Kézis meccskvintett, veszprémi főszereplőkkel • SportTV

Kézis meccskvintett, veszprémi főszereplőkkel

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 24. 04:26    
Olvasási idő: 3 perc

Most sem adjuk alább, sőt emeljük a tétel: a szombati négy után vasárnap öt(!) egymást követő kézilabdameccsel jelentkezünk a Sport1-en. Igaz, az első „csak” egy (érdekes) felvétel lesz, ám zárásként ott lesz pluszban szokásos kézis „kibeszélő show-nk”, a Harmadik Félidő is. Előtte meg két adással a nap fő mérkőzése, a Veszprém–Meskov Breszt összecsapás.

PLOCK–SILKEBORG

Még mielőtt bárki legyintene egyet az „alsóházi keresztcsatára” (a C-és a D-csoport eléső helyezettje mérkőzik meg a másik másodikjával, oda-vissza párviadalban), jegyezzük meg gyorsan: tavaly innen indulva jutott el a HBC Nantes nemcsak a NL négyes döntőjéig, hanem egyenesen a döntőig is!
Ezen a találkozón a lengyel Wisla  Plock, a D-csoport másodikja (14 ponttal végzett, pontazonossággal, rosszabb egymás elleni eredménnyel a Dinamo Bucuresti mögött) fogadta a C-csoport győztesét, a dán Bjerringbo-Silkeborgot, amely 16 ponttal lett szextettje legjobbja). A meccs visszavágóját március 3-án rendezik, a párosítás magyar szempontból igen fontos, mert győztese az A-csoport másodikjával, azaz a MOL-Pick Szegeddel  csap majd össze a negyeddöntőb jutásért 

TATABÁNYA–HANNOVER

A két együttes azonos mérleggel 1-1 győzelemmel és vereséggel vág neki az első kör urolsó meccsének. Mindketten kikaptak a horvát Nexétől és mindketten legyőzték az északmacedón Rabotnikot. A németek, akiknek beceneve, a Lovagok (Die Recken) a címerükben is szerepel, több sérült hiányában, de a Füchse Berlin (az EHF-kupa címvédője!) elleni Bundesliga-győzelemmel a tarsolyukban érkeznek a győri Audi Arenában rendezendő meccsre.
„A vendégeknél hét idegenlégiós áll alkalmazásban. Két-két szlovén és horvát, közülük az egyik Srsen, aki egykor az Orosházában is megfordult. De nála is ismertebb lehet a spanyol Ugalde, aki Veszprémből tette át a székhelyét Hannoverbe. Valószínűleg szintén nem kell bemutatni a dánok világ- és olimpiai bajnokát, Morten Olsent sem a kézilabda szerelmeseinek. Emellett még egy észt játékos is erősíti a keretet. Az együttes mestere szintén Veszprémből ismert, a spanyol Carlos Ortega” – mutatja be mini-adatlapján a hannoveri gárdát a magyar klub honlapja, a tatabanyahandball.com.
A meccs tétje nem kicsi: a győztes versenyben maradhat a negyeddöntőbe jutást jelentő csoportmásodik helyért, mi több, ha a „visszavágója” netán sikerül a Nexe ellen, akár még a csoportelsőségért is…

KIEL–GUDME

Újabb EHF-kupa-összecsapás következik kézilabdadolyamunkban ezután, a D-csoport rangadója. Az európai topcsapatok közé tartozó THW Kiel (3-3- szoros BL- és EHF-kupa- győztes)  fogadja a nemzetközileg szintén ismert, bár nm olyan fényes múltú dán GOG Gudme csapatát (KEK-döntős volt 24 éve). A két csapat egyaránt megverte a csoport másik két együttesét, a lengyel Azoty-Pulawyt és a spanyol Granollerst. Összecsapásuk győztese nem csupán megőrzi százszázalékos mérlegét, hanem nagy lépesét tesz a csoportgyőzelem megszerzésének útján. A két klub egymás jó ismerőse az európai kupaszínpadon? Már 8-szor(!) összecsaptak korábban. Ezekből hetet a Kiel nyert meg, a Gudme csupán egyetlenegyszer nyert, még 2000-ben Kielben. Az elmúlt négy egymás elleni meccsükön a THW legkevesebb 32, a legtöbb 43 gót ért el. A kieliek olimpiai és világbajnok kapusa, Niklas Landin meglehetősen jól ismeri a Gudmét, merthogy abból szerződött Németországba. A GOG-ban viszont csak egyetlen olyan játékos van, aki korábban német klubban játszott, az exmagdeburgi norvég kapus, Ole Erevik. A dán együttes jelenleg vezeti hazája bajnokságát, miután legutóbb szerdán legyőzte a KIF Koldoingon. A Kiel is javított Bundesliga-mérlegén: a Magdeburgtól elszenvedett hazai vereség után megverte a Gummersbachot csütörtökön, s ismét másodk a bajnoki táblázaton.

VESZPRÉM–MESKOV BRESZT

Blaz Blagotinsek is kulcsember lehet a bresztiek ellen (Fotó: ehfcl.com)

David Davis, a Telekom spanyol mestere újabb honfitárs edző csapatával meccselhet vasárnap.  A bresztiek szakvezetője, Manolo Cardenas számos ellenfél csapat edzője is Spanyolországban, amikor Davis még játékosként a Liga Asobalban szerepelt. A fehéroroszok egyik BL-veteránja a horvát Ivan Pesic, aki annak idején a fájdalmas emlékű Cozma-gyilkosság éjszakáján, tíz éve másik megtámadottként a veséjét vesztette el, abban az egy idényben (2008–19) szolgálta a bakonyi csapatot.
A Telekom egyébként fantasztikus formában van a BL-ben, ötös nyerősorozattal száguldott egészen az A-csoport második helyére (Szombati győzelmével a Vardar ugyan eléugrott, de a Breszt elleni győzelemmel a Veszprém visszaelőzhet.) A Meskov 9 meccses nyeretlenségi sorozatát törte meg a múlt héten a Löwen elleni győzelemmel a veszprémiek és a Kristiansand elleni két hátralévő meccsén elvileg még megszerezheti a továbbjutást jelentő hatodik helyet jelentő pontokat. A magyar rekordbajnok a felek közötti mindhárom eddigi eurokupa-találkozót megnyerte,  a legutóbbit Minszkben, októberben. Még a csoportgyőzelmet is megszerezheti, feltéve, ha megnyeri mindkét hátralévő csatáját és a Barca Lassa elveszti a sajátjait.

Kapcsolódó

ÖRÖK KUPAMÉRLEG (VESZ–BRE)

Összesen: 3 mérkőzés, 3  Veszprém-győzelem, 92–76-os gólkülönbség
Veszprémben: 1 mérkőzés, 1 Veszprém-győzelem, 34–22
Az első mérkőzés: HC Meskov Breszt–Telekom Veszprém HC 26–29 (12–14); Breszt, 2017. 9. 30., BL-csoportmérkőzés
A legutóbbi mérkőzés: HC Meskov Breszt–Telekom Veszprém HC 28–29 (16–15); Breszt, 2018. 10. 6., BL-csoportmérkőzés

MONTPELLIER–BARCA LASSA

A Barcának egyetlen pont kell a biztos csoportelsőséghez. A katalán klub az egyetlen, amely 400 gól fölé jutott a 12 mérkőzésen, azaz átlaga meghaladja a meccsenkénti 35 gólt. Az idény során először a Montpellier megnyert két egymás utáni mérkőzést, de a harmadik is kell, hogy megőrizze nyolcaddöntős reményeit. Tavaly a nyolcaddöntőben éppen a francia együttes ejtette ki a Barcát, az első nagy lépést megtéve a kupagyőzelem felé. A spanyol együttes 9-es nyerő sorozatot produkált ez idényben, ennek harmadik darabja volt a 4. játéknapon hazai csarnokban a Montpelleir fölött aratott 35–27-es siker is.

Kapcsolódó

BL-ÖRÖKMÉRLEG (BAR–MON)

Összesen: 11 mérkőzés, 3 Montpellier-győzelem 1 döntetlen, 7 Barca-győzelem, 276–325-ös gólkülönbség
Montpellier-ben: 5 mérkőzés, 3 Montpellier-győzelem 1 döntetlen, 1 Barca-győzelem, 134–133
Az első mérkőzés: Montpellier HB–FC Barcelona 25–25 (11–13); Montpellier, 2000. 11. 11., BL-csoportmérkőzés
A legutóbbi mérkőzés: FC Barcelona Lassa–Montpellier HB 35–27 (19–19); Barcelona, 2018. 10. 6., BL-csoportmérkőzés

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPAI KUPAMÉRKŐZÉSEK. Sport1 11:000 Wisla Orlen Plock–Bjerringbö-Silkeborg BL-playoff mérkőzés (felv., kommentátor: Gyulai Miklós), Sport1 12:45 Grundfos Tatabánya KC–TSV Hannover-Burgdorf EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Molnár Zsolt, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Borsos Attila); Sport1 15:00 THW Kiel–GOG Gudme EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Takács Rita); Sport1 16:45 Telekom Veszprém KC–HK Meskov Breszt BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 19:00 HC Montpellier–FC Barca Lassa BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András); Sport1 20:45 Harmadik Félidő kézilabda talkshow (műsorvezető: Petur András)