H-betűs német meccstrió • SportTV

H-betűs német meccstrió

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 10. 13:36    
Olvasási idő: 3 perc

Sosem jutna eszünkbe mérkőzést csapat-kezdőbetűk alapján válogatni, de ez a vasárnap „így jött össze”. Két ligából három német meccset közvetítünk, és mindhárom pár egyikének a neve H betűvel kezdődik. Azért a negyedik, a portugál bajnokikunkon nem lesz H-kezdőbetűs együttes...

Szalai Ádám gratulál csapattársának, Ryan Nelsonnak a góljához az októberi, nürnbergi 3–1-es győztes mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

ST. PAULI–HAMBURGER SV

A másodosztályú hamburgi városi rangadóval kezdünk kora délután. Minden városi derbi minden bajnokságban háromesélyes, de a kikötővárosi összecsapást még izgalmasabbá teszi a csapatok közelsége a bajnoki táblázaton. Az egykor Európa élcsapatai köz tartozó HSV hosszú ideig vezette is a Bundesliga 2-t, de egy-két gyengébben sikerült mérkőzés következtében lecsúszott az élről. Ha megnyeri a vasárnapi matinémeccset, egy pontra felzárkózik a jelenleg vezető Köln mögé. Ugyanakkor a két csapat történetének második másodosztályú meccsén –  az elsőn szeptember utolsó napján gól nélküli döntetlen született – ha nyer a város „vígabb felének” csapata, akkor egy pontra megközelíti legyőzött ellenfelét, amely megmarad a harmadik, osztályozót jelentő helyen.
A városi derbik históriájából néhányat felidézett Kicker. Megszólaltatta például Németország Mr. Rangadóját, Gerald Asamoah-t is. A volt válogatott pályája során eldöntött már alsó-szászországi derbit a Braunschweig és a Hannover, Ruhr-vidéki rangadót a Schalke és a Dortmund között, és ő szerezte a két csapat közti nem hivatalos „városi bajnoki címért” lejátszott mérkőzés egyetlen gólját is több mint 8 éve, 2011. február 16-án, amikor a St. Pauli legyőzte az olyan világsztárokkal, mint Van Nistelrooy és Zé Roberto felálló HSV-t is. Az egykori góllövő nagyon unalmas meccsnek titulálta a tavaly őszi derbit és reménykedik benne, hogy most gólok is születnek a Millerntor Stadionban.

HOFFENHEIM–NÜRNBERG

A következő H-betűsünk nem vendég, hanem hazai csapat: a Hoffenheim, amely Sinsheimben fogadja a sereghajtó Nürnberget.
Nagelsmann mester állítólag (a Kicker előzetese szerint) a kezdőben számít ezúttal Szaai Ádám szolgálataira. Mi kitartóan várjuk válogatott centerünk félszázadik Bundesliga-gólját, ha tényleg kezd, megvan az esély rá, hogy be is lövi. Meg arra, hogy az esetleg győztes (pontszerző) gól lesz. A frankok ugyanis a január 20-i Hertha elleni 1–3 óta nem kaptak kettőnél több gólt, pedig hat meccset is elveszítettek ezen időszakban…
A Hoffenheim egyébként ha a papírformának megfelelően otthon tartja mindhárom pontot, 37 egységgel fellép a táblázat 8. helyére és csak két ponttal lesz elmaradva a már El-helyen tartózkodó – igaz, még csak 24 fordulót maga mögött tudó – Frankfurt, Leverkusen kettőstől.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (HOFF–NÜR)


ÖSSZESEN: 11 mérkőzés, 5 Hoffenheim-győzelem, 3 döntetlen, 3 Nürnberg-győzelem/ 19–17-es gólkülönbség
SINSHEIMBEN: 5–2–2–1/ 10–7
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Nürnbergben 3–1 (az ősszel), Sinsheimben 2–2 (a 2013–14. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Vedad Ibisevic 3, ill. Josip Drmic, Daniel Ginter, Kijotake Hirosi és Tomás Pekhart 2-2 gól

HANNOVER–LEVERKUSEN

A nap utolsó H-betűse a Hannover, amely a Leverkusent fogadja. Thomas Doll szerződtetése egyelőre nem járt a várt kiugró eredménnyel. Az alsó-szászországi csapat a Fradi exedzőjével csak az utolsó Nürnberget tudta legyőzni otthon, a másik négy meccsét elveszítette, 1–14-es összesített gólkülönbséggel. A vendég Ruhr-vidékiek viszont a legutóbbi féltucat bajnokijukat lényegesen jobb mérleggel, 3–2–1-gyel tudták le, s az Európa-liga főtáblát érő 6. helyen állnak a tabellán.
Dollnak sok a sérültje, a szerdai edzésen Bakalorz, Weydandt, Aszano és Elez sem tudott teljes értékű mozgást végezni, kérdés, négyük közül ki(k)re számíthat a vasárnapi kezdőcsapatban. Bosz mester sem számolhat Sven Benderrel, a Dragovic, Lars Bender, Bellarabi trió (utóbbi kettő izomhúzódással bajlódott) szereplése is bizonytalan.
A Hannover mérlege jelentősen negatív vendégével,  több mint féltucat esztendeje, 2012 decemberében tudta legutóbb legyőzni a Bayert, nem sok jel mutat arra, hogy éppen most töri meg ezt a rossz sorozatot. Viszont biztató a duellum gólátlaga: legutóbbi 4 bajnokijukon 20 gól született, meccsenként öt – ennyit most is szívesen fogadnánk.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (H96–LEV)

BUNDESLIGA-MÉRLEG (H96–LEV)

ÖSSZESEN: 37 mérkőzés, 5 Hannover-győzelem, 12 döntetlen, 20 Leverkusen-győzelem/ 39–75-ös gólkülönbség
HANNOVERBEN: 18–3–10–5/ 27–30
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Leverkusenben 2–2 (az ősszel), Hannoverben 4–4 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Siegfried Reich 4, ill. Stefan Kiessling 9 gól

FEIRENSE–PORTO

Portugáliában egy kicsit hasonlít a helyzet Németországhoz, már ami a bajnoki címért folytató páros versenyt illeti. Itt is a két rivális egyike – az FC Porto – 9 pontos előnyre tett a nagy riválissal – a Benficával – szemben, s itt is elfogyott az előny március elejére. Ni több, míg a Dortmundot csak jobb gólkülönbségével előzi meg a Bayern, a lisszaboni rekordbajnok már pontból is kettővel többet gyűjtött, azonos mérkőzésszám (24) mellett.
Ha a címvédő ma este legyőzi a szinte menthetetlenül utolsó Feriensét (7 pont a hátrány az utolsó előttivel szemben), visszaelőzi a rekordbajnokpt, ám a Benficának hétfőn este a Belenenses elleni városi  „kisrangadón” meglesz az esélye a „rekontrára”. (Azt a mérkőzést is élőben közvetítjük.) A két együttes örökmérlege is Porto-sikert sugall, eddigi 13 bajnokijukból egyetlenegyet sem sikerült megnyernie a Feirensének, 11 portói győzelem mellett két iksz szerepel az eredménysorban. Ősszel a Dragaóban is a kékek nyertek, Felipe Monteiro és Marega találatával.

BUNDESLIGA2, 25. forduló. Sport2 13:30 FC St. Pauli–Hamburger SV (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); BUNDESLIGA, 25. forduló. Sport2 15:30 TSG 1899 Hoffenheim–1. FC Nürnberg (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 18:00 Hannoverscher SV 96–Bayer 04 Leverkuen (kommentátor: Fülöp László). LIGA NOS, 25. forduló.  Sport1 21:00 CD Feirense–FC Porto (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)