Müncheni vizsga Dárdaiéknak • SportTV

Müncheni vizsga Dárdaiéknak

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 23. 14:05    
Olvasási idő: 2 perc

Kettő plusz egyben közvetítünk a német futballbajnokságokból szombaton a Sport2-n. A Bundesliga2-ből egyet, az élvonalból kettőt. „Magyar szepontból” és „bajnoki szempontból” is természetesen a Dárdai Pál vezette Hertha müncheni vendégjátéka a legérdekesebb.

Két cimbora, akik most "ellenséges hadvezérek" lesznek: Niko Kovac és Dárdai Pál (Fotó: Getty Images)

KÖLN–SANDHAUSEN

A másodosztály harmadikja, a jelenleg az osztályozós 3. helyen álló, hatalmas múltú 1. FC Köln az utolsó előtti Sandhausent fogadja, erős nyerési esélyekkel.  A hazaiak idei eredménysora nem túl fényes: otthon ugyan megverték a feljutási riválisok egyikét, a St. Paulit (4–1), de idegenben két verseséget is szenvedtek, Berlinben 2–1-re az Uniontól és Paderbornban (2–3). Persze a „csak” 3. hely azért nem aggasztó, hiszen az őket megelőző Unionnak nemcsak pontból, hanem meccsből is kettővel többje van az 1FCK-nál, másként fogalmazva a vesztett pontok tekintetében még mindig a rajnaiak állnak jobban 4 egységgel.  A Sandhausennek is égetően kellenek a pontok, kettővel vannak lemaradva  másodosztályban maradásért osztályozót jelentő 16. pozíciót elfoglaló Ingolstadttól. A 2019-es évben jobban szerepelt vendáglátójánál, négy meccsből két „védhető” vereség (Hamburg, Union Berlin, mindkettő idegenben) mellett otthon megverte a Bochumot (3–0) és remizett a Darmstadttal (1–1). A favorit ezzel együtt a dóm városának futballkedvence.

BAYERN–HERTHA

A rekordbajnoknál mindig nehéz játszani, de Dárdaiéknak még a szokottnál is nagyobb feladattal kell megküzdeniük. Elsősorban mert a Dortmund sorozatos botlásai miatt a  Bayern – sorozatos győzelmekkel – egy győzelemnyi távolságra került a BVB-hoz, s a szokottnál is motiváltabban lép pályára Bundesligában. Igaz, az elemzők szerint a BL az idényben az igazi „csapásirány”, de a Liverpool ellen visszavágó még messze van, amiatt nem kell rotációban gondolkodnia Niko Kovacnak. Az Anfielden parádésan játszó Javi Martínez a kezdőben marad, Thomas Müller ismét játékra kész. Igaz, a másik liverpooli remeklő, Mats Hummels kiesett, de a hazai pályán talán kevesebb feladat hárul az ezúttal Süle, Boateng felállású belsővédő-kettősre.
Ezzel együtt Bayern mesterének kevesebb az összeállítási gondja, mint magyar kollégájának.
Rounarigha és Plattenhardt továbbra sem bevethetó a védelemnem, a középpályás Arno Maier „hivatalosan” gyógyult, de óvatosak a bevetésével. A kapitány Ibisevic pedig öt sárgája miatt el van tiltva. Dárdai Pál egyébként „magánemberként” nagy híve és tisztelője Niko Kovacnak, aki berlini születésűként és egykori Hertha-játékosként épp olyan idol a német fővárosba, mint a magyar mester. Persze a tisztelet mellett mindent megtesz, hogy valamivel meglepje egykori játékostársát, a Bayern vezetőedzőjét éppúgy mint szeptemberbn a berlini 2–0-s találkozón…  (Legutóbb egyébként három idénnyel ezelőtt, 2016 szeptemberében sikerült a rekordbajnoknak legyőznie a Herthát a bajnokságban, azóta három döntetlen mellett az említett berlini 0–2 született, bajor szempontból.)

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (BAY–HER)

ÖSSZESEN: 67 mérkőzés, 38 Bayern-győzelem, 19 döntetlen, 10 Hertha-győzelem/ 152–73-as gólkülönbség
MÜNCHENBEN: 33–26–5–2/ 90–28
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Berlinben 0–2 (az ősszel), Münchenben 0–0 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Gerd Müller 19, ill. Marcelinho, Michael Preetz és Detlev Szymanek  5-5 gól

DÜSSELDORF–NÜRNBERG

Elég régen csaptak össze az élvonalban Düsseldorfban, közel 6 éve nyert a Club idegenben (2–1) a Fortuna ellen. Ősszel is a bajorok nyertek simán 3–0-ra, azóta azonban jelentsen megváltozott a két csapat helyzete. A düsseldorfiak stabilizálták a helyüket a középmezőny alján, a Nürnberg viszont sereghajtó, igaz, a közvetlen előtte álló Hannover csak egy, a pénteken a bajnokiját lejátszó Stuttgart csupán 3 ponttal szerzett többet nála. Egy idegenbeli siker azt jelentené, hogy a Club akár már ebben a fordulóban felléphetne az osztályozós helyre is. A Fortunába visszatérhet a két ötsárgás eltiltott, Ayhan és Stöger, Funkel mester alighanem mindkettejüket a kezdőbe jelöli. A Nürnbergben a csatárduón készül változtatni Boris Schommers, a másfél hete kinevezett új szakvezető, Ishak helyett valószínűleg Zrelak kezd a Merkur Sportarenában.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (DÜS-NÜR)

ÖSSZESEN: 25 mérkőzés, 4 Düsseldorf-győzelem, 7 döntetlen, 14 Nürnberg-győzelem/ 36–53-as gólkülönbség
DÜSSELDORFBAN: 12–4–6–2/ 21–16
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Nürnbergben 0–2 (az ősszel), Düsseldorfban 1–2 (a 2012–13. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Rudolf Bommer, Atli Edvaldsson és Wolfgang Seel 3-3, ill. Dieter Eckstein  5 gól

 

BUNDESLIGA2, 23. forduló. Sport2 13:00  1. FC Köln–SV Sandhausen (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); BUNDESLIGA, 23. forduló. Sport2 15:15 FC Bayern München–Hertha BSC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 18:30 Fortuna ’95 Düsseldorf–1. FC Nürnberg (kommentátor: Faragó Richard)