A Jokerit az életéért küzd • SportTV

A Jokerit az életéért küzd

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 05. 08:33    
Olvasási idő: 2 perc
KHL

Már a rájátszásban jár a KHL mezőnye, a főcsoport-negyeddöntőket vívják. A nyugati főcsoport 4. és 5. helyezettje, a Jokerit Helsinki és a Dinamo Moszkva ötödik csatáját vívja az egyik fél negyedik győzelméig tartó páros mérkőzésen.

Három éve is játszottak februárban, akkor a Dinamo nyert 5–2-re, még az alapszakaszban, Archív képünkön a még mindig a Jokeritben száguldozó Tomi Maki harcol Ilja Sipovval, aki azóta már egy másik Dinamo, a másodosztályú szentpétervári csapat szerelését hordja (Fotó: Getty Images)

A 62 mérkőzéses alapszakaszban a finn csapat 80 ponttal végzett a nyugati főcsoport 4. helyén, 8 egységgel szerzett többet a követő Dinamo Moszkvánál. A szeptembertől február 22-ig tartó időszakban háromszor mérte össze erejét a két együttes, karácsony másnapján a finn fővárosban a hosszabbításban nyert 4–3-ra az orosz csapat, január 8-án a normál három harmadban megismételte ugyanezt, ugyanott 3–2-re. Február 13-án Moszkvában ugyancsak az oroszok győztek 5–3-ra, azaz mindháromszor legyőzték a rájátszás egyik külföldi együttesét. (A másik a keleti főcsoportban a kazah Barisz Asztana, azaz az orosz bázisú ligában a 16 rájátszáshelyből 14-et a „hazaiak” vittek el, a hatcsapatnyi „külföldi” kontingens két helyet csípett meg.)
A többi csapat ellen tehát jobban teljesített a finn együttes, a moszkvaiak viszont pszichológiai előnyből kezdhették a párharcot a rájátszásban. Ennek megfelelően az első két meccset meg is nyerték Helsinkiben (4–2-re és 3–2-re), s mikor már felsejlett a söprés lehetősége, öt egymást követő zakó után a Jokerit Moszkvában kicsikarta a győzelmet egy különleges meccsen. A Dinamo ugyanis kétszer is vezetést szerzett, a finnek mindkétszer egyenlíteni tudtak, majd a hosszabbításban 64:48-kor Sakari Manninen beütötte a győztes gólt, életben tartva csapata reményeit. Ez múlt pénteken történt, vasárnap aztán a Dinamo sima 3–0-val, mindhárom harmadban egy-egy gólt szerezve (gólütők: Brjukvin, Zackrisson és Mironov, azaz 1-1 orosz csatár és hátvéd, valamint egy svéd csatár) jutottak el a 3–1-es vezetéshez, azaz a továbblépés kapujához.
Ahhoz, hogy a párharc ne záruljon le, a Jokeritnek sorozatban négy hazai pályán elszenvedett vereség után (2-2 az alapszakaszban és a playoffban) ötödjére a Hartwall Arenában, szokásos több mint 12 ezres szurkolóserege előtt végre le kellene győznie a Dinamót. Ha nem jár sikerrel, az orosz főváros egyik versenyben lévő csapata (mellette a CSZKA és a Szpartak is szerepel még a rájátszásban) játssza a nyugat főcsoport alsó ági elődöntőjét a Lokomotív Jaroszlavllal vagy a HK Szocsival. (Az a párharc még nyíltabb, négy meccs után 2–2-re állnak a küzdő felek.)

KHL, rájátszás. Sport2 17:30  Jokerit Helsinki–Dinamo Moszkva főcsoport-negyeddöntő (kommentátor: Engyel István)