208–240-es gólkülönbség
Bukarestben: 4 mérkőzés, 1 CSM-győzelem, 3 Győr-győzelem, 94–99
Az első mérkőzés: Győri Audi ETO–CSM Bucuresti 28–22 (12–10); Győr, 2016. 2. 6., BL-középdöntő csoportmérkőzés
A legutóbbi mérkőzés: Győri Audi ETO–CSM Bucuresti 37–26 (22–15); Győr, 2019. 1. 26., BL középdöntő csoportmérkőzés

BALATONFÜRED–ST.-RAPHAEL

Ez lesz az első alkalom, hogy a St. Raphael magyar csapattal találkozik az eurokupákban. Akárcsak az előző meccsen La Riojában, a francia csapatnak nélkülöznie kell három klasszisát, Adrien Dupandát, Daniel Sarmientót és Xavier Barache-t. Ennek ellenére a franciák nyertek – az volt az első győzelmük a 2019-es naptári év folyamán.  Mivel a Füred eddig még nem szerzett pontot, egy újabb vereséggel minden reményét elvesztené a továbbjutásra. „Nagyon erős és nagyon gyors csapat lesz a vetélytársunk. Szeretnénk meglepetést okozni, ehhez viszont még jobbnak kell lennünk. Képesek vagyunk fejlődni, van még bennünk tartalék, ezt próbáljuk mozgósítani” –  nyilatkozta klubja honlapjának Csoknyai István, a fürediek mestere.

NANTES–SZEGED

Sok ilyen szegedi örömöt szeretnénk látni Nantes-ban is (Fotó: MTI – Illyés Tibor)

A franciák hat forduló után első győzelmüket aratták legutóbb a Skjern elleni idegenbeli 34–32-es diadallal. Tavaly a hazai találkozón 30–26-ra legyőzték a Szegedet. A két csapat eddigi öt európai kupatalálkozójából a Pick kétszer került ki győztesen: 2015-ben az EHF-kupában és az idei BL második fordulójában, a Tisza partján 30–28-ra. Összesítésben a szegediek  24 meccset vívtak francia klubok ellen (EHF-kupa, City-kupa, BL), 11-szer győztek, két döntetlen mellett, míg 11-szer vereséget szenvedtek. Az 1994–1995-ös idényben a Montpellier-vel az EHF-kupában találkoztak először, és remek játékkal búcsúztatták őket a legjobb 16 között. Azóta a Paris SG, a Dunkerque és a Nantes volt az ellenfél – a klubhonlap pickszeged.hu statisztikája szerint.
A magyar bajnok már mindenképpen az első kettő között végez a BL B-csoportjában, csak kérdés, a PSG és a MOL-Pick közül melyik zár az első, melyik a második helyen. (Ha a francia bajnok a hátralévő két találkozón a Celje ellen idegenben és/vagy a Zaporizzsja ellen otthon csak egyetlen pontot is szerez, övé a csoportelsőség.) Carlos Pastor csapata legutóbbi két összecsapását egyaránt egyetlen góllal nyerte meg, a szoros meccsek megnyerésének mesterévé lépett elő ebben az idényben.

Kapcsolódó

ÖRÖK KUPAMÉRLEG (NAN–SZEG)

Összesen: 5 mérkőzés, 3 Nantes-győzelem, 2 Szeged-győzelem, 151–135-ös gólkülönbség
Nantes-ban: 2 mérkőzés, 2 Nantes-győzelem, 61–49
Az első mérkőzés: Pick Szeged–HBC Nantes 28–27 (18–13); Szeged, 2014. 2. 9., EHF-kupa nyolcaddöntő mérkőzés
A legutóbbi mérkőzés: MOL-Pick Szeged–HBC Nantes 30–28 (11–12); Szeged, 2018. 9. 23., BL-csoportkör (B-csoport)

FTC–THÜRINGEN
A német együttes már kiesett a továbbjutásért folyó harcból. Győzelem esetén sincs reménye a negyeddöntőre. A Fradi még sosem vesztett a thüringiaiak ellen, az eddig 7 találkozóból 6  győzelem, egy döntetlen a mérlege. Az esélyek masszívan a THC ellen szólnak, amely egyetlenegy mérkőzést nyert csupán ebben a kupaszezonban, igaz, azzal be is jutott a középdöntő csoportkörbe. Az FTC a középdöntő szakaszban még veretlen, két győzelem mellett remizett a győriekkel, akiknek szeptember óta az volt az egyetlen pontvesztésük, valamennyi tétmérkőzést figyelembe véve.
„Döcögött a játékunk az idegenbeli találkozón, de nagyon fontos győzelmet arattunk, és bízom benne, hogy a saját szurkolóink előtt, a támogatásukkal most sokkal jobb játékot tudunk majd bemutatni – ha így lesz, a siker sem marad el. Arról beszéltünk a lányokkal, hogy hazai pályán a Ljubljanát és a Thüringent mindenképpen le kell győznünk, ezért ezt most kötelezőnek tekintjük, még ha nem is lesz könnyű nyerni” – mondta a fradi.hu-nak Márton Gréta, a Ferencváros balszélsője, aki jó negyed óra alatt öt gólt szerezve a januári első, németországi  mérkőzés kulcsszereplőjévé vált.

Kapcsolódó

BL-ÖRÖKMÉRLEG (FTC–THÜ)

Összesen: 7 mérkőzés, 6 FTC-győzelem 1 döntetlen, 158–180-as gólkülönbség
Az FTC pályaválasztásával: 3 mérkőzés, 3 FTC-győzelem, 92–77
Az első mérkőzés: Thüringer HC–FTC-Rail Cargo Hungaria 27–30 (13–18); Nordhausen, 2015. 11. 1., BL-csoportmérkőzés
A legutóbbi mérkőzés: Thüringer HC–FTC-Rail Cargo Hungaria 32–35 (19–19); Nordhausen, 2019. 1. 27., BL középdöntő csoportmérkőzés

KÉZILABDA EURÓPAI KUPAMÉRKŐZÉSEK. Sport1 13:30 CSM Bucuresti–Győri Audi ETO KC női BL középdöntő csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 15:45 Balatonfüredi KSE–Saint-Raphael Var Handball férfi EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 17:30 HBC Nantes–MOL-Pick Szeged férfi BL csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 19:15 FTC-Rail Cargo Hungaria–Thüringer HC női BL középdöntő csoportmérkőzés (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila)