BL-délután, három magyar főszereplővel • SportTV

BL-délután, három magyar főszereplővel

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 02. 13:17    
Olvasási idő: 2 perc

A mennyiségből átcsaptunk a minőségbe. „Csak” két kézi BL-csatát közvetítünk élőben, ám azokban szerepet kap négy induló csapatunk közül három.

Az esztendőben már harmadszor csap össze a győri és a budapesti zöld-fehér alakulat (Fotó: ehfcl.com)

KIELCE–VESZPRÉM

A veszprémi csapat a BL legjobb formában lévő együttese, hatmeccses győzelemsorozata révén. A csapat 2. Az A-csoport táblázatán, megelőzve a Vardart, amelyet két hete győzött le Szkopjében 29–27-re. Ha egy pontot szerez legalább Lengyelországban, meg is tartja pozícióját és a nyolcaddöntőben a C-D-ágról érkező portugál Sportinggal csap össze.
A David Davis edzette bakonyi alakulat 10 meccséből  7-et megnyert a Kielce ellen, a legfontosabbat azonban elbukta. Ki ne emlékezne rá: a 2016-os fináléban Nagy Laciék 9 gólos előnyét behozta a lengyel bajnok, majd a hosszabbítás után következő 7-es dobásokban jobbnak bizonyult. Az volt a Kielce egyik sikere a Veszprém ellen, egyszer meg a Veszprém Arénában csípte meg a magyar rekordbajnokot – otthon, Kielcében azonban ez sohasem sikerült neki!
A lengyelek sérüléssorozatának újabb epizódjaként a csapatkapitány Michal Jurecki kézközépcsont-törést szenvedett a Löwen elleni BK-csatában. A játékmester Luka Cindric már bevethető, a Dujshebaev testvérek, Alex és Daniel nem játszhatnak.
A Telekom a mezőny legjobban védekező csapata: a 13 meccsén 347 gól kapott, ez 26.6 gólos meccsenkénti átlagnak felel meg.

Kapcsolódó

BL-ÖRÖKMÉRLEG (KLC–VESZ)

Összesen: 10 mérkőzés, 2 Kielce-győzelem, 1 döntetlen, 7 Veszprém-győzelem, 282–317-es gólkülönbség
Kielcében: 4–0–1–3/116–144
Az első mérkőzés: 2003. 10. 18., Fotex KC Veszprém–KS Vive Targi Kielce 31–24 (20–12), BL-csoportkör, G-csoport
A legutóbbi mérkőzés: 2018. 10. 7., Telekom Veszprém KC–PGE Vive Kielce 29–27 (14–13), BL-csoportkör, A-csoport

GYŐR–FTC

A Győri Audi ETO azzal a csapattal mérkőzik meg amely az egész idényben egyedül tudott pontot elvenni tőle, mégpedig a BL-ben: az FTC-Rail Cargo Hungariával. Dányi Gábor tanítványai jelenleg a leghosszabb BL-veretlenségi szériát futják, 19 mérkőzéssel. Ez azonban nem klubrekord, 2013 májusa és 2014 novembere kört 22-es sorozatot épített fel. Ez lesz a csapat 199. BL-mérkőzése, a legtöbb győzelem rekordját (145) is az ETO tartja. Tíz mérkőzéséből 9-et megnyert ebben az idényben is, az egyetlen döntetlen a Fradi elleni, érdi 32–32-es találkozó februárban. (A magyar bajnokságban január elején a győri együttes 39–33-ra legyőzte az FTC-t.)
Ha a budapesti zöld-fehérek kikapnak, a további mérkőzésektől függ, a 2-4. helyek melyikén végeznek a középdöntőben. Jelenleg ugyanis a CSM és a Vipers 10-10 ponttal a második, a Fradi viszont csak egy egységgel van lemaradva tőlük.
A mérkőzés előzeteseiben Görbicz Anita, a hazaiak csapatkapitánya a védekezés feljavításának fontosságát hangsúlyozta. Bíró Blanka, az FTC kapusa megjegyezte, hogy semleges pályán és otthon már többször is remekeltek az ETO ellen, most jó volna idegenben is megállni a helyüket. Elek Gábor pedig a presztízscsata komolyságára utalva viccesen megjegyezte, ha vízbe kődobást játszanának, akkor is véresen komolyan versenyeznének a felek.
A két együttes nyúlfarknyi közös BL-története összesen három meccset ölel fel. Három éve a negyeddöntőben két nagy különbségű Győr-siker született (31–18 Pesten, 40–22 az Audi Arénéban) ezt követte a februári érdi 32–32, ami elnyerte az EHF-nél eddig az „idény mérkőzése” címet.

BAJNOKOK LIGÁJA-MÉRKŐZÉSEK. Sport1 17:00 PGE Vive Kielve–Telekom Veszprém KC férfi BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 19:15 Győri Audi ETO KC–FTC-Rail Cargo Hingaria női BL középdöntő csoportmérkőzés (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Molnár Zsolt és Takács Rita, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea)